Kent Haberleri

İstanbul Boğazı'ndaki 2 milyonluk kiralık evlere büyük talep! İlana çıkar çıkmaz kapış kapış gidiyor!

İstanbul Boğazı'ndaki kirası 2 milyon liraya kadar ulaşan evler büyük talep görüyor. Kiralık daireler daha ilana çıkar çıkmaz kapış kapış gidiyor. Peki bu evleri kimler kiralıyor?

İstanbul’da 1 milyondan başlayıp 2,5 milyon liraya kadar aylık kira istenen daireler, adeta kapışılıyor ve ilana çıktıktan kısa bir süre sonra tutuluyor. Aylık kirasıyla ‘dudak uçuklatan’ bu gayrimenkulleri kimler alıyor, kimler kiralıyor?

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre lüks gayrimenkul sektöründe emlak danışmanlığı yapan Erkan Zing,  “İstanbul’da yaşamak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı milyarder var” diyerek pahalı evlere kimlerin talep gösterdiğini açıkladı. 

BU EVLERİ KİMLER KİRALIYOR?

emlak sektörü temsilcileri, Rus Oligark veya Arap şeyhlerinin yanı sıra Anadolu’da yaşayan ultra zenginlerin lüks projelerden ev kiraladığını söylüyor.

Gerek iş gerekse de tatil amaçlı İstanbul’a gelip kalmak isteyen bir kesim olduğunu ve bu kişilerin otel odalarında kalmak istemedikleri ortaya çıktı. Bu zengin kişilerin kirası 2 milyonu dahi aşan evleri kiralayabildikleri belirtildi.

Zengin kesimin, sadece kendisi değil, misafirleri için de bu evleri kullanmak istediklerini söyleyen sektör temsilcileri ''İstanbul’un belli bölgelerinde lüks sitelerde oturabilmek bu kesim için bir prestij göstergesi. Bu sebeple talep de çok yüksek” diyor.

 

ZENGİNLERİN SAYISI GİDEREK ARTIYOR 

İngiliz gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank’in 2024 raporuna göre Türkiye’de 2022’de 30 milyon doların üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 1.761 iken, 2023’te 1.932 kişiye yükseldi.

Servet artışı sıralamasında Türkiye’yi yüzde 7,9 ile ABD, yüzde 6,1 ile Hindistan takip etti. Yüzde 5’in üzerinde artış görülen diğer ülkeler ise Güney Kore (yüzde 5,6) ve İsviçre (yüzde 5,2) oldu. Raporda ultra zenginlerin en fazla İstanbul’da yaşamayı tercih ettiği belirtiliyor.

1,5 MİLYON TL AYLIK GELİRİN OLMASI GEREKİYOR 

İstanbul’da normal şartlarda bir evin satılık değerinin ‘ne kadar makul’ olduğunu söyleyebilmek için 200 ile 212 aylık kira bedellerine bakılıyor.

1,1 milyonluk kira istenen rezidansı almak istenildiğinde bu hesapla, 220 milyon lira ile 233 milyon lira arasında bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor.

İlanlara bakıldığında benzer merkezdeki bir rezidansın satılık fiyatının 298 milyon lira olduğu görülüyor. Bu konuta bu kadar parayı veren kişi “Bu ev pahalı mı” sorusuna cevap bulmak için 298 milyon lirayı 212 aya bölecek ve aylık 1,4 milyon kira gelirine ulaşacak. Yani 298 milyon liralık evin fiyatının makul olması için 1,4-1,5 milyon lira aylık kira geliri getirme potansiyeli bulunması gerekiyor.
 

Kiralık evler arap saçına döndü! Ev sahipleri 'kiracı' kelimesini duymak bile istemiyor!

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Ünlü avukat kira tespit davasında 6 kritik maddeyi açıkladı!

Konut piyasasındaki yeni düzenlemeyle şişirilmiş kiraların önü kesilecek!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zamları artık nasıl hesaplanacak?