15 / 05 / 2024

İstanbul küresel kentler liginde 80’inci sıraya düştü!

İstanbul küresel kentler liginde 80’inci sıraya düştü!

Dünya kentleri arasında 25’inci olan İstanbul, gelecek vaat eden şehirler sıralamasında 14 basamak birden gerileyerek 80’inci sıraya kadar indi




Uluslararası yönetim danışmanlığı şirketi A.T. Kearney'in değerlendirmesine göre İstanbul, Küresel Şehirler Endeksi'nde 4 basamak yukarı çıkarak 125 dünya şehri içinde ilk 25'e girdi. Ancak, geleceğe yön vereceği öngörülen şehirlerin sıralandığı Küresel Şehirler Görünümü listesinde İstanbul 2015'te 66'ncı sırada yer almasına karşın, bu yıl 80'inci sıraya geriledi.

ABD merkezli şirket, 2008'den bu yana dünya şehirlerini “Endeks” ve “Görünüm” adı altında iki farklı değerlendirmeye tabi tutuyor. A.T. Kearney ortağı ve araştırmanın yürütücülerinden Mike Hales, “Endeks ve Görünüm birlikte, dünyanın bugünkü en büyük ve en etkili şehirlerine ve gelecek üzerinde etkide bulunmaya hazırlananlara özgün bir bakış sunuyor” dedi.

SAN FRANSİSCO BİRİNCİ

Endeks sıralamasında şehirlere iş etkinlikleri, insan sermayesi, bilgi alışverişi, kültürel deneyimler ve siyasete katılım alanlarında puanlar veriliyor. Londra, New York, Paris, Tokyo ve Hong Kong'un ilk 5'te yer aldığı bu sıralamada İstanbul 25'inci oldu.  Ankara  ise 74'üncü sırada yer bulabildi.

Diğer yandan, Küresel Şehirler Görünümü sıralamasında şehirlere 4 başlıkta puanlar veriliyor: kişisel esenlik, ekonomi, yenilik getirme (inovasyon) ve yönetim. Bu başlıklar sağlık ve çevreden uzun vadeli yatırımlara, patent başvurularından şeffaflığa kadar çeşitli alt başlıklara ayrılıyor.

İstanbul'un bir önceki yıla göre 14 sıra gerileyerek 80'inci olduğu bu sıralamada Ankara ise 86'ncı oldu. Yenilikçi teknoloji-iletişim şirketlerinin dünya çapındaki merkezi olan Silikon Vadisi'nin bulunduğu San Fransisco, görünüm sıralamasında birinciliğini korudu. Bu listenin ilk 10'undaki 5 şehrin de ABD'den olması dikkat çekti.

A.T. Kearney, her iki sıralamada da ilk 25'e giren 15 şehri, “küresel seçkinler” grubu olarak adlandırdı. Kuzey Amerika'dan New York, Los Angeles, Chicago, Toronto, San Fransisco ve Boston'ın yer aldığı bu gruba Avrupa'dan Londra, Paris, Brüksel, Berlin ve Amsterdam dahil oldu. Asya Pasifik bölgesinin seçkin şehirleri ise Tokyo, Singapur, Sidney ve Melbourne olarak sıralandı.

HOUSTON GELİRDE ŞAMPİYON


Araştırmaya konu olan 125 şehirden 55'inin “yüksek gelir” grubunda  olması dikkat çekti. ABD'nin Texas eyaletindeki Houston, kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da birinci oldu. Kişi başına yıllık gelirin 20 bin dolar civarında olduğu kent, endekste 38'inci, görünümde ise 5'inci sırada yer buldu. Houston, kişi başına patent sayısı şampiyonluğunu da Almanya'nın Münih ve Çin'in Shenzhen kentleriyle paylaştı.



Sözcü




Geri Dön