Genel

İstanbul REstate'de ekonomi platformu!

GYODER tarafından 'Geleceğe Kurulan Köprü' temasıyla İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ’nda gerçekleşmekte olan 11. Gayrimenkul Zirvesi başladı. “Ekonomi Platformu ” oturumunda yaşanan ekonomik krizin ardından ortaya çıkan değişimler konuşuldu

Oturum başkanlığını Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran 'ın yaptığı oturumda ilk olarak Denizbank Baş ekonomisti Saruhan Özel konuşmasını yaptı. Saruhan Özel konuşmasına dünya ekonomisinin krizi geride bıraktığını belirterek başladı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde büyümenin, gelişmiş ülkelere göre daha yüksek olduğunu da ekleyen Özel, gelişmiş ülkelerde de işsizlik sorunu olduğuna dikkat çekti. Ancak bu ülkelerin tedbir aldıklarını da vurguladı. Son olarak   “gelecek 5 yılın en önemli 5 ekonomik trendi ” nden bahsetti.

Ardından, Avusturya eski başbakanı Dr. Alfred Gusenbauer konuşmasını yaptı. Halen Kazakistan Başkanı Nazarbayev 'in baş danışmanı olan Gusenbauer, politikanın ekonomi üzerindeki etkilerinden bahsetti. Avrupa Birliği 'nin ve Amerika 'nın siyasi durumunun ekonomiyi yön vereceğini vurguladı. Gusenbauer çin, Hindistan, Brezilya ve Türkiye gibi dinamik ekonomiye sahip ülkelerin gelecekte daha çok söz sahibi olma şanslarının artacağına da dikkat çekti.

Sabah Gazetesi köşe yazarı, ekonomist Dr. Süleyman Yaşar, Dr. Alfred Gusenbauer 'in ardından kürsüdeki yerini aldı. Süleyman Yaşar konuşmasında; dünya ekonomisinde gerçekleşen değişimlerin Türkiye 'ye olan etkilerini değerlendi. İstatistiklerin, halkın ekonomiye güvendiğini gösterdiğini belirten Yaşar, cari açıktan da bahsetti. Cari açığı bir tehlike olarak görmediğini, cari açığın bütçeden ziyade özel sektörden kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Süleyman Yaşar ayrıca “2010 yılında bütçe açığı 39.6 milyar lira iken 2011 için 33.5 milyar liraya düşmesi hedefleniyor. ” dedi.

Süleyman Yaşar 'ın konuşmasının ardından geçilen soru-cevap bölümünde katılımcılar, konuşmacılara sordukları sorular ile oturumu tamamladılar.