İstanbul depremi için ürküten açıklama: 48 bin bina yıkılacak!
Aydın'ın turistik ilçesi Kuşadası'nda gerçekleştirilen Deprem ile Kentsel Dönüşüm Kurultayı'nda açıklama yapan AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki "Beklenen İstanbul depreminde yıkılacak iki bina enkazının başına koyacağımız, deprem bilgisi olan bir kurtarıcı bile bulamayacağız" diye konuştu.
Kuşadası Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, deprem uzmanlarının katılım gösterdiği Deprem ile Kentsel Dönüşüm Kurultayı'nda konuşan uzmanlar olası depremlere hazırlık, kentsel dönüşüm, deprem yönetmeliği, imar affı, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine göre; Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Genel Sekreteri Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin de tıpkı Japonya gibi deprem kuşağında olduğunu fakat Türkiye'de deprem sebebiyle çok fazla ölüm meydana geldiğini dile getirdi. Bu ölümlerin bir an önce durdurulabilmesi amacıyla kaçak ve kontrolsüz yapılaşmanın engellenmesi gerektiğini ifade eden Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de dönem dönem uygulanan imar aflarına çok şaşırdığına dikkat çekti.
“İMAR AFFINI ANLAYAMIYORUM”
Yoshinori Moriwaki, “Af, insana uygulanan bir şeydir. Bina için affın nasıl bir şey olduğunu anlayamıyorum. İnşaat mühendisi olarak bunu kabul edemiyorum” diyerek depremin ne zaman olacağını merak edip durmak yerine her an depreme hazır olmak gerektiğinin altını çizdi. Yoshinori Moriwaki, binalarda sismik izolatör kullanımının, anaokullarından itibaren çocuklara verilecek deprem eğitiminin, gerçekleştirilecek düzenli tatbikatların, yaşam üçgeninin ve deprem çantasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
“İSTANBUL DEPREMİNDE ENKAZLARA KOYACAK KURTARICI BULAMAYACAĞIZ”
Örgütlü toplumun çok önemli olduğuna vurgu yapan AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki de, afetlerle mücadelenin arama kurtarma ekiplerinin sayısının yükseltilerek yapılamayacağını belirtti. Bilimsel bir yaklaşımla önlem alınması gerektiğine, beklenen İstanbul depreminde 48 bin binanın yıkılacağına dikkat çekerek, “Türkiye'de 48 bin kurtarmacı yok. 24 bin kurtarmacı da yok. Beklenen İstanbul depreminde yıkılacak iki bina enkazının başına koyacağımız, deprem bilgisi olan bir kurtarıcı bile bulamayacağız. Afetlerle mücadele arama kurtarma ekiplerinin sayısını çoğaltmakla yapılmaz. Risk yönetimi safhasında yapılır. Ne yazık ki bu konuda çok zayıfız. Bir ülkeyi afetlere hazırlamak siyasi iktidarların işidir. Türkiye'de siyasi iktidar tüm konular da olduğu gibi bu konuda da gerekeni yapmıyor” diye konuştu.
Konuşmasında Türkiye'de hem sistemden hem de insanlardan kaynaklanan önemli problemler olduğunu aktaran Mahruki, kentsel dönüşümün altını çizerek şunları kaydetti:
“Kentsel dönüşüm rant hırsına kurban edildi. Amacı dışında kullanıldı. Özellikle de İstanbul gibi riski yüksek bir kentte.”
Kentsel dönüşümün amacının dışına çıktığının altını çizen Şehir Plancısı Necati Uyar ise “Kentsel dönüşüm ülkemizin uzun süredir devam eden gündemi. Türkiye'de dönüşüm büyük oranda yap-yık biçiminde devam ediyor. Müteahhitlerin yada TOKİ'nin olduğu alanlarda rant sağlanabiliyorsa dönüşüm oluyor. Rant yoksa dönüşüm de ağır aksak yürüyor. Kamu bu işe girdiğinde piyasa koşullarında dönüşüm sağlanıyor” diye konuştu.
Ahmet Ercan'dan son dakika İstanbul depremi açıklaması!
Marmara'da üç fay peş peşe deprem yaratabilir!
İstanbul depremi kapıya dayandı!