02 / 05 / 2024

İstanbul Ticaret Odası Yeşilköy'de dev fuar merkezi kuracak!

İstanbul Ticaret Odası Yeşilköy'de dev fuar merkezi kuracak!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Yeşilköy'deki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin (İDTM) yanında yeni bir fuar merkezi kurmak için düğmeye bastı. Bu fuar merkezinin 400 milyon TL'ye mal olması bekleniyor...



İstanbul Ticaret Odası (İTO), Yeşilköy'deki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin (İDTM) yanında yeni bir fuar merkezi kurmak için düğmeye bastı. Bu fuar merkezinin 400 milyon TL'ye mal olması bekleniyor. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söylüyor. ÎTO, Üçüncü Havalimanı yakınlarında da fuar alam kurmak için görüşmeler yapıyor. 



İbrahim Çağlar, 360 bine yakın üye sayısıyla dünya odalan arasında beşinci sırada yer alan İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) bir yıl önce başkanlık koltuğuna oturdu. Bu süre içinde İTO'da yapısal bir değişime gittiklerini söyleyen Çağlar, şimdi de istanbul'un çeşitli sorunlannı çözmek için projeler geliştirmeye başladıklarını ifade ediyor. İstanbul'un fuar alanı sorununa çözüm getirmek üzere çalışmalara başladıklarını ve bu yönde hazırlanan projenin bitmek üzere olduğunu söylüyor. Öte yandan Eminönü-Beyazıt hattında yaklaşık 15 parselleri bulunduğunu ve burada da projeler geliştireceklerini belirtiyor. 


İbrahim Çağlar, İTO'da başkanlık görevine geldiği bir yıllık süreci ve projelerini Ekonomist'e anlattı. 


Başkanlığa geldiğiniz bir yıllık süreci değerlendirir misiniz? 


Öncelikle İTO içinde yapısal değişime gidildi ve 22 şube kapatılıp yerine 17 koordinatörlük getirildi. Çalışanlann yaş ortalaması 35'e çekildi. Üyelerin yüklerini hafifletmek üzere aidat düzenlemeleri yapıldı. Üyelerimizin maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz. Şirket kuruluş işlemlerinden aldığımız 130 liralık hizmet ücretini kaldırdık. 

Öte yandan, artık sadece zaman aşımına uğrayacak aidat borçlanyla ilgili icra takibi yapıyoruz. Bunlardan da vekalet ücreti almıyoruz. Zaten işi bozulmuş, aidatını bile ödeyemeyen bir kişiden bir de üstüne vekalet ücretinin alınmasının doğru olmayacağını düşündük. Üyelerimizin işlemlerini kolaylaştıracak başka yenilikleri de yakında devreye sokacağız. 


Gündemde ne tür projeler var? 


Mobil İTO adını verdiğimiz proje olacak. Bu proje kapsamında, bir otobüsü İTO mobil hizmet aracı haline getirdik. Bu sayede lıizmeti üyelerimizin ayağına götürmeyi amaçlıyoruz. Üyelerimizin bize en çok nerede ihtiyacı varsa hizmet aracımız orada olacak. 

Gerekli işlemler bu otobüsle yapılabilecek. Bunun dış nda mevcut gayrimenkullerimize yönelik, kente değer katacak projelerimiz de var. Bunlardan biri de fuar merkezi. 


Fuar merkeziyle ilgili olarak CNR alanın büyütülmesini istiyordu. Son durum nedir? 


İstanbul'un en az 600 bin metrekarelik bir fuar alanına ihtiyacı var. Şu an İDTM'nin kiracısı konumunda olan CNR 60 bin metrekare alanda. Fakat biz alanı büyüterek kendimizin işleteceği bir proje üzerinde çalışıyoruz. 

İDTM bünyesindeki otoparklan yeraltına alıp buralan flıa.r alanına dahil edeceğiz. Ardından Üçüncü Havalimanı yanında da 500 bin metrekarelik bir fuar alanı yapma fikrimiz var. İBB ile bu yönde görüşmeler yaptık ama bu uzun vadeli bir plan. 


İDTM'deki kiracınız açısından haksız rekabet olmayacak mı? 

Hayır, çünkü gerçekten ihtiyaç var. 

Toplamda 300 bin metrekare fuar alanı olacak. Bizim yerimize orayı da kiralayabilecek hizmet alanlar. 


Bir işletmeci ile bu iş yapılamaz mı? 


Biz İTO, DTM ve TOBB olarak bu işi birlikte yapmak üzere çalışıyoruz. Bize yurtdışından Alman, Fransız ve


İtalyan şirketlerden birlikte yapma ve işletme teklifleri var. Fakat biz İDTM olarak böyle bir tecrübeye sahibiz. 

Projenin bütçesi ne olacak? 

Ekonomik anlamda rahatız. Eşit ortaklı ve 400-450 milyon TL'ye mal olması beklenen proje tamamlandığında bir yıl içinde bitirilmesi mümkün. Bunun dışında en fazla gayrimenkulün olduğu Eminönü'nde de çalışmalanmız olacak. 

Burası için plan ne? 

Eminönü- Beyazıt arasında İTO ve TOBB'a bağlı gayrimenkuller var. Bu gayrimenkullerin toplamı 15 parseli buluyor. Dolayısıyla burada ne yapacağımıza yönelik çalışmalar başladı. 

Ağustos sonunda bölgede ne yapacağımız netleşecek. Karma bir proje olacak. Turizm işletmesinden kongre merkezine kadar bölgenin ihtiyacma cevap verebilecek bir proje hayata geçecek. Karşımızda Galataport, Haydarpaşa gelişirken burada bir yenileşmeye ihtiyaç olacak. Bu proje İstanbul'a değer katacak bir proje. Biz işin kârlılık tarafında değiliz. O nedenle bu projenin hayata geçmesi çok önemli. Burayı bir cazibe merkezi haline getirmek durumundayız. 

Gayrimenkul projelerinden söz etmişken, Ali Babacan daha yüksek kâr olması nedeniyle yatırımların sanayiden gayrimenkule kaydığından şikayet etti. Siz buna katılıyor musunuz? 

Tespit doğru, fakat yatırımlar inşaata veya sanayiye gidiyor diye ayırmamak gerek. Türkiye genç nüfus ve müteşebbislerle, ekonomideki büyümesiyle gelişmiş bir ülke. Bu gelişmelere bütün alanlardaki yatınmlar da destek oluyor. Sanayiyi tamamen terk edip hizmet ve inşaat sektörüne yönelin derseniz ülke biter. Ama böyle bir durum yok. Şunu görüyorum, sanayiyi bırakan iş adamı yok. Bu arayışta değiller. Artan kaynaklarım inşaatta değerlendiriyor olabilirler. Bu da doğal. 

İSO'nun açıkladığı rakamlara göre sanayide kârlılıklar düşerken borçluluk oranları arttı. Ticari kesim için de durum aynı mı? Onlar da düşen kârlılıklardan şikayetçi mi? 

İTO olarak dört aydır yeni bir uygulama başlattık. Ticari faaliyet endeksi yapıyoruz. Her ay 10 soru hazırlıyoruz ve üniversitemiz kanalıyla hazırladığımız bu sorulan analiz ediyoruz. 81 komitemizle paylaştığımız sorularımıza gelen yanıtlara bakılırsa piyasanın beklentileri de anlaşılır. Sektörlerin tıkandığı noktalar, çözüm önerileri, ekonomik beklentilerini sorduğumuz üyelerimizden gelen yanıtlara göre piyasanın gerçek nabzım tutan tek kurum biziz. 

Ne söylüyor endeksiniz, çıkan sonuçlar nedir? 

Öncelikle mevzuatlarla ilgili sıkıntılar yüzde 33'ler düzeyinde. Yüzde 21'i kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçiyken, yüzde lö'sı vergi yüklerinden, yüzde lö'sı kayıt dışılıktan dert yanıyor. 

Tahsilat şikayetleri var mı? 

Evet, yüzde 14'ü tahsilat sorunlarım dile getiriliyor. Bu arada en önemli koTahkim merkezi için 40 kişilik ekip kurdu İTO olarak İstanbul'da bir uluslararası tahkim merkezi kurma hazırlıkları olduğunu aktaran İbrahim Çağlar, bu yönde yetki verecek kanunun beklendiğini söylüyor. Bu yönde Tahkim Merkezi'nin yasal sürecinin devam ettiğini, fiziksel anlamda ise 40 kişilik bir ekip kurduklarını ifade ediyor. Bununla ilgili de ekim ayı gibi düzenlemelerin hazır olabileceğini aktaran Çağlar, ilerleyen zamanda uluslararası hukukçuların da kadroya ekleneceğini belirtiyor. 

nu çek yasası. Çekteki yeni düzenlemenin piyasayı daralttığından yana ciddi şikayetler alıyoruz. Çekteki son düzenleme ile elimiz kolumuz bağlandı. 

Karşılıksız çek oranlan düştü deniyor. 

Evet ama çeki piyasadan kaldırdınız. Al benim elimden oyuncaklarımı sonra da oyna de. Olur mu? 

Öneriniz ne? 

Çek yasasında ceza maddeleri geri gelmeli ki bizler de piyasada kullanabilelim. 

Bu projelerin yanı sıra İTO'nun üniversite, restoran gibi işletmeleri de düşünülürse, üyeleriniz bu durumdan rahatsız olmuyorlar mı? 

İTO niye bu işleri yapıyor? 

Öncelikle biz yaptığımız işlerle model oluşturuyoruz. Örneğin üniversiteyi kurduk. O dönem vakıf üniversiteleri yaygın değildi ve gerçekten ihtiyaç vardı. Kâr beklentisi olmayan kuruluşlar olarak ortaya bir model koyuyoruz. 

Vakfın içinde bizim restoranlarımız var ama buralar da üyelere hizmet amacıyla faaliyette. Yani piyasasının rekabet dengesini bozacak bir işletme mantığı yok. Üyelerden bu yönde şikayet de yok. 

İTO'nun bütçesi nedir? 

Baktığınızda İTO olarak iş dünyasını dünyada temsil ediyoruz. Dünya ile iş çevremizi entegre ediyoruz. 2014 yılı için bütçemiz 220 milyon TL. 

Peki odaların bu kadar zengin olmaları normal mi? 

Tabii. Ülke ve ekonomimiz gelişirken odalarımız da gelişiyor. Baktığınızda topladığımız bütün parayı tamamen üyelerimize harcıyoruz. Böyle olursa zenginlikte bir sorun yok. Ama faize yatınp faizi yemek gibi şeyler doğru değil. Tabii bütün odalar zengin değil. Türkiye'nin en zengin odalan İstanbul, Adana, Bursa, Antep, Kayseri gibi bütçesi büyük odalardır. İş faaliyetine göre diğer odaların çok büyük bütçeleri yok. 


EKONOMİST


Geri Dön