Genel

İstanbul Boğazı’nın altına taşıt tünelini Türk ve Koreli firmalar yapacak!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’ın, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin kuruluşunun 55. yıl dönümüne denk gelen ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğinin ileriye götürülmesinde yeni bir sayfa açacağını ve İstan

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak’ın, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin kuruluşunun 55. yıl dönümüne denk gelen ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğinin ileriye götürülmesinde yeni bir sayfa açacağını söyledi.

Gül ve Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenlediler. Toplantı öncesinde Gül ve Lee, "Türkiye ile Kore Cumhuriyeti Arasında Stratejik İşbirliği Kurulmasına Dair Bildirge"yi imzaladılar.

"Türkiye’nin dostu" olarak nitelediği Kore Cumhurbaşkanı Lee’yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Kendisi bizim çok değerli bir dostumuzdur. Türkiye’de görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Kore Savaşı’nın 60. yılına denk gelen 2010 yılında Kore Cumhuriyeti’ni ziyaret ettiğini ve çok güzel bir şekilde ağırlandığını kaydeden Gül, "Şimdi de ilişkilerimizin kuruluşunun 55. yıl dönümünde Sayın Cumhurbaşkanı Lee Türkiye’yi ziyaret ediyor, böylelikle iki ülke arasındaki işbirliğinin çok daha ileri götürülmesinde yeni bir sayfa açılıyor" dedi.

"Dost ve müttefik Kore Cumhuriyeti ile aramızdaki mesafe uzak olsa da, Kore Savaşı bu mesafeyi yakınlaştırmıştır ve Kore Savaşı ortak tarihimizin sayfası haline gelmiştir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, savaşta şehit olan askerlere rahmet, hayatta olan gazilere de sağlıklı ömürler diledi.

Lee ile hem baş başa hem de heyetler arasında dostane görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, imzalanan bildirgeyle de ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine taşındığını belirtti. Stratejik ortaklık bildirgesinin içinin en iyi şekilde doldurulması için gerekli görüşmelerin yapıldığını aktaran Gül, bu çerçevede ticaret, savunma sanayi, karşılıklı yatırımlar, turizm ve kültür alanlarında yapılacakların ele alındığını söyledi.

İki ülke arasında 7 milyar dolar olan ticaret hacminin ilerleyen yıllarda dengeli bir şekilde 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini vurgulayan Gül, Kore firmalarının Türkiye’de yatırım yapmalarından ve bazı firmaların yatırımlarını büyütecek olmalarından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması

Savunma sanayindeki işbirliğinin de görüşmelerde gündeme geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Atak helikopterleri konusunda Kore ile işbirliği yapmak istiyoruz. Yakında bildiğiniz gibi Silahlı Kuvvetler’in envanterinegirecek bu helikopterler. Uçak yapımı gibi başka alanlarda da Kore ile işbirliği yapmak istediğimizi bir kez daha ifade ettim ve bunları detaylı konuştuk.

Serbest ticaret anlaşması üzerinde yapılan görüşmelerin de bir an önce neticelenmesini ve bunun iki ülke arasındaki işbirliğine çok büyük bir güç katacağı konusunu da yine detaylı bir şekilde konuştuk. İnanıyorum ki bunu da kısa süre içerisinde tamamlayacağız.

Bölgesel olaylarla ilgili, baş başa görüşmemizde kendi bölgemizle ilgili biraz konuştuk. Yine Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunu da konuştuk ve Türkiye’nin tamamen bu fikirde olduğunu paylaşmış olduk."

Görüşmelerde nükleer enerji konusunun da ele alındığını belirten Gül, bu konuyu stratejik ortaklığın önemli bir parçası olarak görmek istediklerini, ilgili bakanların temel prensipleri konuşmaya devam edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, "değerli dostum" diye hitap ettiği Lee’nin ziyaretinin iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye götüreceğine olan inancını dile getirerek bitirdi.

Sorular

Kore Cumhuriyeti ile Türkiye’nin üçüncü ülkelerde yatırım yapmasına ilişkin detayların sorulması üzerine de Gül, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik performans açısından çok dikkat çektiğini, büyük altyapı yatırımlarına imza attığını söyledi. Bu projelerin uluslararası nitelikli büyük projeler olduğunu ve uluslararası kriterlere uygun ihalelerle dünyaya açık projeler yürütüldüğünü kaydeden Gül, Kore firmalarının da bu ihalelere katılabildiğini ifade etti

İstanbul Boğazı’nın altından taşıtlar için yapılacak tünelin Türk ve Kore firmaları tarafından hayata geçirileceğini söyleyen Gül, Türkiye’nin Kore firmalarına açık olduğunu vurguladı. Üçüncü ülkelerde beraber iş yapma imkanının da fazla olduğuna dikkati çeken Gül, Türk ve Koreli müteahhitlerin dünyanın farklı yerlerinde ortak işler yapabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, savunma sanayindeki işbirliğine ilişkin bir soru üzerine de, "Bir çok ortak projeler var. Ümit ederim somut, müşahhas gelişmeler olur" dedi.

AA