24 / 12 / 2024

İstanbul'a 125 yeni otel!

 İstanbul'a 125 yeni otel!

Turizmde istikrarı yakalayan İstanbul, yerli yabancı otelcilerin dikkatini çekmeyi sürdürüyor. Kentin cazibesine kapılan girişimciler, bir iki yıl içinde Avrupa ve Anadolu yakalarında farklı kesimlere yönelik yeni otelleri bir bir hizmete açacak...



FİNANS, turizm ve daha birçok alanda rüştünü ispat eden İstanbul artık kabına sığamıyor. Kentin her alanda artan cazibesi dünyası, başta diplomatik çevreler ve turistlerden olmak üzere bir akın başlamasına yol açtı. Üstelik bu akın önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğe benziyor. Farklı kesimlerden İstanbul’a talebin artması yeni konaklama ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Talepler aynı zamanda İstanbul’da konaklama birimlerinin çeşitlenmesine de yol açıyor. Öyle ki eskiden ağırlıklı olarak 4 ve 5 yıldızlı otellerden bahsedilirken günümüzde butik, öğrenci oteli, hip, delüks gibi sıfatları daha sık duymaya başladık.

MEVCUT KAPASİTE 120 BİN

İstanbul’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi bulunan çeşitli sınıf ve kategorilerde 364 konaklama tesisi bulunuyor. Bu otellerin 47’si Anadolu yakasında hizmet veriyor. İstanbul’un Avrupa ve Anadolu olmak üzere iki yakasındaki otellerin toplam yatak kapasitesi ise 72 bin 410. Belediye belgeli konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesi ise 50 bin civarında. Hepsini üst üste koyduğumuzda İstanbul’un toplam yatak kapasitesi 120 bini aşıyor. Bu tesisler günümüzün ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor. Önümüzdeki dönemde daha da artması beklenen ihtiyacın karşılanması yeni tesisler kurulmasını zorunlu hale getiriyor. İşte bu artan talebi karşılamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından yatırım belgesi almış otel yatırımlarını araştırdık. Sonuçta İstanbul’da çoğunun inşaatı başlamış 125 yeni otel projesi ortaya çıktı.Bu 125 turizm tesisinin 7’si delüks, 19’u butik, 27’si 4 yıldızlı.50’si de 5 yıldızlı olarak planlanıyor. Aralarında 2 ve 3 yıldızlıların da bulunduğu söz konusu tesislerin hepsi devreye girdiğinde.İstanbul’un mevcut yatak kapasitesine 40 bine yakın yeni yatak eklenecek.

YENİ BİR HİP GELİYOR

Bu arada, örnekleri Avrupa ve ABD’de sıkça görülen “hip" otellerine İstanbul’da da rastlamaya başladık. İngilizce açılımı“highly inpidual place” olan hip otelleri, daha çok mimari ya da tarihi açıdan özelliğe sahip binaların dönüştürülmesiyle kuruluyor. “Kişiye özgü yer? olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu otellere Nişantaşı’ndaki Sofa ve Beyoğlu’ndaki Lush’ı örnek verebiliriz...

İşte şimdi THY’nin ikram şirketi Do&Co, Boğaziçi Köprüsünün Ortaköy ayağının altında, daha önce yangın geçiren Gaziosmanpaşa ilköğretim Okulu’nu hip otel olarak hizmete açmayı planlıyor. Do&Co Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Doğudan, burayı boğazın ilk hip oteli yapacaklarını söylüyor. Otel hizmete girdiğinde, ilk halinde olduğu gibi tavanlardan avizelere kadar her şey aynı kalacak. Ancak tesisin dünün tarzını günümüzün 5 yıldızlı otel konforuyla birleştirerek kendine özgü hizmetleriyle öne çıkacağı kaydediliyor. Proje tamamlandığında 70 milyon dolara yakın yatırım yapılmış olacak.

BUTİKLERİN YERİ BELLİ

İstanbul’da hizmete girecek butik tarzdaki otellerse ağırlıklı olarak Sultanahmet ve Beyoğlu bölgelerinde yoğunlaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tesisleri şöyle tanımlıyor: “Yapısal özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanım malzemesi yönünden özgünlük arz eder. İşletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitededir. Deneyimli veya konusunda eğitimli personelle kişiye özel hizmet verilen ve en az 10 odalı otellerdir...”

Beyoğlu ve çevresinde butik otel girişimi bulunan şirketler Maksel Elektronik, Gençoğlu Gümüşsüyü Otelcilik, Centur Turizm inşaat, Dore Tekstil, Park Elektrik, Ceytur Turizm ve BLG Capital şeklinde sıralanıyor. Sultanahmet ve çevresine butik tesis kazandıracak şirketlerse Morgan Grubu, Topall Mücevher, El Yatırım ve Fibula Mücevher.

Bu arada İstanbul Teknik Üniversitesi yönetiminin de Davutpaşa Yerleşkesi’ne iki butik otel yapmayı planladığım belirtelim.

ÖĞRENCİ OTELİMİZ DE OLUYOR

İstanbul’daki özel üniversitelerin sayısı artınca mevcut öğrenci yurtları ihtiyacı karşılayamaz oldu. Otelcilik konusunda ciddi deneyimleri bulunan Beşiktaş’ın eski yöneticisi, BLG Capital Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, bu soruna çözüm olarak “öğrenci oteli”ni gündeme getirdi. Bilgili, daha önce bu iş için 65 milyon euro ayırdığım açıklamıştı. İstanbul’da 330 bin üniversiteli olduğunu hatırlatan Bilgili, “Bunun 120 bini şehir dışından geliyor. En büyük sorun konaklama. 65 milyon euro yatırıp Re- publika Academic Aparts’ı kurduk” açıklamasını yapıyor.

Serdar Bilgili. Republika Academic Aparts'ı bir zincir haline getirmeyi plan-lıyor. Bu zincirin ilk halkalarını ise İstanbul Ortaköy ve Büyükçekmece’de hayata geçirecek. Republika Academic Aparts Ortaköy. 26S odasıyla 645 kişilik kapasiteye sahip. Republika Academic Aparts Büyükçekmece'nin 237 odası ise 657 kişilik kapasite sunuyor.

Şehirde de delüksle tanışıyoruz

Devreye girmek için gün sayan 125 tesisin yedisi delüks (deluxe) kategorisinde olacak. İstanbul'da hizmet verecek Jumeriah, Raffles, Mandarin, Shangri-La ve ilk yerli markamız Park Otel Taksim'den söz ederken bazıları yanlış şekilde "7 yıldızlı" tanımlaması yapıyor. Oysa bu tanımın Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetmeliklerinde yeri yok. Taksim'de 22 yıllık hukuk mücadelesine sahne olan Park Otel’i alıp "delüks" kategorisinde hizmete açacak olan CVK Grup’un Turizm Bölüm Başkanı Ahmet Seymen, bu kategoriyi şöyle tanımlıyor: "Park Otel, konaklama sektörünün en üstünde yer alan kategoriyi oluşturan 'delüks' sınıfına ait bir otel olacak. Fiziki yapı ve hizmet anlamında en yüksek kalitede, gösterişli,ihtişamlı, 5 yıldız üstü olan oteller için telaffuz edilen bu kategoride ülkemiz için en yeni ve en gözde konaklama projelerinin gündeme geleceğini düşünüyoruz. Özellikle İstanbul'da hayata geçecek olan bu projeler, odaları, genel mekan ve rekreasyon alanlarının büyüklüğü,kişiselleştirilmiş özel hizmetleri ve sunduğu imkanlarla diğer kategorilerden ayrışıyor. Temalı olan delüks oteller, özelliklerine göre kendi içlerinde de farklılık gösteriyor.Örneğin bizim otelimiz, 120 yıllık bir tarih üzerinde yükseldiğinden 'historical' yani 'tarihi' sınıfta değerlendiriliyor. Delüks otelde geleneksel bir yanın bulunması, bir mirası ve mutlaka bir hikayesinin olması şartları aranıyor. Park Otel’de bunların hepsi mevcut."

PARA/ Kerem KÖFTEOĞLU


Geri Dön