23 / 11 / 2024

İstanbul Finans Merkezi'ne İngiltere'den destek!

İstanbul Finans Merkezi'ne İngiltere'den destek!

HSBC’nin Türkiye pazarından çıkma kararının aksine İngiliz hükümeti ‘Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık Ortaklığı Projesi’ni başlattı. Projede özellikle İslami finans, sigorta ve varlık yönetiminde işbirliğinin arttırılmasına odaklanılacak.




İNGİLTERE merkezli HSBC’nin geçen mayıs-haziran aylarından bu yana Türkiye pazarından çıkış kararı halen konuşulurken, İngiliz hükümeti geçtiğimiz günlerde bunun tam tersi yönde bir adım atarak, finans sektöründe iki ülke arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik bir proje başlattı. İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu öncülüğünde, Türkiye’den Hazine Müsteşarlığı, Borsa İstanbul ve Kalkınma Bakanlığı’nın da katkılarıyla başlatılan ‘Finansal Hizmetlerde Türkiye-Birleşik Krallık Ortaklığı’ projesinde finans sektöründe özellikle İslami finans, sigorta-emeklilik ve varlık yönetimi alanlarına odaklanılacak. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (KTBB) ile de görüşülen proje kapsamında şu anda Türk sermaye piyasalarının mevcut durumu ve potansiyelini anlatan bir rapor ve iki ülke temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu kurulması için faaliyetlere başlandı. 


Proje kapsamında 18-19 Şubat’ta İstanbul’da planlanan İslami finans zirvesinde iki ülkenin kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya getirilecek. İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner projeye ilişkin şunları söyledi: “Biz Türkiye’nin geleceğine ve hızlı büyüme potansiyeline inanıyoruz. Bunun da ancak güçlü bir finans sektörü ile mümkün olacağından hareketle bu alandaki işbirliklerini geliştirmek amacıyla yola çıktık. Bizim için güçlü Türkiye, güçlü İngiltere demek. Bu proje ile geçen yıl Borsa İstanbul ve Londra Borsası arasında imzalanan işbirliği anlaşmasında olduğu gibi tüm finansal hizmetlerde işbirliklerini geliştirmenin yollarını araştıracağız” dedi.


HSBC’NİN KENDİ KARARI

İki ülkenin özel sektör temsilcilerinin finansal alanda karşılıklı iş yapma iştahlarının bulunduğunu özellikle vurgulayan Turner’a bu bağlamda HSBC’nin Türkiye’den çıkış kararını da sorduk. HSBC’nin yeniden yapılanma sürecinde global faaliyetleri kapsamında alınmış bir çıkış kararı olduğunu hatırlatan Turner, şöyle konuştu: “Sadece Türkiye’ye yönelik bir karar değil. HSBC’nin kendisinin aldığı bir karar, İngiltere hükümetinin bu kararda bir katkısı yok. Türkiye’nin finans sektöründe çok büyük bir potansiyel var. Biz böyle bakıyoruz”


En fazla İslami finans uzmanı İngiltere’de

AVRUPA’da İslami finans konusunda en fazla uzman ekibin Londra’da bulunduğunu söyleyen Leigh Turner, şunları anlattı: “Türkiye’de İslami finans alanında çok büyük bir potansiyel var. Hükümet de bu potansiyeli daha fazla değerlendirmek için son yıllarda önemli adımlar attı. Biz Türkiye’deki bu potansiyeli İngiltere’nin deneyimi ile birleştirerek daha da güçlendirmek istiyoruz. Bu her iki taraf için de ‘kazan kazan’ durumu oluşturur. Küresel kriz sürecinde İslami finans ürünlerinin önemi daha fazla anlaşılmaya başlandı. 2012’de İslami finans dünyada yüzde 23 büyüdü. Türkiye bu alanda çevresinde öncü bir ülke olabilir.”


İstanbul Finans Merkezi ivme kazanamadı

ULUSLARARASI kuruluşlar açısından Türkiye’de finansal ekosistemin gelişiminin önemli olduğunu kaydeden Leigh Turner, İstanbul Finans Merkezi’ni (IFC-Istanbul Financial Center) bu kapsamda son derece kritik bir proje olarak değerlendirdi. Finansal ekosistemin gelişiminde finans merkezi projesinin sadece bir gayrimenkul projesi gibi algılanmasının doğru olmadığını belirten Turner şunları söyledi: “İstanbul Finans Merkezi şu ana kadar gereken ivmeyi kazanamadı. Bir gayrimenkul projesinden çok, yasıl altayapının ve finansal regülasyonların düzenlenmesi, uluslararası kuruluşları cezbedecek teşvik ve destek mekanizmalarının kurulması için önemli adımlar atılması gerekiyor.”


hürriyet 


Geri Dön