İstanbul depremi için ürküten açıklama!
Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nde tarihi kayıtlar incelendiğinde ortalama her 250 senede bir yıkıcı sarsıntı yaşandığını vurguladı. Görür, bu dönemde İstanbul'da 7.2’den büyük yeni bir deprem olma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.
Posta Gazetesi köşe yazarı Hakan Çelik bugünkü köşesinde deprem konusunu kaleme aldı.
İşte Hakan Çelik'in 'depremin faturası çok ağır olacak' başlıklı yazısı...
Bir taraftan iklim değişikliği diğer taraftan insan eliyle meydana gelen felaketler hayatlarımızı tehdit altına aldı. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin en çok hissedildiği ülkelerden biri Türkiye oluyor. Bu değişim kuraklık, rekolte kaybı ve ekolojik dengede yıkım şeklinde yaşanıyor. Yapılan analizler, yakın gelecekte büyük bir beslenme problemiyle karşı karşıya kalınabileceğini de ortaya koyuyor.
Marmara Denizi’nde yoğun olarak ortaya çıkan müsilajın (salya) ekonomik faturasını henüz belli değil. Kovid-19 salgını; doğal felaket ve afetler, havacılıktan sanayi üretimine, küçük esnaftan turizm ve otelcilik sektörüne kadar birçok sektörü ve alanı çok ciddi ekonomik yıkımlarla karşı karşıya bırakıyor.
En hızlı hazırlık yapılması gerekilen konu ise deprem olarak dikkat çekiyor. İstanbul, İzmir gibi dev metropollerde olması öngörülen o ciddi depremlerin meydana gelmesi durumunda çok fazla yük ve hasar ortaya çıkacak. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından geleneksel şekilde yapılan “Sigorta Haftası” çerçevesinde uzman temsilciler ülkemizi ve kentlerimizi tehdit eden, ekonomimiz açısından risk meydana getiren başlıkları değerlendirdi ve her konu için çalışma yaptı.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, DASK Başkanı Mete Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Erdal Turgut, Jeolog Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet Gazetesi Başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Bupa Acıbadem Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürcan ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, Selcen Gür, TSPB Başkanı Tevfik Eraslan, SEDDK Başkan Yardımcısı Uluç İçöz, SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem, SAİK Başkanı Levent Korkut, HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu ve iktisatçı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu konuşmacı isimler arasında yer aldı.
Türkiye Sigorta Birliği’nin panellerinde en çok ilgi gören kısımlardan biri Jeolog Prof. Dr. Naci Görür’ün konuşma yaptığı anlar oldu. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nde tarihi kayıtlar incelendiğinde ortalama her 250 senede bir yıkıcı deprem olduğuna dikkat çekerek içinden geçtiğimiz dönemde 7.2’den büyük yeni bir deprem olma olasılığının çok yüksek olduğunu vurguladı. Konuya ilişkin hemfikir olunan alan ise şu şekilde:
Kentsel dönüşüm rant odaklı değil, deprem esaslı yapılmalı. DASK verilerine göre Türkiye'de zorunlu deprem sigortalılığı oranı yüzde 58 seviyesinde. Bu kötü bir oran denemez fakat sektörün hedefi bunu yüzde 100’e taşımak yönünde.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan İstanbul depremi için şok açıklama!
İstanbul depremi için kritik uyarı!
Naci Görür: Marmara olası bir depreme gebe!