Ulaşım

İstanbul, Kanal İstanbul'la nefes alacak!

TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım, İstanbul'un trafik sorunu ile ilgili konuştu. Yıldırım, Kanal İstanbul projesiyle İstanbul'un rahat bir nefes alacağını söyledi.

TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yıldırım,  CNN Türk'te Buket Aydın'ın sunduğu "40" programında, soruları cevaplandırdı.

"Meclis Başkanlığı görevimi bırakacağım"

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre kendisi hakkında çıkan "istifa" tartışmalarına açıklık getiren Yıldırım, "Bu bir ilk, mevzuatta bir Meclis Başkanı'nın Belediye Başkanlığı'na adaylığı düşünülmemiş. Onun için de bu kanunlarda yazılmamış. Adaylığım açıklandığında herkes şaşırdı, 'Acaba şimdi ne olacak?' Hukukçular kendi aralarında tartışmaya başladılar. Kimisi diyor, 'Herhangi bir yasak yok. Belediye başkan adayı olabilir, istifa etmesine gerek yok.' Bir kısmı da diyor ki, 'İstifa etmelidir.' Neyse, şunu özetle söylemek istiyorum; Benim istifa meselesiyle vatandaşın gündeminin işgal edilmesine canım çok sıkılıyor. Bizim İstanbul'u, İstanbul'un geleceğini konuşmamız lazım. İstanbul'un sorunları, gençleri, kadınları, İstanbul'u nasıl büyütürüz, ekonomisini nasıl güçlendiririz, bunu konuşmamız gerekirken anlamsız yere benim istifa edip etmeyeceğim konuşuluyor. Kaldı ki ben resmen aday bile değilim. Partim aday göstereceğini açıklamış. Yapılmayan bir işlem üzerinden bir tartışmanın gidiyor olması çok rahatsız edici bir şey. Burada ilk defa açıklıyorum, kararını verdim. Adaylık müracaatım yapıldığı andan itibaren Meclis Başkanlığı görevimi bırakacağım. Partim müracaatı yaptığı zaman aynı anda Meclis Başkanlığı'ndan ayrıldığıma dair dilekçemi vermiş olacağım" diye konuştu. 

"İstanbul Ankara'dan yönetilemez, Ankarasız da yönetilemez ne demek?" sorusu üzerine Yıldırım, şu açıklamada bulundu: "O sıralar CHP adayı, 'İstanbul Ankara'dan yönetilemez. İstanbul'u, İstanbul'dan yöneteceğiz' dedi. Ben ona cevap olarak söyledim. Bunu niye söyledim? Bu geçerli olan bir şey değil. Çünkü İstanbul, Ankara'ya muhtaç, Ankara da İstanbul'a muhtaç. Neden? Örnek vermek gerekirse bütçe, gelir kaynakları Ankara'dan geliyor, kadrolar Ankara'dan veriliyor. İnsan kaynağınız, para kaynağınız olmazsa siz belediye başkanı olsanız da bir iş yapamazsınız. Yani merkezi yönetimle, belediyelerin ahenk içinde çalışması esastır. Kavga ederlerse, burada hizmet doğmaz. Ancak ve ancak zaman kaybı olur ve o yönettiğiniz şehrin insanları mağdur olur ve her şey yüz üstü kalır. O bakımdan ben bunun talihsiz bir söz olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki kendi içinde çelişkiyi barındıran bir şey. 

Bunu söyleyen arkadaşımız hemen kısa süre sonra 'Genel Başkanımız talimat verdi, belediyede ücretler şöyle olacak, böyle olacak' diye bir takım vaatlerde bulundu. Bu da kendi arasında ne kadar büyük bir çelişki olduğunu ortaya koymaktadır. Hatırlamak lazım, İstanbul 1990'lı yıllarda ne haldeydi o sıralar İstanbul'un çilelerini yaşayanlar bilir ama 2000'den sonra doğanlara İstanbul'un o günlerini anlatsanız... Su olmadığını, Haliç'in pis koktuğunu, hava kirliliğinin tahammül edilemez olduğunu söyleseler herhalde 'annemiz babamız hayal gördü' diye bize şaşarlardı diye düşünüyorum."

"İstanbul'un trafik sorununu çözerim"

İstanbul'un trafik sorunu ile ilgili konuşan Yıldırım, "Evet çözerim. Yani mütevazı olmaya gerek yok, ben bu işi yaparım." dedi. 

 "Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresinde trafik sorununu çözmüş birisi 5 bin 400 kilometrekarelik İstanbul'u halledemeyecek mi? Çözeceğiz. İstanbul'un trafik sorununu çözeceğiz'' diyen Yıldırım, trafik sorununun çözümünün raylı sistemin artırılmasından geçtiğini anlattı. 

Yıldırım, "Raylı sistemde yüzde 20'nin altında bir pay alıyor İstanbul. Devam eden 284 kilometrelik metro projesi var, bunlar tamamlandığında insanların yüzde 50'si metro, Marmaray, raylı sistem ve metrobüs ile seyahat etmiş olacak. Böylece trafikte ciddi bir rahatlamayı hep birlikte göreceğiz. Bunlar çok uzak değil birkaç yıl içinde gerçekleştirilecek" dedi.

Yıldırım, "Trafikte araç sayısı arttığı halde trafikte bekleme süresi artmayan şehir İstanbul'dur. Bunu nasıl başardı? Çünkü 3. köprü, Avrasya Tüneli, Marmaray yapıldı. Bu arada bunları da biz yaptık. Bunlar sebebiyle araç sayısı arttığı halde bekleme süresinde artış olmuyor." açıklamasında bulundu.

''Boğaza alternatif''

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, "İstanbul'un felaketine sebep olacak bir proje gibi gösterme gayretleri var, dış yayınlarda hep bu böyle işleniyor. Çünkü ne olacak? Boğaza alternatif oluşturuyor. Boğaza alternatif oluşturmasının hem ulusal güvenliğimiz açısından hem de stratejik menfaatlerimiz açısından çok büyük önemi var" dedi.

"Gençlere ortak üretim merkezleri kuracağız"

Gençlere ortak üretim merkezleri kuracaklarını söyleyen Yıldırım, "Proje üreten gençler, bir hangarda bir araya gelecekler. Her birine birer masa tahsis edilecek. Burada projelerini anlatacaklar. İmkanları, kaynakları olanlarla bunları buluşturacağız. Gençliğin elinde dijital dünyaya yönelik fırsatlar var. Gelecek de bilişimle gelecek. Bu iki fırsatı birbiriyle buluşturmak da bizim görevimiz olacak. Bu hem merkezi hükümet düzeyinde olacak hem de belediye düzeyinde bunu yapacağız" diye konuştu.