18 / 05 / 2024

İstanbul Afet Merkezi'ni Mimar Goran Rako tasarladı!

İstanbul Afet Merkezi'ni Mimar Goran Rako tasarladı!

Her iki yılda bir dünyada seçilen bir kente fonksiyonel mimari eser tasarlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülünün 12ncisi Türkiyede yapıldı



Her iki yılda bir dünyada seçilen bir kente fonksiyonel mimari eser tasarlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülünün 12ncisi Türkiyede yapıldı. 59 ülkeden 287 projenin değerlendirildiği yarışmada mimarlar, ülkemizde bir ilk olacak İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezinin tasarımı için yarıştılar.

1988den bu yana ThyssenKrupp Elevator tarafından her iki yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Mimarlık Ödülünün on ikincisi Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) gözetimde İstanbulda düzenlendi. Bugüne kadar Avrupanın önemli kentleri ve Dubai için anıtsal yapılar tasarlanan yarışma ülkemizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldı. Goran Rakonun yöneticiliği yaptığı Hırvat ekibe ait projenin birinciliğe layık görüldüğü yarışmaya 1495 takım halinde 95 ülkeden 2962 mimar başvuru yaptı.

Bu başvurular arasından 59 ülkeden 287 proje ise yarışma için sunuldu ve dünyaca ünlü mimarların yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirildi.  Yarışmada ikinciliği Vietnamdan Manuel Der Hagopianın ekibi, üçüncülüğü ise Lübnandan Youusef Mallat tarafından hazırlanan proje aldı.

Proje, kentsel bir yapı olarak düşünülmüş ve çevresiyle yarışmak yerine farklı bir bakış getiriyor. Büyük bir park alanı  içeren tasarım ziyaretçilerine ve çalışanlarına bambaşka daha iyi bir ortam sunmayı amaçlıyor.

Belirlenen şehir için seçilen konuda en işlevsel eseri projelendirmelerinin amaçlandığı yarışmada, dereceye giren birinci projeye 100.000 ABD Doları, ikinci projeye 50.000 ABD Doları ve üçüncü projeye ise 20.000 ABD Doları ödül veriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygun gördüğü takdirde nihai tasarım için kazananı uygulama projesini hazırlamak için görevlendirebilecek.

Javier Del Pozo : Afet Önleme ve Eğitim merkezinin afetlere karşı bilinçlendirme sağlayacağına inanıyoruz.
ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo, bir afet önleme ve eğitim merkezi proje yarışması için çalıştıkları sırada Vanda meydana gelen deprem dolayısıyla duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Yaşanan acıyı yürekten paylaşıyoruz. Umarız ki, bu proje en kısa zamanda gerçekleştirilerek konuya gösterilen duyarlılığın artmasına destek olur. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaşa da hassasiyetleri ve konuya verdikleri destek için teşekkür ederim. Tasarımı yapılan projenin sağladığı eğitim olanakları nedeniyle özellikle gençler ve çocukların doğal afetler konusunda alınabilecek tedbirlere dair eğitilmesinde önem taşıdığına inanıyoruz" dedi.

Seçilen proje İstanbul için afet önleme ve eğitim merkezi olacak
Uluslararası jüri tarafından 287 projenin değerlendirildiği ThyssenKrupp Elevator Mimari Ödülünde İstanbul'u etkileyebilecek doğal afetler karşısında hazırlıklı olmayı sağlayacak, özellikle gençlerin bu konuda eğitimleri için kullanılacak ve taşıdığı fonksiyonlarla ülkemizde bir ilk olacak İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi için en iyi tasarımlar seçildi.

Doğal afetlerin etkilerini gençler ve çocuklar üzerinde onlarda olumsuz psikolojik etki yaratmadan deneyimlemeleri sağlayacak olan Merkezin mimari projelerinde, alınacak yapısal tedbirlerle doğal afetlerin yıkıcı ve ölümcül etkisinin azaltılabileceği konusunda kamuoyu duyarlılığı ve farkındalık oluşturmak amaçlanıyor.

Bu nedenle değerlendirmeye alınan projeler; yaklaşık 27 bin metrekarelik bir alanın öngörüldüğü proje merkezi deprem, fırtına, yangınla mücadele, duman, sel, ilk yardım ve acil durum iletişimi deneyimini yeniden yaratmak üzere görsel, işitsel eğitim teçhizatları ve simülasyon sistemleri içeriyor. 

Merkezde yer alacak planetaryum, kütüphane, bilgi panoları, seminer ve toplantı odaları ile de ziyaretçilerin bilgilendirilmesi hedefleniyor. Tüm projelerin çevreye duyarlı olmaları da değerlendirmelerde ön kriter olarak belirlendi.

Değerlendirmeyi dünyanın en ünlü mimarları İstanbulda yaptı
ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülünde Jüri Başkanlığını ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülü Başkanı Javier Del Pozo Portillo yaptı. Jürinin diğer üyeleri ise Uluslararası Mimarlar Derneği Eski Başkanı Jaume Duro Y Pifarre ile Türkiyede de ses getiren projelere mimarlık yapan Alfonso Vegara, Antonio Ortiz Garcia, Dalila ElKerdany,  Rafael De La Hoz Castanys ve Nabil Gholam. Jüride uluslararası üne sahip mimarlarımızdan Han Tümertekin, Mehmet Konuralp, Süha Özkan, Şulan Kolatan ve Ali Rıza Parsa yer aldı. Jüri sekreterliğini ise Kortan Çelikbilek yaptı. Jüri, projeleri Ekim ve Kasım ayında yapılan toplantılarla değerlendirdi. Jürinin Onursal Başkanı ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş.

Dünyaca ünlü mimarların oluşturduğu jürinin  2011 Ekim ve Kasım aylarında yapacağı değerlendirmelerden sonra ödül töreni 16 Aralık 2011de gerçekleşecek. Tören IBB Başkanı Kadir Topbaşın katılımıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenecek.

THYSSENKRUPP ŞİRKETLERİ VE THYSSENKRUPP ELEVATOR TÜRKİYE HAKKINDA

THYSSENKRUPP AG

ThyssenKrupp, 80den fazla ülkede 180.000 çalışanı olan global bir malzeme ve teknoloji şirketidir. 2009/2010 yılı cirosu 42 milyar eurodan fazladır.

Grup, malzeme ve teknoloji konularında uzmanlaşmış ve kendi alanında dünyanın lider şirketlerini oluşturan 8 farklı iş alanından meydana gelmektedir. Bu iş alanları Malzeme (Çelik Avrupa, Çelik Amerika, Paslanmaz global, malzeme servisleri) ve Teknoloji (Asansör, endüstriyel tesisler, malzeme teknolojisi, deniz araçları teknolojileri) uzmanlık alanları olarak 2 ana grupta toplanır. Ürün ve malzeme konusundaki uzmanlığının yanında, grup sistem çözümleri ve yenilikçi servisler konularında da faaliyet gösterir. 
ThyssenKrupp, faaliyet gösterdiği her alanda yenilikçi çözümleri ile kendi sektöründe çıtayı yukarı taşımakta ve standartları oluşturmaktadır.

THYSSENKRUPP ELEVATOR

150 ülkede faaliyet gösteren ThyssenKrupp Elevator, ThyssenKruppun 8 ana iş alanından biri olan Asansör Teknolojileri bölümüdür. Dünyanın önde gelen asansör şirketlerinden olan ThyssenKrupp Elevator; asansörler, yürüyen merdivenler ve bantlar, merdiven ve platform asansörleri ile yolcu köprüleri geliştirmekte ve tedarik etmektedir. 4.9 milyar Euro tutarındaki satışları ve 800 farklı lokasyondaki 43 bin çalışanıyla global alanda faaliyet gösteren ThyssenKrupp Elevator, yüksek kalite, teknolojik yenilikler ve servis mükemmelliği ile sektörün öncüsü ve takip edileni konumunda olup müşteri memnuniyetini esas alır.

THYSSENKRUPP ELEVATOR TÜRKİYE

Türkiyede 1999 yılından beri faaliyet gösteren ThyssenKruppun İstanbulda iki; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya'da birer tane olmak üzere toplam altı ofisi ve 250 personeli bulunmaktadır.
Türkiyedeki en yüksek yürüyen merdivenleri ve 800den fazla yük ve yolcu asansörüyle İstanbul Metrosu, yüksek hızlı asansörleriyle TOBB, Antalya ve  Ankara  Havalimanları,  İzmir  Metrosu, aralarında Rixos Premium, Kervansaray Hotels, Kaya Hotels, Princess Hotels, Crown Plaza, Dedeman, Sueno Golf Hotelin de yer aldığı beş yıldızlı pek çok otel ve IKEA, Forum, Carrefour, Migros, Gima, Real, Bauhaus, Ankamall, Optimum AVM, Özdilek gibi pek çok AVM, ThyssenKrupp Elevatorın hizmet verdiği müşterilerindendir.

THYSSENKRUPPUN  TÜRKİYEDEKİ FAALİYET ALANLARI

Şirket Genel Merkezi Faaliyet Alanı
ThyssenKrupp Asansör Sanayi ve Tic. A.S.
İstanbul Asansör Teknolojisi
ThyssenKrupp Marin Sistem Gemi Sanayi ve Ticaret A.S.
İstanbul Deniz Araçları Teknolojileri
ThyssenKrupp Stainless Istanbul Çelik Servis Merkezi A.S.
İstanbul Paslanmaz Global
ThyssenKrupp Tailored Blanks Celik Sanayi VE Ticaret Ltd.
Nilüfer/ Bursa Çelik Avrupa

 

 


Geri Dön