27 / 04 / 2024

İstanbul Park pisti için ihale süreci başlatıldı! İhalenin tahmini bedeli 117.8 milyon dolar!

İstanbul Park pisti için ihale süreci başlatıldı! İhalenin tahmini bedeli 117.8 milyon dolar!

Geçtiğimiz senenin sonunda Intercity'nin İstanbul Park pisti boşaltmaya karar verilmişti. Dah sonra, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Park Formula 1 pisti için ihale sürecini başlattığını duyurdu. Yapılacak olan bu ihalenin toplam tahmini bedeli 117.8 milyon dolar olacak.



İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan ve Akfırat mevkiinde 2003 senesinde yapılan ve 2005 senesinde de ilk Formula 1 yarışının gerçekleştirildiği İstanbul Park Pisti için belirsizlik ve kriz durumu sonlandırıldı. Buna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Yapım Ve Onarım Karşılığı Kiralama” yöntemiyle İstanbul Park pistinin ihaleye açılacağını açıkladı ve ihale ile ilgilide şartlar kaydedildi.

AVM, MACERAPARK, OTOMOBİL MÜZESİ, EĞLENCE MERKEZİ OLACAK

patronlardunyasi.com'da yer alan habere göre; İstanbul Park ihalesi kapsamında 30 sene süreli “Yapım ve Onarım Karşılığı Kira ve İşletme” ihalesine çıkılmış durumda. Formula-1 pistine ilaveten, alışveriş merkezi, macerapark (go kart, lunapark, tırmanma parkuru, gezi treni vb.), otomobil müzesi ve eğlence merkezi (akvaryum, kuş parkı, hayvanat bahçesi, yağmur ormanı) fonksiyonunda mahaller/yapılar yaptırılacak. İhalenin toplam tahmini bedeli ise 117.8 milyon dolar. Alan ise toplam 2.166.098 metrekare oluyor.

İstanbul Park pisti için ihale süreci başlatıldı! İhalenin tahmini bedeli 117.8 milyon dolar!

REKABETİ ARTIRMAK İÇİN SÜRE UZATILDI

Yapım ve onarım süresi üç yıl olarak kaydedilirken, ekpertiz raporu ile 16 senede kendini amorti edebileceği bilgisine de yer verildi. Neden 30 yıllık ihale sorusunun yanıtı da ihale şartlarında şöyle yanıtlanıyor;  19 yıllık süreye ihaleye katılımın arttırılarak rekabetin sağlanması, atıl durumda olan Formula-1 pistinin yarış takvimine alınmasının sağlanarak ihyası amaçlarıyla 11 (Onbir) yıl kar etme süresi eklenerek belirlendiği kaydedildi.

Yapılacak olan ihale şartlarında ilk senenin aylık inşaat süresi kirası olarak 272 bin dolar kaydedilirken, daha sonraki her sene için belirlenen bu kiraya yüzde 1.5 yükseliş yapılacağı kaydedildi. Yine yıllara göre yapılacak kira bedelleri ve artışları da ihale şartnamesinde yazıldı. İşletme süresi başlangıcı olan 4. yıldan itibaren 30. yılın sonuna kadar her ay taşınmazın tamamından elde edilecek cironun yüzde 20’sinin ya da düşükse belirlenen bedelin alınacağı da kaydedildi.

İstanbul Park'taki kiracı firmanın süresi doldu, tahliye yapılmadı! TOSFED'den kamu zararı uyarısı geldi!

İstanbul Park tahliye ediliyor! Yıl sonunda boş olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek!

Intercity İstanbul Park'ta yapılacak olan otel ve konaklama evlerinde son durum ne?

 


Geri Dön