28 / 04 / 2024

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin onarımı bitmiyor!

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin onarımı bitmiyor!

Atatürk'ün emriyle kurulan, 2006 yılında restorasyonuna başlanan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin onarımı bir türlü bitmiyor...  



Geçen yılın aralık ayında açılması planlanan, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde umutlar başka bahara kaldı. Çünkü müzenin restorasyonu bitmiyor. Restorasyonun ne zaman biteceği ve müzenin ne zaman açılacağı da belli değil. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı olan ama bina mülkiyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na ait müze, bu iki kurum arasında imzalanan protokol çerçevesinde restore ediliyor. Restorasyonla ilgili bilgi veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörü Prof. Yalçın Karayağız kaygılı. Müzenin 2010'un Aralık ayında açılmasının planlandığını anlatan Karayağız, "Restorasyon işini Milli Saraylar'a ait ekip yapıyor. Onların bize verdiği takvim aşıldı. Ayrıca yapılan iş, ödenen paranın karşılığı değil. Her geçen gün, binanın daha da zarar görmesine neden oluyor. Restorasyonun ne zaman biteceğini de kestiremiyoruz" dedi. Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülmecit bölümlerinden oluşan müzenin Abdülaziz bölümünün çatısı ve içerideki büyük salonlar restore edilmiş. Abdülmecit bölümünün ise çatısına bile sıra gelmemiş. 12 bin eserden oluşan önemli bir koleksiyona sahip olduklarını söyleyen Karayağız, "Eserler mühürlü odalarda uygun şartlarda muhafaza ediliyor. Ama bu eserler sergilenemiyor. Yakın zamanda TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin müzeyi ziyaret edecek, durumu kendisine anlatacağız. Biz burada yaşayan bir müzenin oluşmasını istiyoruz. Bürokratik engelleri aşmaya çalışıyoruz ama bu pek mümkün olamıyor" dedi.

'ODALAR BOŞALTILMIYOR'
Milli Saraylar Daire Başkanlığı yetkilileri ise Karayağız'ın kaygılarını anladıklarını ama kendilerine haksızlık edildiğini düşünüyor. Yetkililer, Abdülaziz bölümünün restorasyonunun tamamlandığını diğer bölümde yer alan odaları ise üniversite boşaltmadığı için çalışmalara başlayamadıklarını anlatıyor. Aralıkta, üniversiteye bu bölümdeki odaları boşaltmaları yönünde yazı yazdıklarını, cevap alamadıklarını söyleyen bir yetkili, "50 kişilik ekibimiz hazır. Odalar boşaltıldığında fizibilite çalışmalarına başlayıp kısa sürede restorasyonu tamamlayabiliriz" dedi, ancak çalışmanın 2011'de biteceğinin garantisini vermedi. Karayağız ise restorasyon tamamlandıktan sonra müzeyi özerk hale getirmeyi düşündüklerini söyledi. Birtakım kurumlarla görüştüklerini belirten Karayağız, dinamik bir müzeyi hayata geçirmek istediklerini belirtiyor.

Sabah/Olkan Özyurt


Geri Dön