Genel

İstanbul Design Week 2010 eski Galata Köprüsünde başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen etkinliğin açılışına Kadir Topbaş, Esra Ekmekçi, Atıl Kutoğlu, Çiğdem Kayalı, Beliz-Derin Sarıyer, Suzan Sabancı Dinçer’in aralarında old

Tasarım dünyasını bir araya getiren ‘İstanbul Design Week 2010’ eski Galata Köprüsü’nde önceki gün başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen etkinliğin açılışına Kadir Topbaş, Esra Ekmekçi, Atıl Kutoğlu, Çiğdem Kayalı, Beliz-Derin Sarıyer, Suzan Sabancı Dinçer’in aralarında olduğu isimler katıldı. Kadir Topbaş’ın yeğeni Esra Topbaş Ermiş’in de yer aldığı 45 tasarımcının çalışmalarının sergileneceği etkinlik, 3 Ekim’e kadar sürecek. Design Week’e şimdiye kadar yaptığı 3 binden fazla ürünle 300’den fazla ödüle layık görülen Karim Rashid, ünlü İtalyan mimar Massimilliano Fuksas, Mercedes 230 SL’in tasarımcısı Tom Tjaarda gibi konuşmacılar da katılacak. Ayrıca tasarımlara paralel olarak sergiler ve atölye çalışmaları da görülebilecek. Açılış konuşmasını yapan Esra Ekmekçi, “İstanbul’un tasarım dünyasında öncü olmasını hedefliyoruz. 26 ülkenin katıldığı etkinlik, çok sayıda sergi ve konferansa ev sahipliği yapacak. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Kamusal Alan Tasarlamak’ adlı bir sergi mekanı var. Yabancı basının ilgisi çok fazla. Bu önemli bir kent etkinliği” dedi.

Human Cities Projesi
Etkinlikler kapsamında eski Galata Köprüsü, Santralistanbul ve Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek ‘Human Cities Brüksel-İstanbul: Kamusal Alan Tasarlamak’ adlı proje, insan ve mekan etkileşimi konusunda bilgi alışverişi geliştirmeyi amaçlıyor. İçerikte bolca söyleşi, sergi, enstalasyon ve halka açık organizasyonlar var. Mutlaka gidin!
Senem Aydın/Milliyet Cadde

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Galata Köprüsü tasarıma büründü

Tasarım meraklılarını eski Galata Köprüsü'nde buluşturan İstanbul Design Week, 3 Ekim'e kadar devam edecek. Karim Rashid, Massimiliano Fuksas gibi ünlü tasarımcıların konferanslarının da izlenebileceği IDW'ye Human Cities Festival eşlik edecek

Türkiye’nin uluslararası tasarım haftası İstanbul Design Week (IDW) bir kere daha kapılarını açtı. 29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Eski Galata Köprüsü’nde sürecek etkinliğe çok sayıda konferans, sergi ve seminer eşlik edecek.  Bu yıl ilk defa IDW çatısı altına girecek ve kent ile birey arasındaki iletişimi arttırmayı  hedefleyen Human Cities Festival da kendi içinde bölümlere ayrılarak, etkinliği zenginleştirecek.
2005’ten bu yana dDf’in çabalarıyla sürdürülen ve bu yıl Ukra İnşaat’ın sponsorluğunda düzenlenen etkinlik şimdiye değin Gaetano Pesce, Andrea Branzi, Alberto Meda gibi birbirinden ünlü tasarımcıları Türk meslektaşlarıyla buluşturmuştu. IDW bu yıl da geleneği bozmuyor ve aralarında Karim Rashid ve Massimiliano Fuksas gibi ağır topların bulunduğu bir kafileyi eski Galata Köprüsü’nde konuk ediyor.

Gençler köprüaltında!
Peki tarihi köprü başka nelere ev sahipliği yapıyor Üniversitelerin büyük ilgi gösterdiği köprünün alt kısmında yoğunluk gençlerin. Yaklaşık 20 üniversiteden proje pafta ve modellerinin paylaşıldığı alan genç yeteneklerin kendilerini göstermesi adına önem taşıyor. Karsan ve Hexagon Studio’nun sponsorluğunda düzenlenen ‘Geleceğin İstanbul Taksisi’ atölye çalışmasında 3 ekibe ayrılmış 30 kişilik öğrenci grubu, verilen kriterler doğrultusunda taksilerini tasarlayıp, prototiplerini hazır edecek ve yarışacaklar. İşin ilginç yanı, çalışma boyunca öğrenciler, kendi yapacakları evde konaklayacaklar.

Tasarım Haftası’nda yer alacak sergiler de atölye çalışması kadar enterasan aslında. Her ne kadar sergi düzenlenemeleri açısından gözler geçmiş senelerin IDW’lerini arasa da içerik konusunda tatmin edici oldukları rahatlıkla söylenebilir. Sözgelimi Çağdaş Japon Tasarımından 100 Eser sergisi, Uzakdoğu’nun tasarıma yaklaşımını ve bu yaklaşımın günlük hayattaki izdüşümünü betimlemek açısından faydalı görünüyor. Bir yanda Japon tasarımcıların çalışmaları sıralanırken, öte yanda bulunan ‘Design For Life’ sergisinde İsviçreli tasarımcıların imza attıkları posterleri görmek mümkün.  Sosyal sorunları daha yüksek sesle gündeme getirmeyi hedefleyen Good 50x70 poster yarışmasının 2010 seçkisi de IDW’de karşılaşılabilecekler arasında.

Eleştirel tasarımlar
Paris Moda Haftası’nda yer alan Dice Kayek’in ‘Contrast İstanbul’ sergisi de köprü üstünde ziyaretçisini bekleyenlerden. İstanbul’un zıtlıklarını yansıtan ve Kubbe, Kumru, Lokum, Kaftan gibi isimler taşıyan 26 farklı Dice Kayek çalışması ünlü tasarımcı Arik Levy’nin tasarımı enstalasyonla beraber sergileniyor.
Son dönemde tasarım etkinliklerin vazgeçilmezi haline gelen Barbarlar, tarihe ve bugüne dair eleştirel yaklaşımlarını başaşağı duran bir dikilitaşın dört yüzeyinde yansıtırken, Kale Tasarım Merkezi de Truva Şeffaf Beygir  Şenliği için hazırladığı tasarım sergisini köprüye taşıyor.

IDW’nin katılımcıları arasında ise Mavi, Wood  art, Autoban, İlio, Onuk Taşıt, Karsan, Addres  İstanbul, İMMİB, Segment  İnşaat, Serhan Gürkan, Artstone, Derin Design, Elle Decor, Maison Francaise, Eşik Design, Paratoner, Boid , Sırça İstanbul, Esra Topbaş Design, Design 4 Child, Infotron, Muji, Naif Design, Design 4 child, Taxi Workshop, Ayder, Seddona Bicycle yer alıyor.
UMUT KART/Radikal