27 / 04 / 2024

İstanbul Küresel Şehirler Endeksi’nde 25. sıraya çıktı!    

İstanbul Küresel Şehirler Endeksi’nde 25. sıraya çıktı!    

Mega kent İstanbul uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’in “Küresel Şehirler Endeksi”nde bu sene üç basamak birden yükselerek 25. sıraya çıktı. 




Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney tarafından hazırlanan ve pek çok kişi tarafından da merakla beklenen “Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 verileri resmen açıklandı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre küresel ekonomiye liderlik eden kentleri belirleyen söz konusu endekste geçen sene 28. sırada bulunan mega kent İstanbul bu sene 3 basamak birden yükseldi ve 25. sıraya çıktı. 

Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mega kent İstanbul'un yükselişinde, endeksin kriterleri arasında yer alan “kültürel deneyim” konusunda kısa zamanda sağlamış olduğu hızlı ilerlemenin de önemli katkısı oldu. 

Yine paylaşılan bilgilere göre İstanbul Havalimanı'nın açılması ile kentin bir seyahat hub’ı olarak konumlanması ve uluslararası ziyaretçi sayısındaki büyük artış, mega kent İstanbul’un “kültürel deneyim” konusunda 5 senede tam tamına  20 basamak birden ilerleyerek 15’inciliğe yükselmesini sağladı.

Kearney tarafından konu ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede uluslararası okulların ve kardeş kentlerin çokluğu da mega kent İstanbul’un güçlü yönleri arasında değerlendirildi. 

Ayrıca yine verilen bilgilere göre Küresel Şehirler Endeksi, uluslararası danışmanlık şirketi Kearney tarafından dünyanın çeşitli yerlerindeki insanları ve akademisyenlerle işbirliği içinde hazırlanıyor. 

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur, küresel şirketlerin mega kent İstanbul’a olan ilgisinde dikkat çekici bir artış yaşandığını dile getirerek, Küresel Şehirler Endeksi’nde yaşanan yükselişin bunun somut göstergesi olduğunu belirtti.

Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur açıklamasında “ Mega kent İstanbul’un Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişi, yabancı sermaye yatırımlarında artış potansiyeline dair güçlü bir işaret” diye konuştu.

İstanbul Küresel Şehirler Endeksi’nde 25. sıraya çıktı!    

ZİRVEDE NEW YORK VAR

Yine konu ile ilgili olarka verilen detaylara göre kentleri küresel ekonomiye açıklık ve entegrasyona göre sıralayan araştırmanın ilk sırasında Amerika’nın New York şehri, 2. sırada İngiltere’nin başkenti Londra, 3. sırada da Fransa’nın başkenti Paris bulunuyor. 


“Küresel Şehirler Endeksi”nin 2023 yılı sıralaması şu şekilde:

1.New York
2.Londra
3.Paris
4.Tokyo
5.Pekin
6.Brüksel
7.Singapur
8.Los Angeles
9.Melbourne
10.Hong Kong
11.Şikago
12.Madrid
13.Şangay
14.Seul
15.Toronto
16.Berlin
17.San Francisco
18.Sidney
19.Washington D.C.
20.Amsterdam
21.Moskova
22.Buenos Aires
23.Dubai
24.Barselona
25.İstanbul
26.Boston
27.Frankfurt
28.Meksiko
29.Viyana
30.Miami


NASIL HAZIRLANDI?

Kearney’in merakla beklenen Küresel Şehirler Endeksi, şehirleri sermaye, insan kaynağı ve fikir akımlarını çekme, koruma ve üretme kapasitelerine göre sıralıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu seneki endeks için dünyanın 156 kenti, iş dünyalarının faaliyet yoğunluğu, insan kaynağı, bilgi değiş tokuşu, kültürel deneyim ve politik destek seviyelerine göre değerlendirildi. 

Bu sene Küresel Şehir Endeksi’ndeki kentlerin iş faaliyeti yoğunluğunda geçen yıla göre azalma, insan sermayesinde de dikkat çekici bir artış yaşandı. 

Ayrıca Kearney tarafından yapılan değerlendirmelerde küresel ekonomiyi olumsuz olarak etkileyen koşulların iş faaliyetlerinin azalmasına neden olduğu kaydedildi.

Yine paylaşılan bilgiye göre insan kaynağındaki güçlenmenin de koronavirüs önlemlerin tümüyle ortadan kalkması sonrasında yetenekli bireylerin küresel hareketinde yaşanan büyük artıştan kaynaklandığı kaydedildi. Bunun da şehirler arasındaki dengeleri değiştirdiği bildirildi.

“İSTANBUL’UN BU YÜKSELİŞİ, FIRSATLAR HARİTASININ YENİ COĞRAFYALARA YAYILDIĞININ İŞARETİ”

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiye göre Kearney tarafından yapılan değerlendirmede, İstanbul, Meksiko gibi kentlerin Küresel Şehirler Endeksi’ndeki yükselişinin, küresel fırsatların yeni coğrafyalara yayıldığının bir göstergesi olduğu da belirtildi.

 

Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu? Evini satan dükkan alıyor!

Toplam ciro endeksi Eylül ayında yüzde 64,1 arttı!

TOKİ Karaman projesi yarın ihaleye çıkıyor!


Geri Dön