29 / 04 / 2024

İstanbul REstate 2011 başladı! Işık Gökkaya: Rekabet artıyor!

İstanbul REstate 2011 başladı! Işık Gökkaya: Rekabet artıyor!

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray 'ın açılış konuşmaları ile başlayan 11. Gayrimenkul Zirvesi ISTANBUL REstate 2011,  gayrimenkul sektörünü farklı bakış açılarıyla ele alan oturumları ile sektöre ışık t



Dr. Alfred Gusenbauer, Dr. Brian Anthony Ciochetti, Jemma Green, Dr. Manfred Wiltschnigg, Jean François Perouse gibi iş dünyasının küresel aktörleri, akademisyenleri ve bürokratlarını İstanbul 'da buluşturan “ISTANBUL REstate 2011 ” başladı.

GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından, bu yıl 17-18 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı 'nda düzenlenen ve dünyanın farklı bölgelerinden ekonomi, siyaset ve gayrimenkul dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren “11. Gayrimenkul Zirvesi ” 17 Mayıs 'ta yapılan açılış konuşmaları ile başladı.    

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray 'ın açılış konuşmaları ile başlayan 11. Gayrimenkul Zirvesi; gayrimenkul sektörünü farklı bakış açılarıyla ele alan oturumları ile sektörün dünü, bugünü ve yarınına ışık tutuyor.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı 'nda iki gün boyunca dört oturum, birçok paralel oturum ve gayrimenkul fuarı ile gayrimenkul sektörünün gözlerini İstanbul 'a çeviren ISTANBUL REstate 2011 kapsamında; dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, gayrimenkul sektörüne ilişkin yaşanan gelişmeler ve değişimler değerlendiriliyor, ileriye yönelik perspektifler ele alınıyor.

Konuşmasına yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirerek başlayan Işık Gökkaya: “Geçtiğimiz yıl beklentilerin üzerinde bir performans gösteren inşaat sektörü 2010 yılının ilk yarısına toparlanmış, ikinci yarısında ise büyümeye geçmiş ve yıl genelinde yüzde 17.1 oranında büyüme göstermiştir. ” dedi. Türkiye 'nin gelişmiş diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde kentleşme süreci yaşadığının altını çizen Başkan, denetimsiz bir şekilde başlayan kentleşmenin neticesinde ortaya düzensiz ve çarpık kentleşmenin meydana geldiğinden bahsetti. Bu tür bir kentleşmenin beraberinde hava kirliliği, artan atıklar, yüksek miktarda sera gazı emisyonu gibi problemlere yol açtığını söyleyen Gökkaya, kentsel dönüşüm çalışmalarının bu olumsuz çevresel faktörleri ortadan kaldıracak biçimde düzenlenerek yapılması gerektiğini belirtti.

“Konut kredileri 2010 yılını 60.4 milyar TL seviyesinde kapatmış, 2011 Nisan ayı sonu itibariyle 67 milyar TL 'ye ulaşmıştır. ” diyen Gökkaya konuşmasına; “Bu seviyeler ile Türkiye GSYH için yüzde 5.5 paya sahip olan konut kredileri, GSYH içindeki bu düşük oranı ile tehlike oluşturmamaktadır. Takipteki kredilerin oranı ise yüzde 1.4 ile yine düşüktür. Avrupa 'daki gelişmekte olan ülkelerde konut kredilerinin GSYH 'ya oranı yüzde 15 'tir. Türkiye 'de de bu oran yüzde 15 seviyelerine çıksa bile problem oluşturmayacaktır. ” diye devam etti.  

Konuşmasında sektörel sorunlara çözüm üretmek için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Işık Gökkaya; “Bu çerçevede dernek olarak ele alacağımız konular arasında ikincil piyasaların oluşturulması, mütekabiliyet yasasının kaldırılması ve KDV indirimi gibi önemli sorunlar yer almaktadır. ” dedi. Sektörün çatı kuruluşu olarak GYODER 'in yalnızca sorunların çözülmesine yönelik değil aynı zamanda sektöre bilgi ve veri akışı sağladığını sözlerine ekleyen Başkan, derneğin gerçekleştirdiği endeks çalışmalarına bir yenisini ekleyerek “Ofis Fiyat Endeksi ”ni oluşturduklarını belirtti.

Dr. Can Fuat Gürlesel 'in sunumuyla açıklanacak “Gelişen Ülkelerin Gayrimenkul Sektörleri: Türkiye 'nin Konumu ” raporunu sektöre referans veriler üretmek amacıyla hazırlattıklarını belirten Işık Gökkaya sözlerine şöyle devam etti: “Bu rapor; Asya-Pasifik, Ortadoğu, Latin Amerika ve Ortadoğu Avrupa 'da yer alan gelişen ülke gayrimenkul sektörlerini genel olarak, çin, Hindistan, Rusya, Katar, Endonezya ve Brezilya gayrimenkul piyasalarını ise özel olarak incelemekte, Türk gayrimenkul sektörü ile karşılaştırmalar yapmakta ve 2015 yılına kadar öngörülerde bulunarak Türkiye 'nin potansiyelini ve rekabet gücünü ortaya koymaktadır. ”

Işık Gökkaya 'nın ardından kürsüdeki yerini alan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, gayrimenkule artan bir talep olduğununun altını çizdi. çarpık finansman sorununun cözülmesi gerektiğine dikkat çeken Akgiray, konut ve gayrimenkule talep olduğunu ve doğru finanse edilirse Amerika 'daki gibi bir krizin Türkiye 'de asla çıkmayacağını belirtti.

çok sayıda özel kurumun sponsorluk desteğinin yanı sıra;  TOKİ  ve SPK 'nın da değerli katkılarıyla düzenlenen ISTANBUL REstate; 18 Mayıs 'ta ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı kapsamında sektörel konuların ele alınacağı paneller düzenlenecek.   Her biri alanında uzman 100 'e yakın konuşmacı birbirinden çarpıcı konuları yeni bakış açılarıyla değerlendirecek. Konut yatırımları, kentleri yeniden canlandırmak, Türkiye 'de yeni proje yatırımları,   otel ve turizm yatırımları, tesis yönetimi gibi sektöre dair pek çok konunun detaylandırılacağı paneller de Zirve oturumları kadar etkili ve faydalı olacak.


Geri Dön