İstanbul Finans Zirvesi bugün başlıyor!
Geçen yıl 15 ülkeden toplam 64 konuşmacının yer aldığı ve 50'den fazla ülkeden binin üzerinde davetlinin katıldığı beşinci IFS, 15-16 Eylül 2014 tarihlerinde Conrad Otel'de düzenlenecek...
"Yenilikçi Finans" temasının işleneceği zirvede bu yıl konuşmacı olacak küresel ekonomi liderleri, küresel dünyanın gündemindeki konuları, birçok spesifik başlık altında irdeleyecek, ülke deneyimlerini, en iyi uygulamalar ve çözüm önerileriyle sunacak.
Geçen yıl 15 ülkeden toplam 64 konuşmacının yer aldığı ve 50'den fazla ülkeden binin üzerinde davetlinin katıldığı beşinci IFS, 15-16 Eylül 2014 tarihlerinde Conrad Otel'de düzenlenecek.
"Yenilikçi Finans" temasının işleneceği zirvede bu yıl konuşmacı olacak küresel ekonomi liderleri, küresel dünyanın gündemindeki konuları, birçok spesifik başlık altında irdeleyecek, ülke deneyimlerini, en iyi uygulamalar ve çözüm önerileriyle sunacak.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımının beklendiği zirvede, yerli ve yabancı finans piyasalarının önde gelen temsilcileri çeşitli sunumlar gerçekleştirecek.
Zirvenin bu yılki konuşmacıları arasında Gelişen Pazarlarda 20 Küresel Düşünce Lideri’nden biri olarak seçilen İngiliz MRL Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Cornelia Meyer, Bahreyn Uluslararası Yatırım Bankası Üst Yöneticisi (CEO) Aabed Al-Zeera, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Mali ve Ekonomi Bölüm Başkanı Claudio Borio, ABD NASDAQ OMX Grubu Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, Kazakistan Ulusal Bankası Başkan Yardımcısı Kuat Kozhakhmetov ve Khazanah Nasional Berhad Finans Grubu Başkanı (CFO) Mohd Izani Ghani gibi küresel liderler yer alacak.
EKONOMİ YÖNETİMİ IFS'TE OLACAK
Zirveye, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, Aktif Bank Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Üyesi Önder Halisdemir, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin ve İş Girişim Sermayesi Üst Yöneticisi (CEO) Murat Özgen'in de katılması bekleniyor.
Uluslararası nitelik kazanan zirvede, "Sermaye Piyasaları ve Yenilikçilik, Yenilikçi Kalkınma ve Altyapı Finansman Yöntemleri, Finansal Merkezler: Yenilikçi Finansman ve Büyüme, Para Politikası-Finansal İstikrar ve Yenilikçilik, Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yenilikçiliğin Finansmanı ile Türkiye'nin Yeni Sigorta Ekonomisi" konulu paneller düzenlenecek.
Zirvenin ikinci gününde SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile gerçekleştirilecek mülakatın moderatörlüğünü ise Anadolu Ajansı Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız yapacak.
GELİŞEN PAZARLARDA 20 KÜRESEL DÜŞÜNCE LİDERİNDEN BİRİ
İstanbul Finans Zirvesi'nin "Finansal Merkezler: Yenilikçi Finansman ve Büyüme" oturumunun moderatörlüğünü yapacak Cornelia Meyer, bağımsız enerji uzmanı, işletme danışmanı ve makro-ekonomist kimliğiyle öne çıkıyor. CNN tarafından, Gelişen Pazarlarda 20 Küresel Düşünce Lideri’nden biri seçilen Meyer, UBS, ADB ve Citigroup gibi birçok uluslararası kuruluşta çeşitli görevlerde bulundu.
Zirve konuşmacıları arasındaki Aabed Al-Zeera, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) American Express Banking Corporation, Arab Banking Corporation (ABC), Standard Chartered Bank ve First Islamic Investment Bank'ta görev yaptı. Uluslararası bankacılık alanında 25 yıllık deneyimine sahip Al-Zeera, Bahreyn'de kurulan ve bir İslami yatırım bankası olan Uluslararası Yatırım Bankası'nın da kurucu hissedarları. Londra'da yerleşik Avrupa İslam Yatırım Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Al-Zeera, İstanbul Finans Zirvesi'nde "Yatırım Bankacılığı, Risk Sermayesi Fonları, Kitle Finansmanı, Melek Yatırımcılık ve Yenilikçiliğin Finansmanı" konulu oturumda konuşacak.
Claudio Borio da 1987'den bu yana Uluslararası Ödemeler Bankası'nda görev yapıyor. Finansal denge ve pazar işleyişi konularını da kapsayan Küresel Finans Sistemi Komitesi ile Altın ve Döviz Komitesi Sekreterliği Başkanlığı'nı da yapan Borio, politika, felsefe ve ekonomi dalında eğitim gördü.
NASDAQ OMX Group Başkan Yardımcısı Sandy M. Frucher ise zirvede "Sermaye Piyasaları ve Yenilikçilik" konulu oturumda konuşacak. Şu anki görevinde küresel döviz ilişkilerinden sorumlu olan Frucher, NASDAQ OMX'in üst yönetim takımına düzenleme ve birçok konuda üst düzey danışmanlık yapıyor.
Frucher, borsa kariyerine 24 Temmuz 2008'de bugün NASDAQ OMX PHLX olarak bilinen Philadelphia Menkul Kıymetler Borsası'nın NASDAQ OMX tarafından alınmasıyla başladı. Lisans eğitimini Columbia Üniversitesi kamu yönetimi bölümünde tamamlayan Frucher, yüksek lisans derecesini yine aynı alanda Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government'tan aldı.
İSTANBUL'A ÖNEMLİ KATKI
IFS'nin İstanbul'un uluslararası finans merkezine dönüştürülmesinde yapacağı katkıları değerlendiren IFS Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, bir kentin finans merkezi haline gelmesinde ismini dünya finans kesimine duyurmasının önemine dikkati çekti.
Bunda da dünyanın önemli konuşmacılarını, aktörlerini bir araya getiren finansal konferas ve toplantıların katkısının büyük olduğuna işaret eden Yülek, "Bu amaçla Lüksemburg'dan Londra, Dubai ve Paris'e kadar finans merkezleri yıllık büyük zirveler düzenliyorlar. IFS'in bu açıdan İstanbul’un bir uluslararası finans merkezi olmasında katkısı oluyor diye düşünüyoruz. IFS'e Paris, Frankfurt, Lüksemburg gibi finans merkezlerinin yöneticileri de katılıyor ve finans merkezlerinin karşı karşıya olduğu meydan okumalarla ilgili oturuma katılıyorlar. IFS bünyesinde çeşitli aktörlerle görüşmeler de yapıyorlar" bilgilerini paylaştı.
Yülek, IFS'te konuşmacı kalitesine dikkat ettiklerini belirterek, Malezya'dan Amerika'ya yatırımcı, bankacı ve karar alıcıların IFS'e katıldığını söyledi.
Örnek çalışmalar tipindeki sunumlardan panellere ve özel konuşmacılara kadar yerli ve yabancı aktörlerin Türkiye ve dünya ekonomisi ile finansal gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Yülek, "Bu tür finansal organizasyonlar yatırımcıların bir ülkeye ilgisini oluşturmak, devam ettirmek ve/veya güçlendirmek için önemli 'soft' platformlar" dedi.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler de yapan Yülek, ekonominin birinci çeyrekte güçlü büyümeden sonra ikinci çeyrekte daha mütevazı bir büyüme rakamına düştüğünü hatırlattı. Yülek, şöyle konuştu:
"Bunda iç talebin yavaşlaması önemli rol oynadı. Buna karşılık dış talep, yani ihracat büyümeye önemli katkı yaptı. İkinci yarıda TL'nin değer kazanması sebebiyle dış talebin etkisi olabileceği seviyeye göre biraz daha düştü. Üçüncü çeyrekte iç talep zayıf kalmaya devam edecek. Bu kötü bir şey değil çünkü Türkiye gibi ülkeler sadece çok canlı iç talebe dayalı büyümeye bağlı kalmamalı. Buna karşılık dış talebin yani ihracatın etkisini artırmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Bu da Avrupa ekonomisinin durumu göz önüne alındığında pek kolay değil."
ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarının gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'ye etkilerini anlatan Yülek, "Fed ve ECB’nin birbirine ters politika seyirleri bir ölçüde diğerinin etkisini tazmin ediyor. Fed’in faiz artırma kararını öne çekmesi bizim gibi ülkeleri çevreleyen şartları zorlaştırıyor. Buna karşılık ECB kararı Avrupa’da talebi bir miktar canlandırıp iyileşmeyi hızlandırırsa bizim açımızdan olumlu olacak" öngörüsünde de bulundu.
Akşam