02 / 05 / 2024

İstanbul Norman Foster'la ikon binalara kavuşacak!

İstanbul Norman Foster'la ikon binalara kavuşacak!

Dünyanın en önemli mimarlarından Lord Norman Foster, Büyükdere Caddesi için kendi çizgilerini taşıyan proje tasarlayacak



Dünyanın en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Lord Norman Foster´ın mimarlık ofisi Foster+Partners ve EriaPartners işbirliğiyle geliştirilecek projelerle İstanbul dünyaca tanınan binalara sahip olacak.
 
Eriapartners´ın Levent Büyükdere Caddesi üzerinde inşasına 2010 yılında başlamayı planladığı yeni projesi, gökdelenleri ve rezidans projeleri ile adından sıkça söz ettiren Büyükdere Caddesi´nde gerçekleşecek. Üzerinde A plus yaşam tarzına uygun residans ve ofis karması olarak tasarlanan proje, yeni ikon yapı inovatif mimari yaklaşımı üzerine kurgulanacak.
 
Halen devam eden projelerinin toplam yatırım değeri 700 milyon dolar olan EriaPartners´ın kurucu ortakları Aytek Şavkan ve Dr. Fritjof Fuchs, yenilikçi bir tarz izleyerek gayrimenkul sektöründe prestijli projeler geliştirmek istediklerini dile getirdi. Dünyanın en önemli mimarlarından birisi olan Norman Foster´ın mimarlık ofisi Foster+Partners´ın imzasını İstanbul´a taşımak için kolları sıvadıklarını altını çizen Şavkan, bu yolla kültürel mirasa da katkıda bulunmak isteklerini belirtti.
 
2010 yılında başlayacak yeni projelerle EriaPartners´ın toplam yatırım miktarının yılsonunda 1 milyar doların üzerine çıkacağını belirten Şavkan, "1990 yılında Thames Bank Lordu Foster unvanını alan Lord Norman Foster, dünyanın başlıca mimarlık ödüllerini aldı. Son 40 yıla  bir çok proje sığdırdı. Farklı tasarım yaklaşımıyla 73 ülkede 500´den fazla ödül ve takdirname ile 100´den fazla ulusal ve uluslararası yarışmayı kazandı" dedi.
 
 
Foster´in teknoloji ve mühendislik bilimi ile kültürel mirası harmanlayan bir mimari yaklaşıma sahip olduğun dile getiren Fuchs, "Foster, projelerinde yerel mimari kültürü, tarihi mekanın özelliklerini ve dokusunu bir arada kullanmasıyla tanınıyor. `Sürdürülebilirlik´ kavramına ve çevresel konulara özen gösteriyor. Enerjiyi verimli kullanan, sosyal sorumlulukları gelişmiş, içinde bulunduğu coğrafi alanın ve kültürün sürdürülebilirliğine katkı sağlayan binalar tasarlıyor.  Binada kullandığı malzemenin her neşeyi dikkat eden Foster, tüm bunların `sürdürülebilirlik´te önem taşıdığına inanıyor" diye konuştu.
 
Foster´in bu zamana kadar dünyada inşa edilen en büyük kapalı alanı olan Pekin terminalinin mimarı olduğunu belirten Fuchs, "Lord Norman Foster New York´taki Hearst Genel Merkezi, Swiss Re´s Londra Genel Merkezi, Fransa´da Millau Viaduct, Berlin´de inşa edilen yeni Alman Parlamento binası Reichstag, British Meseum Büyük Salonu, HSBC´nin Hong Kong ve Londra´daki Genel Müdürlük binaları, Frankfurt´taki Commerzbank Merkezi, Fransa´da Carré d´Art, (Nimes Sanat Müzesi), Kaliforniya´daki Standford Üniversitesi araştırma merkezi gibi projelere imza attı" diye konuştu.

EriaPartners´ın Antalya´nın Lara bölgesinde inşa etmekte olduğu 48 bin metrekare brüt kiralanabilir alana sahip olan "TerraCity" AVM projesi, bünyesinde yer alacak 140 mağaza, 28 restoran ve kafe ile Antalya´nın en büyük AVM´si olma özelliğini taşıyor. Ulusal ve uluslararası perakende zincirleri, 830 kişilik oturuma alanına sahip gıda alanı, çok salonlu sinema kompleksi, çocuklar ve gençler için eğlence alanları ve 1400 arabalık otopark kapasitesine sahip bulunuyor. 2011 yılının ilk yarısında tamamlanarak kapılarını ziyaretçilerine açması planlanan projeye 210 milyon USD´lik yatırım yapıldı.
Milliyet


Geri Dön