Sent Antuan Kilisesi'nin satışı iptal oldu!
İstiklal Caddesi'ndeki St. Antuan Kilisesi ile avlunun önünde bulunan 6’şar katlı 2 apartman ve 4 işyerinin başkalarına satılmamasıyla ilgili ihtiyati tedbir kararı veren mahkeme, davalı İtalyan Kraliyet Ailesi’nin 15 vârisinin karara itirazına red cevabı verdi.
İtalyan Kraliyet Ailesi’ne bağlı 15 vâris, İstanbul’da bulunan Beyoğlu Tapu Müdürlüğü’ne başvurup bir asırdır ibadethane olan Beyoğlu’ndaki St. Antuan Kilisesi ile avlusu ve avlunun önündeki 2 apartman ve 4 işyerinin satılmasını talep etmişti. Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre; Beyoğlu Tapu Müdürlüğü de kilise yönetimine kilisenin ve müştemilatının satılmak istendiğini açıkladı. Bu durm üzerine St. Antuan Kilisesi’nin avukatı Afşin Hatipoğlu, 4 yıl önce İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurup kiliseyi satmak isteyen 15 vârise, tapu iptal ve tescil davası açtı. Avukat Hatipoğlu, mahkemeden kilisenin satışının engellenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini de talep etti. İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi 31 Ocak 2020 tarihli ara kararında davacı St. Antuan Kilisesi’nin talebini değerlendirip kilisenin satılmaması için ihtiyati tedbir kararı verdi. 15 vâris mahkemenin kararına itiraz etti.
VATİKAN MÜDAHİL OLMAK İSTEDİ
İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen itiraz davasına St. Antuan Kilisesi’nin başrahibi İlian Pişta ile ikinci rahip katılım gösterdi. Avukat Hatipoğlu, “Vatikan Ankara Büyükelçiliği’nin vekili olarak davaya müdahil talebimiz vardır. Mahkemenin verdiği tedbir kararına itirazı reddediyoruz. Tedbir kaldırılmasın” diye konuştu. Davalı İtalyan 15 vârisin avukatı ise “Tedbir kararının kaldırılmasını istiyoruz. Davaya konu taşınmazlar, hâlâ müvekkillerim davalılar adına gözükmektedir” ifadelerini kullandı.
Ara kararı hakkında açıklamalarda bulunan mahkeme, Beyoğlu Tomtom Mahallesi 319 ada 2, 3, 4, 9, 10 numaralı parsellerin mülkiyet hanesinde İtalyan Kraliyet Ailesi’ne mensup 15 vârisin adının yazdığını ifade etti. Mahkeme 1937 yılında tapudaki tescilin St. Antuan Kilisesi adına yapılması gerekirken davalılar adına kaydediliğini, dava konusu yerin 100 yılı aşkın süredir ibadethane olarak kullanıldığından bahsetti. Davalı Kraliyet Ailesi mirasçılarının 29 Ocak 1971 tarihinde noterden aldıkları belgeyle tüm haklarından vazgeçtiklerini ara kararında ifade eden mahkeme, “Davalılar tedbiri itiraz etmişler ve tedbirin kaldırılmasını istemişlerdir. Yapılan incelemede tedbire itirazın reddine karar vermek gerekmiştir” diye konuştu.
Sent Antuan Kilisesi'nin satışının durdurulmasına yönelik tedbir kararı devam edecek!