İstanbul'a çılgın tripleks: Dünyanın ilk 3 katlı tüneli yapılacak
Marmaray ve yapımı devam eden Avrasya’dan sonra 3.5 milyar dolar yatırımla İstanbul Boğazı’na 3 katlı 3’üncü tünel geliyor. Projeyi Başbakan Davutoğlu tanıttı. İşte ayrıntılar...
Marmaray ve yapımı devam eden Avrasya’dan sonra 3.5 milyar dolar yatırımla İstanbul Boğazı’na 3 katlı 3’üncü tünel geliyor. Başbakan Davutoğlu, seçim öncesinde ihalesi yapılıp 2020’de tamamlanması hedeflenen projenin dünyanın ilk 3 katlı tüneli olacağını belirterek, “3 kat İstanbul’un 3 imparatorluğa başkentlik yaptığını simgeliyor” dedi.
İSTANBUL’un hem metro hattı hem de çift yönlü karayolunu içeren yeni mega projesi, ‘3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ dün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tanıtıldı. Projenin dünyanın ilk üç katlı tüneli olacağını söyleyen Davutoğlu, ihalenin 7 Haziran seçimlerinden önce yapılmasının planlandığını belirtti. Projenin 3.5 milyar dolara mal olacaığını kaydeden Davutoğlu, “Dünyanın bu ilk 3 katlı tünel projesi devletin kasasından tek kuruş çıkmadan 5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 2020’ye gelmeden, inşallah 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli İstanbul’a, Türkiye ve dünyaya hizmete hazır hale gelecek” dedi.
3’ÜN SEMBOLİK ANLAMI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı tanıtım toplantısında konuşan Davutoğlu, Marmaray ve Avrasya’dan sonra iki boğaz köprüsü arasındaki üçüncü tünel projesinin sembolik bir bulunduğunu da söyledi. İstanbul’un 3 imparatorluğa başkentlik yaptığını hatırlatan Davutoğlu şöyle konuştu: “3 kat demek, 3 imparatorluk demek. 3 kat, 2 karayolu 1 metro yoluyla boğazın altından geçip, 6.5 kilometre olacak bu tünel, 3 imparatorluk üzerinde İstanbul’un 4’üncü büyük küresel devleti Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin işaret fişeği de olacak.
Projenin İstanbullulara ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacağını kaydeden Davutoğlu şöyle konuştu: “Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası bir hat olarak İncirli’den Söğütlü-çeşme’ye 6. kilometrelik bir tünelin de içinde olduğu şekliyle 40 dakikada geçilecek. 3 havalimanı, köprü ve köprüleri birbirine bağlayan akslar, tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkaracak.”
GÜNLÜK 6.5 MİLYON İNSAN HAREKETLİLİĞİ
“İSTANBULLULAR, trafik çilesini çok çekti” diyen Ahmet Davutoğlu, projenin 4 önemli özelliğini şöyle sıraladı: “Projenin en önemli özelliği bütüncül planlanmış olması. İstanbul’daki bütün yolları, sistemleri ve büyük aksları birbirine bağlıyor. Bütüncül olmasının ardından nikinci önemli özelliği, zaman tasarrufu sağlaması. Yıllık yaka geçişleri 1 milyon 600 binden 4 milyona çıkacak. Günde 6.5 milyonluk insan hareketliliğine zemin hazırlanacak. Çevre dostu olan proje İstanbul’un siluetini bozmayacak. Projenin dördüncü özelli de güvenlik. Güvenliği en ince detayına kadar düşünülmüş. Tünel içinde yangın algılama ve söndürme sistemleri yer alacak.”
SİLUET VE ÇEVRE DOSTU
AHMET Davutoğlu, projenin çevre dostu olduğunu ve İstanbul’un siluetine zarar vermeyeceğini belirterek, bu projeyle yerin üstündeki trafik üzerinden İstanbul’un dokusuna verilecek zararın da azalacağını söyledi. Davutoğlu, projeyle sera gazlarının yılda 115 bin ton azalacağını, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacağını, yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiğinin rahatlatılacağını kaydetti.
Günlük 120 bin araç kapasitesine sahip
İncirli’den Söğütlüçeşme’ye hızlı metro ile 40 dakikada ulaşılacak.
Hasdal Kavşağı’ndan Ümraniye Çamlık Kavşağı’na araçla 14 dakikada geçilecek.
Günde 6.5 milyon yolcunun yararlandığı 9 farklı şehir içi raylı sistem, hızlı metro ile entegre olacak.
Kıtalararası yolculuk ve çevre yollarına bağlantısıyla diğer şehir içi yollara daha kolay ve daha hızlı erişim sağlanacak. Tüm ana arterler birbirine bağlanmış olacak.
Raylı sistemlerde, Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy Metrosu, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı Metrosu, Kabataş-Bağcılar Tramvayı, Topkapı-Sultançifliği Hafif Metrosu, Mahmutbey-Mecidiyeköy Metrosu, Yenikapı-Hacıosman Metrosu (Taksim Metrosu), Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu, Kadıköy-Kartal
Metrosu, Marmaray ve Banliyö bağlantılarıyla entegre olacak.
Karayolunda ise 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprü bağlantısı Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu ve D100 (E-5) Karayolu bağlantıları bulunacak.
3 katlı tünel kesiminin çapı 16.8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
Metro ve karayolunun birlikte olduğu üç katlı kesimin uzunluğu ise 6.5 kilometre olacak.
Tünelin, İncirli-Söğütlüçeşme arasında 31 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak.
Günde 1.5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi, 9 raylı sistemle entegre olacak.
Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak.
Avrupa yakasında 3 katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, 3 katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında 3 katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak.
Otomobil ve minibüsler tarafından
kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi bulunuyor. Şerit sayısı da “2x2” şeklinde olacak.
Bütün sistemleri birbirine bağlıyor
MARMARAY ile Asya ve Avrupa’nın deniz altından buluştuğunu, Yüksek Hızlı Tren’le İstanbul’un Ankara ile bütünleştiğini anlatan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, herşeyden önce entegre, bütüncül bir proje. Gelecek vizyonu itibariyle İstanbul’da 2014’te 15 milyon civarında olan nüfus, 2023’te 18 milyona çıktığında günlük hareket 28 milyondan 35 milyona çıktığında, toplu taşımayı 11 milyondan 20 milyona çıkarmaya kararlıyız. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’yle İstanbul’daki 9 raylı sistem birbiriyle irtibatlanıyor. İstanbul’daki bütün ana akslar birbirine bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü birbirine bir ring halinde bağlanıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne ihtiyacı olan karayolu geçişi ve Boğaziçi Köprüsü’nü tamamlayacak olan metro geçişi tek bir hat ile 3 katlı mega projeyle bir bütünlük haline geliyor” dedi.
100 yıl sonrasına omurga olacak
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Proje için yaklaşık 10 aydır yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirterek, öncelikli olarak İstanbul’un güzergah ve yolculuk talep analizini gerçekleştirdiklerini söyledi. Mevcut ve yapımı devam eden projeler bittiğinde oluşacak durumu 10 yıllık projeksiyonla modellediklerini aktaran Elvan, şöyle konuştu: “Boğaz’ın altından lastik tekerlekli araçlarla demiryolu geçişlerini ayrı ayrı yaparak iki ayrı tünel inşa etmek yerine, hem metro hem de karayolu geçişi için dünyada ilk defa 3 katlı tek bir tünel tasarladık. Raylı sistemin toplu ulaşımdaki yeri önemli ölçüde artacak. İstanbul’da toplu ulaşımın omurgası kurulacak. 100 yıl sonrasında da toplu ulaşım bu omurga etrafında şekillenecek.”
Hülya Güler / Hürriyet