29 / 11 / 2024

İstanbul depreme hazır mı?

İstanbul depreme hazır mı?

Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan, “İstanbul meydana gelecek depreme hazırlıklı değil" dedi. 




Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen depremin etkisi devam ediyor. Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Anadolu fay hattının gelecekte yaratacağı depreme ilişkin araştırmalar yeniden gündeme geldi. 

İstanbul depreme hazır mı?

Gazete Kadıköy'den Erhan Demirtaş'ın haberine göre, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan olası bir depreme karşı İstanbul'un hazırlıklı olmadığını söyledi. Şahan şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Marmara ve Orta Marmara çukurluklarında 7 ve üzeri depremlerin meydana geldiği ve ‘geleceği’ bilgisi modellenmiştir. Tüm bu durumlar hep beraber düşünüldüğünde, 1999 depremi öncesi yapıların ne kadarının kontrol edildiği, zemin etütlerinin ne kadarının yapıldığı ve beklenen depremin büyüklükleri düşünüldüğünde ortaya kötü bir tablonun çıkacağı görülüyor. Araştırmacıların yaptığı ve saygın dergilerde yayınladıkları çalışmaların sonuçları, deprem bekleyen bir şehrin, hazırlık aşamasında ve öncesinde önemlidir. Bu anlamda beklenen İstanbul depremi için yapılan her türlü açıklama da, öncelikle yayınlanan bilimsel bilgiler ışığında olmalıdır. Yapılan açıklamalar yaşayan kent sakinlerini ‘rahatlatmak’ ve ‘tehlike yokmuş’ gibi olmamalıdır.” 


Marmara Denizi içinde deniz dibi heyelanları nedeniyle gerçekleşecek tsunamilerin yaratacağı tahribatları görmezden gelmenin sonuçlarının ağır olacağını belirten Şahan, “Bu durumun bilimsel bir tartışmadan uzak, bilimin reddine kadar uzanacak bir süreci de beraberinde getireceği unutulmamalıdır. Üniversiteler ve araştırma merkezlerinde çalışan jeofizik mühendislerinin ürettiği bilimsel bilgilerin de bu amaçla, olası bir afetin önüne geçmek ve zararlarının azaltılması için kullanılması yegane amacımızdır.” 


Şahan uyarılarına şöyle devam etti: “TMMOB ve bağlı odalarının denetleme yetkisi yok edildi. Mevcut yapı stokunun durumu hakkında hala tam anlamıyla yeterli bilgiye sahip değiliz. Avcılar-Silivri, Çevreyolu Kuzeyi ve Tuzla- Ümraniye olarak arasındaki alanlara ait bir mikro bölgeleme çalışması hala yapılmadı. Toplanma alanları işaretlenen alanlar (halı sahalar, yüz metrekarelik parklar ) nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildir. Sadece alınmış kararlar, e-devlet sistemine konulan bir uygulamayla, farazi olarak hayata geçirildiği toplanma alanları incelendiğinde kolaylıkla görülecektir. Acil ulaşım yollarının İSPARK’lara teslim edilmiş olması ve yangın konusunda hazırlıksızlık sebebiyle yaşanacaklar bizleri korkutmaktadır.” 

E-devlet üzerinden başlatılan uygulama aracılığıyla deprem toplanma ve ana tahliye alanlarına online olarak ulaşmak mümkün.
 


Geri Dön