İstanbul Finans Merkezi projesine İngiltere'den destek!
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi'ni desteklediklerini belirterek, iki ülkenin gücünü birleştirmesi halinde ortaya çıkacak sinerjiyle İstanbul'un önemli bir finans merkezi haline geleceğini söyledi.
İngiltere'nin terörden çok acılar çektiği için Türkiye'nin durumunu çok iyi anladığını belirten Moore, mevcut çatışmaların 'resmi' çok zor hale getirdiğini, Kürt kesimi ile diyalog ve ateşkes için tekrar girişim yapılması gerektiğini söyledi. Moore. bu sayede yatırım için uygun iklimin tesis edilebileceğini kaydetti.
Moore, Cenevre görüşmelerinde de hangi muhalif grupların meşru olduğu konusunda Türkiye'den farklı düşünmediklerini bildirdi. Moore, buna karşılık PYD'nin Suriye'nin önemli direniş unsurlarından birisi olduğunu aktardı ve "PYD'nin aktör olup olmadığı konusunda Türkiye ile farklı görüş içindeyiz" dedi.
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi'ni desteklediklerini belirterek, iki ülkenin gücünü birleştirmesi halinde ortaya çıkacak sinerjiyle İstanbul'un önemli bir finans merkezi haline geleceğini söyledi. Hükümetin açıkladığı yapısal reformların hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığım belirten Moore, bazı yasal düzenlemelerin yapılması halinde İngiliz reasürans devi Lloyd's of London'ın Türkiye'ye geleceğini, bunun da Türk risk yönetimi piyasasının gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını anlattı.
Türkiye'de sermaye piyasalarının geleceği konusunda PwC'ye hazırlatüan raporun sunumunu gerçekleştiren Richard Moore, Londra'nın finans konusunda New York'u geride bıraktığını söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin İstanbul'u finans merkezi haline getirme projesini yakından takip ettiklerinin altını çizen Moore, iki ülkenin gücünü birleştirmesi halinde ilgi çekici bir kombinasyonun ortaya çıkabileceğini söyledi. Türkiye'nin finans merkezi konusunda hırslı hedef ve planlar ortaya koyduğunu kaydeden Moore, bu alanda Londra ve New York dışında, Singapur'a kadar başka merkez olmadığı için İstanbul'un şansının büyük olduğunu bildirdi. Moore, "Bir süre önce İstanbul için en güçlü rakip olarak Moskova gösteriliyordu. Ancak Putin, bunun olmaması için elinden geleni yaptı" diye konuştu.
İstanbul'un güçlü bir finans merkezi olması halinde, Londra'nın da güçleneceğine dikkat çeken Moore, özellikle katılım bankacılığında güçlü işbirliği imkanı olduğunu anlattı.
Sermaye piyasalarının gelişmesinin ülkenin kalkınmasına da büyük katkı sağlayacağım söyleyen Moore, Londra Borsası ile BIST arasındaki stratejik anlaşmaya ek olarak Lloyd's of London'ın yatınm planlarının da önemine değindi. Bu şirketin Türk piyasasına girebilmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Moore, "Lloyd's of London reasürans hizmetini kendisi temin etmiyor, yatırım yaptığı ülkelerde risk yönetimi konusunda uzmanlık oluşmasına katkı sağlıyor" diye konuştu.
Katılım bankacılığı, sigorta sistemleri, emeklilik sistemi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını belirten Moore, 18-19 Şubat'ta bir İngiliz bakan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katüımıyla konferans gerçekleştirileceği bügisini verdi. Moore ayrıca, Londra Finans Merkezi Başkanı'nm da Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.
"Hukukun üstünlüğü vurgulanmalı"
Yatırımcıların kendisini güvende hissetmesi için siyasi istikrarın büyük önem taşıdığın belirten Moore, "Hukukun üstünlüğü ekonomik özgürlükler başarılı sermaye piyasalarının geliştirilmesi için temel unsurlar arasında yer alıyor. Hükümet kapsamlı bir reform paketi açıkladı, ben uygulanacağı konusuna ikna oldum. Ancak önünüze konan tatlının tadını yiyince anlarsınız, bunun uygulanmasını bekleyeceği?:" diye konuştu.
Dünya