Genel

İşsizlik sorununun 3 önemli detayı!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "İşsizlik sorununun 3 önemli detayı" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 15 maddelik analizi...

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "İşsizlik sorununun 3 önemli detayı" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...

1) İşsizlik sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük ekonomi sorunları arasında. Gelecek yıllarda bu sorun artarak devam edecek.

2) İşsizlik sorunu var mı? İşçiler, iş mi beğenmiyor? Bu konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde anket de yaptık. İş ve işsizlik tweetlerine yapılan yorumları detaylı olarak okudum. İşsizlikte anlaşılması gereken 3 önemli nokta var. Bu noktalar anlaşılmadan bu sorunun üstesinden gelemeyiz.

3) İşveren, istediği koşullarda ve görevlerde çalışacak işçi bulamıyor. İşverenin verdiği ücret, çalışma saatleri ve koşullar işçiler tarafından beğenilmiyor.

4) İşveren işçinin istediği ücreti veremiyor. Çünkü çoğu yakasını kredilere kaptırmış durumda. Birçok sektörde eski kazançlar yok. Az olan kazançlar da bankalara gidiyor.

5) İşveren işçinin istediği unvanı veremez. Çünkü Y ve Z kuşağının hepsi patron ve yönetici olmak istiyor:) Eleman  olmayı isteyen varsa da pek işverenlere denk gelmiyor.

6) İşçi adayı ebeveynleri ve özellikle de annesi tarafından el bebek gül bebek büyütülmüş. Çalışmasa bile ailesi bakıyor. Hatta ebeveynleri çocuklarının fazla yorulmamasını ve yıpranmamasını istiyor.

7) İşçi kendisinden önceki kuşakların hatasını görmüş: Diploma sahibi olamamak. Bunu bildiği için ailesinin tüm imkanları seferber etmiş. Diplomayı almış. Diplomaya uygun iş arıyor.

8) İşçi  bulmak istediği işe yönelik kendini yetiştirmemiş. Geliştirmemiş. Paraşütle isteklerinin yerine getirilmesini istiyor. Meslek sahibi olmanın diploma sahibi olmaktan daha önemli olduğu öğretilmemiş.

9) İşçi rekabetin arttığı ve mesafelerin yakınlaştığı (!) dünyada işin yapay zeka ve robotlara kalacağının ve insanın "ıskarta"ya çıkacağını farkında değil. 

10) İş artık eski iş değil. Değişen koşullar artık işçilerden sadece bedenleri ile mesai yapmalarını yeterli bulmuyor. Ruhlarını ve zihinlerini de istiyor.

11) Çinliler "ucuz işçilik" ile dünya genelinde işçilerin hak ettiği ücretin alınmasını engelliyor. Dünyayı gerdikçe geriyor.

12) Y ve Z kuşağı mensubu gençlerimize aileleri ve öğretmenleri "geçek hayat"ı pek anlatmamış. Çocuklar hep pohpohlanmış. Gereksiz bir özgüven ve kendi kendilerine aşıklık söz konusu. Her ebeveyn kendi çocuğunu "dahi" zannediyor.

13) Zeka ve bilgiye ulaşım açısından Y ve Z kuşağı gençleri, X kuşağından çok önde. Ama neyi, niye ve kimin için öğreneceğini bilmiyor. Bunu bilseler dünya çapında başarılara imza atarlar.

14) Bu haliyle bu iki kuşak bir felakete sürükleniyor. Hayatın gerçeklerini anladıklarına iş işten geçmiş olacak.  Bu beraberinde çok büyük toplumsal, ailesel ve bireysel sorunları getirecek.

15) Ama hiç bir şey için geç değil. Y ve Z kuşağını toplum olarak el ele verip kazanmanın yoluna bakmalıyız. Bu konuda önerileri olan varsa dinleyebilirim. Ne yapabiliriz?

Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız  adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim. Lütfen görüş ve önerilerinizi yazın. Retweet desteğinizi esirgemeyin.
 

Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın