İstanbul Mobilya Fuarı açıldı
İstanbul Mobilya Fuarı (İMOB) 2009, CNR EXPO'da açıldı.
Erol, krize rağmen fuarın katılım açısından yüzde 20 büyüdüğünü, ziyaretçi anlamında da yüzde 10 artış beklediğini ifade ederek, "Fuarı bu yıl önemli alıcı grupları da ziyaret edecek. İsrail, Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Lübnan, Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, Azerbaycan, Rusya, İran, Irak'dan büyük alım grupları geliyor" dedi.
MOSDER Başkanı Nazif Türkoğlu ise fuarın gerek metre kare gerek katılımcı sayısı gerekse ziyaretçi sayısı anlamında Avrupa ve Asya'da organize edilen en büyük ve en kapsamlı fuar olduğunu söyledi.
Fuara ilginin yoğun olacağını dile getiren Türkoğlu, fuarın hem iç pazar hem de ihracat pazarı anlamında Türkiye'ye, sektöre, sanayiciye, tasarımcıya ve tedarikçilere önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.
Mobilya ihracatının 2010 yılında 2,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağını belirten Türkoğlu, şöyle konuştu: "Mobilya sektörü, emeğin yoğun olduğu bir alandır. Yüzde 100'e yaklaşan yerli ham madde girdisine sahip, dış ticaret açığı vermeyen bir sektördür. Bu münasebetle, dünyada bir ekonomik kriz yaşanıyor olmasına rağmen sektörümüz, ihracat hacmi ile istihdam gücü ile ve yatırımlarıyla ekonominin moral kaynağı
olmaya devam etmektedir. Sektörümüzde 30 bine yakın üretici, 30 binden fazla da perakendeci olmak üzere 60 binden fazla iş yeri faaliyet göstermektedir. Yan sanayisiyle birlikte 500 binden fazla kişiye iş imkanı sağlayan bir sektör
durumundadır. Türkiye'den dünyanın 170 ülkesine mobilya ihracatı yapılmaktadır."
"KVD oranlarının yüzde 8'e indirilmesini istiyoruz"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan da mobilya sektörünün 2008'de 1 milyar 400 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştirdiğini ve geçen yıla göre yüzde 40 büyüdüğünü söyledi.
Sektörle ilgili bazı sıkıntıları da anlatan Doğan, "Mobilya sektörü lüks tüketimi olan bir sektör değildir. Bu yüzden KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini istiyoruz. Sektörümüz emek yoğun olduğu için istihdam konusunda üzerimizdeki yüklerin hafiflemesi gerekiyor. Devletimizin meslek liselerine
ağırlık vererek daha fazla kalifiyeli eleman yetiştirmesi gerekiyor. İşçi çok ancak kalifiyeli olması işlerimizi daha kolaylaştırmaktadır" diye konuştu.
"Yeni pazarlar bulmamız şart"
Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise mobilya sektörünün son yıllarda ihracat rakamlarının arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"2008 yılında Türkiye 131 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. 2007 yılına göre yüzde 21 artış sağlanmıştır. 19 sektörümüz buna mobilya da dahil 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapmıştır. Türkiye'den 28 ülkeye 1 milyar doların
üzerinde ihracat gerçekleşti. Yine 11 ilimizin 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu verilen rakamlar krize rağmen alınmıştır.
Krizden elbette etkileneceğiz ancak nasıl daha az etkileniriz onun için çalışıyoruz. Bunun için yeni pazarlar bulmamız şarttır. Özellikle komşu ve Orta Doğu ülkelerine yönelebiliriz." Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen fuara 300 firma katılıyor. Yaklaşık 120 bin metre kare alanda düzenlenen fuara 5 bini yabancı toplam 80 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor.
Fuarda sergilenecek ürünlerin katılabileceği Mobilya Tasarım Yarışmasında da "Yemek Odası", "Oturma Grubu", "Genç Odası", "Yatak Odası" ve "Aksesuar" olmak üzere 5 dalda dereceye girenlere ödülleri yarın düzenlenecek törenle verilecek.
Açılışına İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem'in de katıldığı fuar, 1 Şubat Pazar gününe kadar açık kalacak.