30 / 04 / 2024

İsrail'deki inşaat izinlerine tepki sürüyor!

İsrail'deki inşaat izinlerine tepki sürüyor!

İsrail'in  Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların dondurulması üzerinde anlaşmaya varmasının beklendiği günlerde, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yeni inşaat izinleri vermesi tepkiyle karşılandı



Filistinli baş görüşmeci Saib Erekat, yeni izinleri "barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasına ilişkin uluslararası çabalara ve ABD'ye karşı bir meydan okuma" olarak değerlendirdi.  Erekat, yaptığı açıklamada, İsrail'in 500'e yakın konut inşasına onay verme kararının, "eğer günün birinde gerçekleşse bile yerleşimlerin dondurulması konusunda bir anlaşmanın etkilerini daha şimdiden sıfırlamış olacağını" vurguladı. Erekat, "Barış sürecine olan güvene ve İsrail'in barış için sözüne güvenilir bir ortak olduğu yolundaki inanca vuracağı darbe de cabası" diye konuştu. Filistinli siyasetçi, İsrail'in sonunda "yerleşimlerin dondurulması" kararını kendi yorumuna göre açıklaması halinde, Filistinlilerin görmeye devam edeceği şeylerin, "kendi topraklarında İsrail yerleşimlerinin inşasının devamı ve ileride görmek istediği devletin giderek gözden kaybolması" olacağını belirtti ve "Bu, barışa doğru değil, aksine barıştan geriye doğru bir adımdır" ifadelerini kullandı.

İsrailli barış yanlısı örgütlerden Şimdi Barış ise Barak'ın onayına tepkisini "siyasi maskaralık" sözleriyle açıkladı. Şimdi Barış Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer, İsrail'de yaklaşan bayramlar öncesi, kararı yerleşimcilere bir hediye olarak değerlendirirken, inşaatların Batı Şeria'nın içlerine kadar gittiğine işaret etti. Oppenheimer, "İnşaat izinleri, yerleşimlerin dondurulması programını siyasi bir maskaralığa çevirmiştir" dedi. İşçi Partisi milletvekillerin en Ophir Pines-Paz da Batı Şeria'daki yerleşim oluşumlarını kaldırmayan Barak'ın, aksine, sağ politikalarını yerine getirdiğini ifade etti. Pines-Paz, 10 yılda Barak'ın "Şimdi Barış ve Camp David'den yerleşim inşaatları yapmaya" geldiğine işaret etti.

İNŞAATLARA DESTEK
Yerleşim liderleri ve sağ kanat milletvekillerinden ise yerleşim inşaatlarının dondurulmasına yönelik muhtemel bir anlaşma ile sadece 500 dolayında inşaata izin verilmesine tepkiler sürüyor. Parlamentonun Ulusal Birlik partisi milletvekillerinden Arye Eldad, "Bu, cezaları infaz edilmeden önce mahkumlara verilen son yemek gibi" dedi. Eldad, inşaatların dondurulmasının yerleşim sektörü için "bir idam fermanı" anlamına geleceğini savundu. Aynı partinin başkanı Yaakov Katz da Batı Şeria'daki tüm yerleşimlerin belediye başkanlarını, dondurulma kararına karşı Başbakanlığın önünde oturma grevine çağırdı ve eylemin dondurulma süresi boyunca devam ettirilmesini istedi.

İsrail Savunma Bakanının onay verdiği yeni inşaatların çoğu Kudüs ve çevresindeki Yahudi yerleşimlerinde yer alıyor. Bunlardan 100'ünün Kudüs'ün hemen yanı başındaki Maale Adumim'in içinde ve çevresinde yapımı planlanıyor. 76'si ise yine Kudüs ile Ramallah arasındaki Yahudi yerleşimlerinden Piskat Ze'ev'de yapılacak. Guş Etzion olarak bilinen yerleşim blogu içindeki Gilo Tepesi'nde 149, Alon Şvut'da ise 12 ev yapılacak. Ürdün Vadisi'nde 20 evin yapımı için de izin
çıktı.
AA


Geri Dön