İstanbul Sent Antuan Kilisesi'nin satışı durduruldu!
Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bulunan Sent Antuan Kilisesi, avlusu ve avlunun önündeki altışar katlı, birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 apartmanla birlikte 4 adet dükkan, zamanında üzerlerine kaydedilen kişiler tarafından satışa çıkartıldı...
İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi olan Sent Antuan Kilisesi ile ilgili ilginç bir olay yaşandı. Kilise, avlusu ve avlunun önündeki altışar katlı, birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 apartmanla ve 4 adet dükkân, zamanında üzerlerine kaydedilen kişiler tarafından satışa çıkartıldı. Tapu Müdürlüğü'nce Sent Antuan Kilisesi'ne satış durumunu bildirince kilise başrahibi İulian Pişta, kilise ve müştemilatına tedbir koydurdu.
Sabah'ta yer alan habere göre; hatta Tapu Müdürlüğü'nce yapılan yeni düzenlemeler nedeniyle, 11 Mart 2013 tarihinde, İtalya Başkonsolosluğu'nca (Consolata Generale D'italia), Sent Antuuan rahipleri olarak tanınan, 'Ordine Dei Frati Minoro Conventuali' rahiplerinin ve yasal temsilcilerinin talepleri üzerine Konsolosluk, söz konusu kilisenin namı müstear adına kayıtlı olduğunu, tescilin dönemin mevzuatına göre mecburen yapıldığını gösteren bir belge Tapu Müdürlüğü'ne sundular.
MİRASÇILARI BULDU
Sebahattin Gök, geçtiğimiz yıllarda İtalya, Amerika, Fransa ve başka ülkelere giderek söz konusu kilisenin kayıtlı olduğu isimlerin varislerine ulaştı. Varislere, söz konusu kilise taşınmazları üstünde hakları olduğunu ifade ederek, şahıslara Çerkezköy Sulh Hukuk Mahkemesi'nce mirasçılık belgesi aldırdı.
Böylece kilisenin sahiplerinin varisleri ortaya çıktı ve Öjenyo Alfanso oğlu Eugenip Alfanso, Alberto Loitpaldo ve Marya Adelait kızı Savoia Genova ve Marya Bona oğlu albertina Genova'nın aldığı mirasçılık belgeleriyle Türk Hukuk sisteminde, tapuda hak sahibi olarak yer aldılar.
'KLİSEYİ SATIN' DEDİ
Varislerin mahkemeden aldığı, 'Mirasçıdır' belgesi ardından, vekâletnamelerini de alan Gök, Beyoğlu Tapu Müdürlüğü'ne başvurarak taşınmazları satmak isteğinde bulundu. Tapu Müdürlüğü'nce Sent Antuan kilisesine satış durumunu bildirince, kilise başrahibi ve yetkilisi İulian Pişta ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu aracılığıyla mahkemeye başvurdu.
SATIŞI DURDURDU
Asliye Hukuk Mahkemesi'nce Hatipoğlu'nun talebi üzerine, kilisenin ve müştemilatlarının usulsüz şekilde Sebahattin Gök tarafından satılmak istendiğini bu satışın gerçekleşmemesi için kilise ve müştemilatları üzerine tedbir koydurdu. Gök ise, tedbir kararının kalkması için açılan davaya itirda bulundu. Mahkemenin ilerleyen günlerde kilise hakkında karar vermesi bekleniyor.
Av. Afşin Hatipoğlu yaptığı açıklamada, 'Söz konusu kilise İstanbul'un en işlek caddelerinden birinde bulunmaktadır. Sent Antuan kilisesi ve müştemilatı Katolik cemaatinin ülkemizdeki en önemli ibadet alanıdır. Yine bu kilise ülkemizdeki saygınlık merkezlerinden biridir ve bu taşınmazlar üzerinde yukarıda izah edildiği üzere bir sahip verilmiştir. Kötü niyetli üçüncü kişiler satış işlemleri yapmak istemektedir.
Hem İtalya devleti hem de Vatikan için önemli ve stratejik bir bölge olan Sant Antoine kilisesi ülkemizin içerisinde bulunduğu hassas dönem dikkate alındığından spekülasyona son derece açık olan bu konu ülkemiz aleyhine bir koz olarak kullanılacaktır. Biz yargılama sürecinde kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından söz konusu kilise ve müştemilatın devrinin iptal edilmesini bu yüzden satılamaz şehri konulmasını istiyoruz' diye konuştu.
Yapılan araştırmaya göre Sebahattin Gök hakkında, İstanbul Adliyesi'nde devam eden birden çok resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık vb. suçlardan soruşturma ve kovuşturma olduğu öğrenildi.
Ahmet Hakan: Taksim'de bir tarafta cami olsun, bir tarafta kilise!