Ulaşım

İstanbul-İzmir otoyolu projesine ilişkin 6 sorun mecliste!

İstanbul-İzmir otoyolu projesi kapsamında kesilen ağaçlar TBMM gündemine taşındı. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP'li Özel, sorularını Bakan Arslan'a sordu..


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, İstanbul-İzmir otoyolu projesi kapsamında kesilen ağaçlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a iletti.

 

Özel "Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İstanbul-îzmir otoyolu projesinin bir kısmı Manisa’nın Akhisa Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucu yol inşaatı sırasında anıt ağacı kategorisine girebilecek 300-500 yıllık zeytin ağaçlarının da olduğu 30-40 bin ağacın kesildiği söylenmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunarak 6 soru sordu.


Özel'in soruları

1. Söz konusu yolun inşaatı süresince proje güzergahında her il için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ağaç kesilmiştir, bunlardan kaçı zeytin ağacıdır? Bu kesilen ağaçların ne kadarlık bir kısmı tekrar dikilmiştir?


2. Söz konusu otoyolun inşaatı bittikten sonra ağaçlandırma çalışması yapılacak mıdır? Yapılacak ise bu çalışmayla kaç tane ağacm dikilmesi hedeflenmektedir?


3. Söz konusu otoyolun inşaatı için zeytin ağaçlarının olduğu bölge neden seçilmiştir? Bu bir zorunluluk mudur? Neden çevrenin daha az zarar göreceği bir rota seçilmemiştir?


4. Türkiye’nin son 5 yıl için yıl yıl açıklanacak şekilde yeşil alan oranlan nedir?


5. 28373 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaççıklardan Faydalanılması Hakkında Yönetmelik ve 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince, kesilen ve kesilecek olan ağaçlardan Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın bilgisi var mıdır? Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaççıklardan Faydalanılması Hakkında Yönetmelik ve 6831 sayılı Orman Kanunu uyarmca Orman ve Su işleri Bakanlığından gerekli izinler alınmış mıdır? izin almak için başvurulduysa yapılan incelemelerin tutanağının açıklanması mümkün müdür?


6. Binlerce zeytin ağacımn kesilmesi, ağaçların kesildiği bölgelerde geçimini tarımdan sağlayan vatandaşlarımızı zor duruma düşürmeyecek midir? Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için herhangi bir önlem alınmış mıdır?