25 / 12 / 2024

İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı'na operasyon düzenlendi!

İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı'na operasyon düzenlendi!

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın İtfaiye Daire Başkanlığı’na yönelik operasyon talimatı 258 gün sonra gerçekleşti. 300’ün üzerinde binaya para karşılığı usulsüz rapor verildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada 22’si itfaiyeci, 26 kişi gözaltına alındı.



17 ve 25 Aralık operasyonları sonrası, İstanbul Adliyesi ve İstanbul Emniyeti’nde çalkantılı bir dönem yaşanırken, 16 Ocak 2014 günü İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın polis tarafından yerine getirilmeyen İtfaiye Daire Başkanlığı’na yönelik operasyon talimatı 258 gün sonra gerçekleştirildi. Ergenekon davasındaki kumpas iddialarını araştıran Savcı Mesut Erdinç Bayhan’ın yürüttüğü soruşturmada 22’i itfaiye görevlisi, 26 kişi gözaltına alındı.  

17 Aralık sürecinde görevden alınan savcı İbrahim Baytekin, 16 Ocak’ta, İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli 35 kişinin gözaltına alınması için emniyete talimat verdi. O dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü, dosya bulunmadığı gerekçesiyle gözaltı kararına uymadı. Savcı Baytekin, tapeleri ve fezlekeyi emniyete gönderdi. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Baytekin’in gönderdiği 20 bin sayfalık tapeler ve fezlekeyi inceledi. İncelemede tapelerin büyük çoğunluğunun ıslak imza altına alınmadığı ve fezlekenin de imzasız olduğu gerekçesiyle operasyon yine yapılmadı. Operasyon büyük bir krize dönüştü. Savcı Baytekin’in gözaltı kararında ısrar etmesi üzerine Emniyet, Baytekin’i İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve HSYK’ya şikâyet etti. Dosya Baytekin’den alınarak Mesut Erdinç Bayhan’a verildi. 


2 KİŞİ ARANIYOR


Bayhan’ın talimatı üzerine dosya yeniden inceleme alındı. Daha önce usulsüzlük yapılmasına rağmen bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirlenen binalara bilirkişi oluşturularak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden istenen dosyalarda inceleme yapıldı. 200’e yakın uygunluk raporu verilen bina sahiplerinin ifadelerine başvuruldu. İncelemenin tamamlanmasıyla dün sabah operasyon yapıldı. 22 itfaiye görevlisi, 4 şirket yetkilisi gözaltına alınarak emniyete getirildi, 2 kişinin de arandığı bildirildi.

300’ÜN ÜZERİNDE BİNAYA USULSÜZ RAPOR

YAPILAN araştırmanın sonuçlarına göre, itfaiye görevlilerinin AVM, restorant, kreş, okul, dershane, hastahane ve otellerin de arasında bulunduğu 300’ün üzerinde binaya usulsüz itfaiye raporu verdikleri belirlendi. Görevlilerin rapor başına 3 ile 5 bin lira arasında para aldıkları tespit edildi. S.Y. isimli itfaiye denetçisinin 125 farklı olayda imzasının bulunduğu saptandı. İtfaiye görevlilerinin binalarda uygun aralıkta olması gereken merpen arası mesafeleri photoshop programı aracılığıyla uygun hale getirerek olumlu rapora çevirdikleri belirlendi. Denetçilerin rapor verecekleri kişileri yangına karşı kullanılacak malzemesi satan kendi işyerlerine yönlendirdikleri ortaya çıktı. 2012 Nisan’ında başlayan dinlemelerde büyük risk oluşturmasına rağmen dönemin emniyet yetkililerinin bu binalara müdahalede bulunmadığı iddia edildi.


Hürriyet


Geri Dön