03 / 01 / 2025

Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?

Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 16 maddelik analizi...

Yatırım için altın mı mantıklı? Dolar mı?

1) Altının onsu 1.000 dolar seviyelerindeyken dolar alımını tavsiye edenlere şaşırıyordum. 1.900 dolardan dönen ons prime göz kırpıyordu. Buna rağmen sağlam CV'ye sahip ekonomi profesörleri, ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve youtuberlar doların davulunu çalıp duruyordu.

2) Onsun grafiğe bakan ama fazla ekonomi bilgisi olmayan birisi, altının dolar bazında değerleneceğini rahatlıkla söyleyebilirdi. Ama bu gerçeği işi, eğitimi ve hayatı ekonomi olanlar ya görmedi ya sakladı.

3) Altının onsu geçen ay 1.550 doları gördü. Geçen hafta ise 1.460 doların altına düştü. Dalgalanıp duruyor. Tüm göstergeler altının değerleneceğine işaret ediyor. Ama iki gösterge hariç.

4) Bunlardan ilki; dünyaca ünlü yatırım bankalarının altının onsu ile ilgili hedef fiyat vermeleri. Ara sıra sizlerle de paylaştığım bu açıklamalar altının onsu açısından çok da hayra alamet değil. 

5) Dünyada mevduatlarda yatırıma hazır 900 trilyon dolardan fazla para olduğunu göz önüne aldığımızda bu kadar değerlenecek bir yatırımı kendileri toplar:) Küçük yatırımcıya zırnık koklatmaz. 

6) İkincisi ise; altının yükseleceğine neredeyse tüm küçük yatırımcıların inanmış olması. Yatırım hayatında deneyimli olanlar bilir ki: Bir yatırım enstrümanının yükseleceğini herkes bekliyorsa o yatırım enstrümanı beklentiyi karşılamaz. 

7) Dünya genelinde neredeyse tüm merkez bankaları altın topluyor. En çok toplayanlar ise Türkiye, Çin ve Rusya merkez bankaları. Altının uzun vadeli yükseliş trendinde olmasının nedeni bu. 

8) Merkez bankaları altın toplamaya devam edeceğine göre altın uzun vadede prim yapmaya devam eder. Nereye kadar? Dünya sanal/kripto paraya geçinceye kadar.

9) Altına endeksli sanal/kripto paralar olsa da bu paraların hepsi altına endeksli olmayacak. 

10) Merkez bankaları altını pasiften toplar. Acele etmez. Ama toplar. Altının tersi çok terstir. Bilenler bilir. Altının onsu 1.900 doları 2011 yılında aştı. O zirveyi dolar bazında hala görmedi. Ne zaman göreceği belirsiz.

11) "Falan profesör altının yükseleceğini söyledi", "Filan yazar altının uçacağını açıkladı" ve "Falan düşünür rüyasında altının yükseleceğini görmüş" gibi safsataları fazla ciddiye almayın. 

12) Yatırım işi gerçeklerle yüzleşmektir. Gerçeklerle yüzleşin. Evet. Uzun vadede en güvenli liman şimdilik altın. Ama kısa ve orta vadede aşağı ve yukarı yönlü çok sert hareketler yapabilir. Özellikle de aşağı yönlü. Buna dayanacak gücünüz varsa altın limanına sığınılabilinir.

13) Yatırım analizlerinde herkes hayallerini destekleyen doneler bekliyor. Benden bu doneleri beklemeyin. Gördüğüm neyse onu paylaşırım.

14) Dolara gelince... Doların işi zor. Bu saatten sonra daha da zor.  Dünyadaki tüm rüzgarlar hiç olmadığı kadar doların karşısından esiyor.

15) Altının onsu 1.100-1.200 dolar seviyelerindeyken altın dururken dolar almak akıllıca değildi. Dolar ne öldürür ne güldürür. Arada bir atak yapar. Yaptığı ile kalır.

16) Altın ise kısa ve orta vadede aşağı yönlü hareket eğilimi yüksek olsa da uzun vadede primine devam eder.

Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim. Lütfen görüş ve önerilerinizi yazın. Retweet desteğinizi esirgemeyin.

Enflasyonun düşmesi faizlere nasıl yansıyacak?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön