Ekonomi

İşsizlik rakamlarının detaylarındaki vahim tablo

Ekonomist Seyfettin Gürsel, önceki gün açıklanan üçüncü çeyrek işsizlik rakamlarının detaylarındaki vahim tabloya dikkat çekti. Üçüncü çeyrekteki istihdam artışının hizmet sektöründen kaynaklandığına işaret eden Gürsel, diğer sektörlerdeki kan kaybına ve işsizliğin düşmesindeki can yakıcı sebebe işaÖnceki gün açıklanan üçüncü çeyrek (temmuz-ağustos-eylül) işgücü verilerinde görece olarak bir artış olduğuna dikkat çeken Gürsel, detaylara bakıldığında ise aslında işin hiç de sanıldığı gibi olumlu bir yanı olmadığına işaret etti

Ekonomist Seyfettin Gürsel t24 sitesinde yer alan yazısında işsizlik rakamlarının detaylarındaki tehlikelere dikkat çekti. Önceki gün açıklanan üçüncü çeyrek (temmuz-ağustos-eylül) işgücü verilerinde görece olarak bir artış olduğuna dikkat çeken Gürsel, detaylara bakıldığında ise aslında işin hiç de sanıldığı gibi olumlu bir yanı olmadığına işaret etti.

İşgücündeki artışın hizmet sektöründen kaynaklandığını kaydeden Gürsel, "Sektörlere bakıldığında istihdamda son derece sınırlı artışın aslında hizmetlerde çalışan sayısındaki 248 binlik artıştan kaynaklandığı ortaya çıkıyor ifadesini kullandı. Sanayide çalışanların 107 bin, imalat sanayinde çalışan sayısının üç ayda 147 bin azaldığına işaret eden Gürsel, inşaatta ise istihdam artışının 9 binden ibaret olduğunu belirtti.  

İşsizlik azalmıyor, iş aramaktan vazgeçiliyor

Üçüncü çeyrek verilerine bakıldığında istihdam artışı 123 binle sınırlı kalırken, işsiz sayısının 234 bin kişi azalmasının aslında iş arayanların umutsuzluğa kapılarak iş aramaktan vazgeçmesine bağlı olduğunu kaydetti. Gürsel, pandemi sürecinde de çok büyük istihdam kayıplarının ortaya çıktığı dönemlerde işsiz sayısında neredeyse hiç artış olmadığının görüldüğünü ve bunun da bir hayli tartışıldığını ifade etti. Gürsel bunun nedeninin, işlerini kaybedenlerin iş bulamayacaklarını düşünerek iş aramaktan vazgeçmeleri olduğunu dile getirdi.

Eğitimli kadın istihdamında vahim tablo

Eğitimli kadın işsizliğinde tablo giderek vahimleşiyor. Eğitimli erkek işsizliği ile eğitimli kadın işsizliği arasında uçurum giderek derinleşiyor. Gürsel, son yıllarda yüksek eğitimli kadınlarda işsizliğin sürekli artarak vahim boyutlara ulaştığını ve yüksek eğitimli erkek işsizliği ile arasında adeta bir uçurum oluştuğunu kaydetti. Gürsel, bu sorunun üzerinde yeterince durulmadığını belirterek, "İkinci çeyrekten üçüncü çeyreğe yüksek eğitimlilerde işsizlik oranının yüzde 10,5'ten 12,1'e yükseldiği görülüyor. Yüksek eğitimli erkek işsizlik oranında 0,4 yüzde puanlık (yüzde 7,9'dan 8,3'e) sınırlı bir artış gerçekleşirken, yüksek eğitimli kadınlarda artış tam 3,1 yüzde puan (yüzde 14'ten 17,1'e); uçurum maalesef giderek genişliyor" değerlendirmesinde bulundu. (t24)

 

2022’de işsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı kimler alabilir?

Kaç yıl çalışan işsizlik maaşı alır?

İşsizlik ve resesyonda artış beklentisi! Ekonomistlerden şok uyarı!