14 / 11 / 2024

İstanbul Fındıklı Parkı metro inşaatı için kapatıldı!

 İstanbul Fındıklı Parkı metro inşaatı için kapatıldı!

İstanbul Fındıklı Parkı, metro inşaatı gerekçesi ile halka kapatıldı, parktaki oyun alanı yıkıldı. Boğaziçi’nin nadir yeşil alanlarından olan Fındıklı için tehlike çanları çalıyor.




Boğaziçi girişinin nadir yapılaşmamış, tarih, kültür ve doğal peyzaj alanlarından olan Fındıklı Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından, metro inşaat şantiyesi yapılması için, yapımcı şirkete teslim edildi. Bu sırada, 15284,37 metrekarelik yeşil alanın 3214,53 metrekarelik kısmı kapatılmaya başlandı, hem de hiçbir açıklama yapılmadan, hiçbir gerekçe gösterilmeden. Demir kazıklarla çevrelenen Fındıklı Parkı'ndaki çocuk oyun alanı, üstünde çocuklar oynarken yerinden söküldü. Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası'nın çağrısıyla bugün parkta bir araya gelen İstanbullular, uygulamanın hukuksuzluğuna dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı.


METRO BAHANESİ SON YEŞİLİ DE YOK EDİYOR


Fındıklı Parkı, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı için çalışma ve şaft yerleri şantiyesi olmak üzere yüklenici firmaya teslim edildi. Konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı, parka düzenlenen operasyonla oyun alanı yok edildi ve parkın etrafına demir kazıklar çakıldı. Parka herhangi bir tabela da konulmuş değil. Her gün binlerce İstanbullu'nun ziyaret ettiği Fındıklı Parkı'na, sanki boş bir alanmış gibi ansızın müdahale edildi. Oysa bunca pervasızlığın yaşandığı Fındıklı Parkı 1993'ten bu yana "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiş durumda.


PARKIMIZI SAVUNACAĞIZ


TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi çağrısıyla bugün parkta buluşan İstanbullular, olası bir katliama karşı parkı savunacaklarını dile getirdi.


Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Sözcüsü ve Yüksek Mimar Mücella Yapıcı tarafından okunan basın açıklamasında "Tüm yetkililere tekrar sesleniyoruz. Fındıklı Parkı ve Kabataş sahil parkları, sizing boş arsanız değildir. Ve parklar hangi niyetle ve gerekçe ile olursa olsun şantiye alanı olamaz" denildi.


KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ, BAKANLIĞIN KONTROLÜNDE


"İBB tarafından şantiye muamelesi gören Fındıklı Parkı, Karaköy'den Beşiktaş'a kadar sahilde tek çocuk oyun alanının yılların koruyarak büyüttüğü ağaçların ve yeşil dokunun bulunduğu, kentin ve kent halkının deniz ve sanatla buluşarak nefes alabildiği yegane alandır" diyen Mücella Yapıcı, "Nitekim bu özellikleri nedeniyle bu bölge İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 7 Temmuz 1993 gün ve 4720 sayılı kararla 'Kentsel Sit Alanı' olarak ilan edilmiştir" şeklinde konuştu.


ANIT AĞAÇ YOK DİYE ŞANTİYE YAPMAK SERBEST


Yapıcı, "Koruma Kurullarını dahi devreden çıkararak, bir gecede çıkardığınız kararnamelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir müdürlüğüne çevirdiğiniz Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü'nün 'söz konusu alan üzerinde anıt ağaç yok, şantiye için uygundur' karardı doğru mudur" dedi.


"YEŞİL ALANLARI YATIRIM ARSASI OLARAK GÖRÜYORLAR"


"Bütün emsalsiz özelliklerine rağmen İstanbul'un başta Fındıklı ve Gezi Parkı olmak üzere bütün yeşil alanlarımızı, kıyılarımızı, mahallelerimizi, tarihi, kültürel, kentsel ve doğal alanlarımızı inşaat şantiyesi veya yağmacı yatırımların arsası olarak değerlendirip bakımsızlığa terk ederek ortadan kaldırmaya yönelenleri bir kez daha uyarıyoruz" ifadelerini kullanan Mücella Yapıcı, "Tarihei doğaya, culture ve kente karşı suç işliyorsunuz. Aklınızı başınıza alıp tekrar düşünün. Doğaya, kente ve kentliye zarar verneden bu talihsiz uygulamadan derhal vazgeçin" sözleriyle açıklamayı sonlandırdı.


Açıklamadan sonra konunun hukuki boyutuyla ilgili görüşünü aldığımız Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Avukatı Can Atalay, saldırıyı hukuki açıdan da incelediklerini, parkı yağmacıların eline bırakmayacaklarını söyledi. Atalay, parkta yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını da dile getirdi.


MELDA ONUR: PARKLAR ONLARA GÖRE KÖTÜ ŞEYLERİN YAPILDIĞI...


Kent ve ekoloji konularını yakından takip eden, eski CHP Milletvekili Melda Onur da soL'a konuştu. Parkların yatırımlık boş alanlar olarak görülmesiyle ilgili konuşan Melda Onur, "Sokak kültürünü, kent kültürünü sevmeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. İnsanlar evlerinde otursunlar, dışarıya çıkacaklarsa da alışveriş merkezlerine gitsinler... Bu parklar, insanların yaşam alanları, soluk aldıkları, sosyalleştikleri alanlar onlar için olsa da olur olmasa da olur yerler. Hatta onlara göre kötü şeylerin yapıldığı, içki içildiği, el ele dolaşıldığı mekanlar" diye konuştu.


"Buralar ilk eden dönüştürülecek yerler" diyen Onur, "Boş bir alana ihtiyaç duyduklarında ilk akla buralar geliyor. En güzel savunmada bu parktki ağaçların 'Anıt Ağaç' olmaması. Biz onları söküp yerlerine başka ağaç dikeceğiz de bahaneleri. Yüzlerce yılda yetişmiş ağaçlarla yeni dikilmiş bir fidanı aynı gören zihniyet... Çocuklarınız ölsün yerine yenilerini yaparsınız zihniyetiyle aynı. Bu kafa yapısını yıkmamız, değiştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.


"Bir belediye öncelikle vatandaşının nefes alma hakkını korur" diyen Onur, "Ama bu zihniyet, koruma kurullarını, belediyecilik anlayışını yıktı geçti. Hiç kimseye sormadan bir anda operasyon yapılıyor. Neden? Çünkü suçlular, suçlarını biliyorlar. Bir an önce, karambole getirerek iş yürütüyorlar. Buradaki insanlarsa öyle karambole getirmelerin işe yaramayacağını kanıtlıyor. Sanıyorum ki geri adım atacaklar" dedi.



Arkitera


Geri Dön