Genel

İstanbul Emniyeti, yabancı palası yeniledi!

2008'de, mültecilerin isyanıyla gündeme gelen İstanbul Yabancılar şžube, yeni yüzüyle ilk kez kapılarını AKşžAM'a açtı. 5 katlı binada, oyun odalarından takı kursları ve spor salonuna kadar her şey var...

Yasadışı yollarla çıktıkları umut yolculuğunda yakayı ele verenlerin uğrak yeri İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yabancılar şžube Müdürlüğü'nün misafirhanesi artık yepyeni bir görünümde. Her yıl yaklaşık 50 farklı ülkeden 10 bin kişiyi ağırlayan misafirhane adeta bir mozaik köyü olmuş... Kaçaklar ya da adli olaylara karışıp sınır dışı edilmeyi bekleyen yabancılar, işlemler bitene kadar misafirhanede kalıyor. 5 katlı bina, 400 kapasiteli. Gine'den Ukrayna'ya yelpaze geniş. Ülkeler arası yazışmalar, bürokratik işlemler nedeniyle süre 6 ayı bile bulabiliyor.

GELEN GİTMEK İSTEMİYOR

Misafirhane, 2 yıl önce 'ilaç yok, yemek yok' diyen mültecilerin isyanına sahne olmuştu. Artık gelen gitmek istemiyor. Mekan baştan aşağı yenilendi. çocuklar için oyun alanları kuruldu. 'Farkındalık sınıfları' eklendi. Kadınlara İSMEK tarafından takı-tasarım kursları veriliyor. Sefaletten kaçan kadınlar bu sayede meslek edinebiliyor. Haftada üç saat verilen kursa 120 kadın katıldı. Kurs hocası Özlem Eren, 'Yetenekleri karşısında şaşırdım' diyor. Ogulboldy Achilova '5 aydır buradayım. Kocam atölye açarsa bu işe devam etmek istiyorum' dedi. Tuslana Gobicia ise 'Ülkeme dönmek istemiyorum. Yasal işlemler gerçekleşirse Türkiye'de takı işi yapabilirim' diye konuştu. Takılar satışa çıkacak.

DEÄžİşžİM NASIL OLDU

DEÄžİşžİMİ anlatan bir emniyet yetkilisi, 'Değişim polisler arasında başladı. Göç ve mültecilere karşı bilgi akışı artırıldı. Empati yapıp onların yerine kendimizi koyduk. Bu insanların ne istediğini çözdük. İyi vakit geçirmelerini sağladık. İnsanlar açlık nedeniyle ülkelerini terk ediyor. Onlarla mücadele etmek için onlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeliyiz' diyor.

Sandalyesi polis amcadan

D.G., ülkesindeki ekonomik sıkıntı ve çatışmalar nedeniyle 4 çocuğuyla geldi. Sığınma talebi kabul edildi, Anadolu'da bir kente yerleştirildi. Ancak iş bulamayınca yeniden polise sığındı. Polis memurları doğuştan engelli oğlu için para toplayıp tekerlekli sandalye aldı.

Akşam