27 / 04 / 2024

İstanbul mezarlık fiyatları 2014!

İstanbul mezarlık fiyatları 2014!

İstanbul'da artan nüfus mezar yeri fiyatlarını da hareketlendirdi. Birinci sınıf bir mezar yerim olsun diyorsanız ödeyeceğiniz bedel 18 bin TL. Bu 2013 fiyat tarifesi. Zam kapıda….




İstanbul mezarlık fiyatları 2014!



Artan nüfus mezarlık fiyatlarını hareketlendirdi. Günde ortalama 200 insanın hayatını kaybettiği İstanbul’da mezar yeri fiyatları el yakıyor. Eğer birinci sınıf bir mezar yerim olsun diyorsanız ödeyeceğiniz bedel en az 18 bin TL.


İstanbul’un 8 milyon metrekaresi mezarlık

Kayıtlara göre İstanbul’da toplam 333 mezarlık var. 8 milyon metrekareyi kapsayan bu alanın 268’ini Müslüman, 65’i ise Gayrimüslim mezarlığı. 


Yüzde 90 doluluk oranına yaklaştı

2012 yılında 60 bin 588 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’da bu rakam 2013 yılının ilk 10 ayında 53 bin 568’i gördü. Mezarlıkların çoğu yüzde 90 doluluk oranına yaklaşmış durumda. Bu hızla gidilirse 30-40 yıl sonra İstanbul’un tüm çevresinin mezarlık olması kaçınılmaz görünüyor. 


2 milyon 409 metrekare yeni mezarlık

Mezarlıklar Müdürlüğü kentin ihtiyacını karşılayacak şekilde mevcut mezarlıkların genişletilmesi çalışmalarının yanı sıra Avrupa Yakası’nda 1 milyon 548 metrekare, Anadolu Yakası’nda ise 861 metrekare yeni mezarlık alanları oluşturmak için planlama yapıyor. 


Deniz manzaralı 18 bin TL

İstanbul’da mezarlık fiyatları gurup gurup değişiyor. 4 guruptan oluşan mezar yerlerinin birinci gurubunda Zincirlikuyu, Ulus, Rumelihisarı (Aşiyan) Abide-i Hürriyet, Nafibaba Karacaahmet ve Çengelköy yer alıyor. Burada yer bedeli;

1 kişilik yer bedeli 5 bin TL

Cenazenin yanındaki boş yer bedelinin adedi 9 bin TL

Boş mezar yeri bedeli 18 bin TL

Çocuk cenazesi için yer bedeli ise 5 bin TL


İkinci kategoride fiyatlar bin TL

İkinci kategoride ise Ortaköy, Eyüp, Kazlıçeşme, Yeniköy, Feriköy, Kulaksız, Hasköy, Sütlüce, Kağıthane, Maçka gibi yerler bulunuyor. Burada ise fiyatlar; 

Cenaze için yer bedeli bin TL

Cenazenin yanındaki boş yerin adedi 4 bin TL

Çocuk cenazesi için yer bedeli adedi bin TL


Üçüncü kategoride 100 TL

Üçüncü kategoride ise Çayırbaşı, Rumelikavağı, Ayazağa, Yahya Efendi, Helvacıdede ve Topkapı gibi yerler bulunuyor. Bu kategoride fiyatlar ise şu şekilde; 

Bir kişilik yer 100 TL

Cenazenin yanındaki boş yer bedeli ise adedi bin 500 TL

Boş mezar yeri bedeli adedi 3 bin TL

Çocuk cenazesi için yer bedeli ise 50 TL


Dördüncü gurupta 100 TL

Bahçeköy, Kermerburgaz ve Göktürk dördüncü gurup mezarlık kategorisinde yer alıyor. Bu gurupta fiyatlar şu şekilde;

Cenaze için yer bedeli 100 TL

Cenazenin yanındaki boş yer bedeli bin TL

Boş mezar yeri bedeli adet 2 bin TL

Çocuk cenazesi için yer bedeli ise 50 TL


3.ve 4.gurupta ücretsiz defin yapılıyor

3.ve 4.gurup mezar yerlerinde vatandaş cenazesini ücretsiz defnedibiliyor. Fakat eğer kullanım belgesini almak ister 100 TL bedel ödemeniz gerekiyor. 


Maddi durumu kötü olandan ücret alınmıyor

Taput, cenazenin yıkanması, cenaze tabut örtüsü ve İstanbul sınırları içindeki cenaze nakli için ücret alınmıyor. Yine ekonomik düzeyi düşük olan vatandaşların cenazeleri İstanbul dışına ücretsiz olarak naklediliyor. Bu hizmetten faydalanmak için de cenaze yakının fakir olduklarına dair muhtarlıktan fakirlik ilmühaberi veya yeşil kart alması gerekiyor. 


Zam kapıda

Mezarlık fiyatlarına yılda 1 kez zam geliyor. Fiyatları Büyükşehir Meclisi belirliyor. Şu an 2013 mezar fiyatları geçerli. Önümüzdeki aylarda talebin yoğunluğuna göre Mezarlıklar Müdürü 2014 fiyat teklifini meclise sunacak ve meclis onayından sonra yeni fiyatlar üzerinden işlem yapılacak. 



Geri Dön