09 / 01 / 2025

İstanbul SOS, kent yönetiminin sözlerini tutmadığını söyledi

İstanbul SOS, kent yönetiminin sözlerini tutmadığını söyledi

İstanbul S.O.S grubu, İstanbul'un 'tehlike altında kültür mirası' listesine girmemesi için, kent yönetiminin verdiği sözleri tutmadığını iddia ediyor



İstanbul S.O.S yetkililerden açıklama bekliyor. En son 3 Ağustos 2010’da Brezilya’da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin, istanbul’u ‘Tehlikede Olan Dünya Mirası’ listesine almadan önce ek süre verip, İstanbul’u izlemeye almasının ardından,  Galatasaray’da helvalı eylem yapan İstanbul S.O.S girişimi dün de bir basın toplantısı yaparak yetkililerden açıklama beklediğini duyurdu. Ek sürenin topluma yanlış yansıtılarak, sanki tehlike geçmiş gibi bir izlenim bırakıldığını belirten İstanbul S.O.S, projelerin kimler tarafından ve ne şekilde yürütüldüğüyle ilgili hiçbir açıklama yapılmadığının altını çizdi.

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen toplantıya İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve mimar, müzisyen Nejat Yavaşoğulları konuşmacı olarak katıldı. Kültür Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle komitenin, İstanbul’un Dünya Miras Listesi içindeki tarihi alanlarla ilgili Türkiye’ye ek süre verdiğini vurgulayan Ahunbay, 2005’te de benzer bir durum yaşandığını ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyleyerek kaygılarını şöyle anlattı: “Türkiye şu anda Ekim 2010’a kadar Haliç Metro Köprüsü’nün revizyonu, Şubat 2011’e kadar da diğer tarihi alanlarla ilgili şartları yerine getirmek konusunda söz vermiş durumda. Ancak 17 Temmuz 2005’te Güney Afrika’da yapılan Dünya Miras toplantısından da böyle bir karar çıkmıştı. Ve bir sonraki yıl Litvanya’da yapılan toplantıya Prof. Cevat Erder, Prof. Nur Akın, Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve Başkan Yardımcısı olarak giderek o zaman da bir takım sözler vermişlerdi. Ondan sonra da bu verilen sözler gerçekleşmediği için bugün gerçekten çok kaygılıyız. Şu anda da söz verildi ama gerçekleşiyor mu, kimler çalışıyor, çalışmalar nasıl yürütülüyor, değerlendirmeyi kim yapıyor, proje alternatiflerini kimler hazırlıyor gibi konularda yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmıyor.”
Ardından söz alan mimar, müzisyen Nejat Yavaşoğulları ise, “Mezun olduğum okulda bu şekilde yer alacağım hiç aklıma gelmezdi” şeklinde başlayan konuşmasında İstanbul gibi özel bir konumda olan bir kente günümüzde gerektiği kadar ilginin gösterilmediğini vurgulayarak basını ve toplumu haklı olanın tarafında olmaya davet etti. “İstanbul özel bir kent. Bugün birçok insan eski Türk filmlerini İstanbul’un eski görüntülerini görmek için yeniden izliyor. Ama günümüzde bu özel kente gerektiği gibi davranılmıyor. Mimarlar odası, bazı akademisyenler ve gazeteciler, bireyler bazen duyarlı davranabiliyor ama onların çalışmaları kamuoyuna yeteri kadar ulaşmıyor. Vatandaş ekmek derdindeyken birileri kalkıp bir güzergâh çiziyor, planlar yapıyor ama bunların İstanbul’un tarilsel yapısına ne kadar uygun olduğu tartışılamıyor. Ben öncelikle basının bu konuları duyurup toplumu bilgilendirmesi konusunda daha duyarlı olmasını bekliyorum.”
Yakında sanatçıların da yer alacağı bir kampanya başlatacaklarını belirten İstanbul S.O.S, son olarak önce konuyla ilgili kamuoyu oluşturacaklarını, ardından şenlikli eylemlerine devam edeceklerini de duyurdu.
Radikal


Geri Dön