İstanbul'a giriş kapısı Tuzla'da parlıyor
Son yıllarda Pendik ve Tuzla'ya yapılan yatırımlar, bölgenin çehresini tamamen değiştirdi
Hürriyet Emlak dergisi Kasım sayısında yer alan habere göre; son yıllarda Pendik ve Tuzla'ya yolu düşmemiş olanlar, buralardan geçerken gördükleri karşısında hayretlerini gizleyemiyor. Pendik ve Tuzla'da özellikle Kurtköy-Akfırat-Aydınlı üçgeninde akla gelen ilk yatırımlar; Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula-1 pistinin yer aldığı İstanbul Park... Fakat son iki yılda peşpeşe yapılan yatırımlar bu bölgenin çehresini tamamen değiştirdi. Uydukent ile konut bölgesi olarak belirlenen Kurtköy ve civar semtlerde TOKİ ve KİPTAŞ başta olmak üzere özel sektörün konut yatırımları zirve yaptı. Hatta, standart konutların ötesinde; şimdi bölgede birçok nitelikli konut projesi, rezidans hayata geçiyor. Pendik ve Kurtköy, yeni alışveriş merkezleri beş yıldızlı otel yatırımları ile de sıçrama yaptı. Bölgede şimdi de "silikon vadisi" beklentisi var... Bunun yanında. TEM kenarındaki Pendik-Kurtköy'un uzantısında, Tuzla'ya bağlı olan Akfırat-Tepeören de villa projeleri sayesinde "Formulakent" olarak adlandırılmaya başlamıştı.
Dünün "uzak köyleri" gelişti
TEM kenarında sırayla uzanan Kurtköy-Orhanlı-Akfırat hattındaki konut projelerinin artmasında sadece Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula-1 pisti ektisinden bahsetmek mümkün değil. Orhanlı'daki organize sanayi bölgeleri, tersaneler, özel üniversitelerin bu bölgeyi tercih etmesi, TOKİ'nin de bu bölgelerde yeni projeler geliştirmesi gibi çeşitli sebepler sayılabilir. Bütün bunlara bağlı olarak; TEM'in kuzeyine de taşan geniş arazilere sahip bu aksta birçok konut projesi de peşpeşe geliştiriliyor. İstanbul böyle genişlerken; dünün "uzak köyleri" bugünün nitelikli konut projeleri ile öne çıkıyor. Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hayata geçirilmesi ile makus talihini yenmeye başlayan Pendik-Tuzla aksında, organize sanayi siteleri sayesinde önemli bir nüfus yığılması oldu. Çehresi çok büyük bir hızla değişen Kurtköy-Akfırat-Aydınlı bölgesinde ve TEM'in daha kuzeyinde yer alan köylerde yabancı yatırımcılar bile geniş arazi kovalamaya başladı. Özellikle Orhanlı ve Akfırat'ın, konut yatırımlarında daha da yol alacağı belirtiliyor. Emlakçılar, Aydınlı ve Orhanlı'da da konut yatırımlarının arttığına dikkat çekiyor. Tuzla'daki organize sanayi bölgelerinin de etkisiyle önemli bir konut bölgesi olan Kurköy'de ve Tuzla'da, en çok öne çıkan inşaatçı; Dumankaya Grubu... Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, bölgenin kendileri için adeta bir "arka bahçe" olduğunu ifade ederek, Kurtköy-Aydınlı hattında projelerinin devam edeceğini belirtmişti.
İmarlı arsalar 150-300 dolar
Tuzla'nın sanayi bölgelerinde, sanayi imarlı arsaların metrekaresi 250 dolardan başlıyor, 400 dolara kadar çıkıyor. İmarlı arsaların metrekaresi ise 150-300 dolar aralığında. Orhanlı-Akfırat beldelerinde tarlalar bile ilgi görüyor. Tarlaların metrekaresi ise 50-60 dolar civarında. Akfırat'a bağlı Tepeören ile Kurna'da, Ballıca ve Göçbeyli gibi Pendik'e bağlı köylerde de çiftlik arazileri ve geniş ölçekli arazilere talep olduğu belirtiliyor. Bunun yanında 300-500 metrekarelik hisseli arsalar bile ilgi görüyor. İmarsız, hisseli küçük parsellerin 300-350 metrekaresi 20-25 bin YTL'den başlıyor. Akfırat'ta imarlı 350-400 metrekare arsalar ise 55-60 bin YTL'den başlıyor. Sorunsuz, villa imarlı arsaların metrekare fiyatları ise zaman zaman 200 doları da geçebiliyor.
Gayrimenkul danışmanları; bölgeyi etkileyen yatırımları şöyle sıralıyor:
"Sabiha Gökçen Havaalanı, İstanbul Park(Formula 1 pisti), TOKİ ve KİPTAŞ'ın konut yatırımları, bölgede yeni alışveriş merkezi yatırımlarının peşpeşe gelmesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Lisesi ve Okan Üniversitesi gibi eğitim kurumları, Tuzla ve Pendik'teki tersaneler, Marmaray'ın bölgeye kadar uzatılacak olması, beş yıldızlı otel yatırımlarının artması, Tuzla ve Gebze'deki organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar"
Yatırımlar, önemli bir nüfusu bölgeye çekti
İşte, son 10 yılda Kurtköy-Akfırat-Aydınlı üçgeninde yapılan bu yatırımlar önemli bir nüfusu bölgeye çekerken emlakçılar da "10-15 yıl önce kurtların uluduğu yerlerin çehresi değişti. Durgunluk döneminde bile bu bölgeler kazandırmaya devam etmişti. Özellikle Orhanlı, dev sanayi kuruluşlarını barındıran Organize Sanayi Bölgeleri'nin yanı sıra Sabancı Üniversitesi ve Vehbi Koç Vakfı Koç Lisesi gibi eğitim kurumlarına da ev sahipliği yapıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula-1 pistinin birkaç dakika mesafesindeki bu bölgelerde arsa fiyatları da artıyor" şeklinde bilgi veriyorlar
Emlakçılar, geçen son bir yılda bile arsa fiyatlarının yüzde 50'nin üzerinde arttığını söylüyorlar. Kurtköy'ün yanında inşaat firmaları; Akfırat'ı villa bölgesi olarak; Orhanlı ve Aydınlı'yı ise toplu konut yatırımları ile gündemlerine aldıklarını gösterdi.
Akfırat'ta birçok villa projesi peş peşe hayata geçti, villa fiyatları milyon dolar sınırına çıktı. TEM otoyolu boyunca uzanan Orhanlı'da konut projeleri geliştirilmeye başladı.
Yabancılar da bölgeye ilgili
Üçgen İnşaat'ın Orhanlı'daki Orhanlı Konutları Projesi'nin Satış ve Pazarlama Müdürü Baturalp Onan, "Orhanlı'yı tercih etmemizde bölgenin hızlı gelişmesi etkili oldu. Kurtköy'ün iddialı projelerinden Crystal Park'ı da Üçgen İnşaat hayata geçirmişti. Orhanlı-Fatih Mahallesi'ndeki yeni projemize; Bağdat Caddesi'nden bile müşteri çektik. Bölgede iki özel üniversite ve Koç Lisesi bulunuyor. Kurtköy konut bölgesine, Via Port Alışveriş Merkezi ile diğer yeni alışveriş merkezlerine yakınız. Bölgede üç tane yeni beş yıldızlı otelin inşaatı yükseliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Park'ı söylemeye bile gerek yok. Tuzla, organize sanayi bölgeleri ve özel eğitim kurumları ile öne çıkmıştı. Havalimanı da gelişiyor, yurt dışı uçuşları yapılıyor. Bu anlamda biz de geniş bir kesime hitap ediyoruz" diyor.
Kurtköy'ün yanında, Tuzla'daki projelerden; bölgedeki fabrikalarda ve havalimanında çalışanlar da daire alıyor. Trafik çilesi çekmek istemeyen çalışanlar; Kurtköy'e, havalimanına, OSB'lere ve özel eğitim kurumlarına olan bölgedeki projelere ilgi gösteriyor. Aydınlı-Orhanlı-Akfırat'ın yanı sıra, Pendik'in kuzeydeki köyleri Kurna, Ballıca ve Göçbeyli'de bile arazilere yerli-yabancı yatırımcıların ilgisi var. N/G&Miler Gayrimenkul'ün sahibi Necati Lermi, "Arsa ve geniş arazi fiyatları büyük hızla artmış olmasına rağmen büyük parseller yabancılardan da talep görüyor. TEM'in kuzeyindeki büyük parselleri özellikle Körfez ülkelerindeki Arap yatırımcılar da yakından takip ediyor" şeklinde bilgi veriyor.
Yine de dikkatli olun!
Sanayi imarlı arsaların metrekaresinin 400 doları geçebildiğine işaret eden Necati Lermi, "5-6 yıl önce dönümü 10 bin YTL olan arsalar bile 20-30 kat primlendi. Sadece Formula-1'in gelmesi ile arsa fiyatları altı kat artmıştı. Formula arazisinin yanında binlerce hektar büyüklükte araziler var. Ben, bölgede Dubaililerin bile arazi aradığını duyuyorum. Ayrıca, bir Suudi işadamı için 40-45 dönümlük çiftlik araştırıyorum. Emlakçı arkadaşlarım da Körfez bölgesinden bazı gruplara arazi bulduklarını söylüyor" ifadelerini kullanıyor.
Bunun yanında, arsa yatırımcısının bölgede dikkatli olmasında yarar var. Çünkü Orhanlı ve Aydınlı'da arsaların yarıdan çoğunda imar sorunu var. Bazı mahallelerde 1/5000'lik planlar çıkmış fakat, imara açılmamış bölgeler de bulunuyor. 1/5000'lik planlar çıkmadan önce metrekaresi 50 dolar civarı olan arsaların metrekaresi 80-150 doları buldu.
'TOKİ ile rekabet edemem' diye düşünen inşaatçılar daha uzaktan arsa arıyor
Orhanlı ve Kurtköy'deki yeni apartman ve bloklarda 2+1'ler 80-100 bin YTL; 3+1'ler ise 145 bin YTL. Marka firmaların projelerinde ise daire fiyatları 400 bin YTL'ye kadar gidiyor.
Geçen 10 yılda hızla gelişen Kurtköy, Akfırat, Tepeören, Orhanlı ve Aydınlı'da arsa alanlar pişman olmadı. Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Park'ın yanısıra TEM'e cepheli Organize Sanayi Bölgeleri, villa-toplu konut projeleri, alışveriş merkezi-oteller ve özel eğitim kurumları ile dikkat çeken bölgede; TEM'in kuzeyinde yeni uydukentler kurulacak kadar geniş araziler var. Formula 1'in gelmesi ile, Akfırat adeta "villakent"e dönüşürken, arsa fiyatları 5-6 kat artmıştı. Akfırat ile Orhanlı'nın bir bölümü villa-yeni konut projeleri ve özel eğitim kurumları ile dikkat çekiyor.
Orhanlı'da faaliyet gösteren Millenium Gayrimenkul'ün sahipleri Cemal ve Kemal Özcan; "Orhanlı ve Akfırat'ta arsaların hemen hemen yarısında hâlâ imar beklentisi var. Aydınlı ve Orhanlı, Kurtköy gibi gelişmeye, sanayide çalışanların tercih ettiği konut bölgeleri olmaya başladı" diyorlar.
Öte yandan, imarlı konut-villa arsalarının metrekaresi, yerine-manzarasına göre 300 doları bulabiliyor. Hatta bazı tarla sahipleri bile imar beklentisi içerisinde. Cemal Özcan, "Akfırat Tepeören'de de halen imara açılmamış yerler var. 1/5000'lik imar planı çıktı, yani bu arsalara konut imarı verileceği anlaşıldı. 1/1000'likler çıkınca kesintiler netleşecek. 1/5000'lik planlara göre, arsaların metrekaresi 80-100 dolar civarından başlıyor" diye konuşuyor. Orhanlı ve Aydınlı'ya konut imarının tam geldiği de söylenemiyor; çünkü arsaların önemli ölümü sanayi ve ticari imarlı. Bölgede hisseli arsalar da yoğun. Belirli bölgeler imara bile açılmış değil. Sanayi bölgelerinde imarda sorun yok fakat. TEM'i Formula pistine bağlayan yolun kenarındaki projeler dikkat çekici...
Akfırat'ta villa, Aydınlı'da toplu konutlar öne çıktı
İstanbul Park'ın ardından Akfırat, inşaat firmalarının çekim alanına girdi. Ayrıca bölgede Sabancı Üniversitesi, Vehbi Koç Vakfı Lisesi, Okan Üniversitesi gibi eğitim kurumları var. Önümüzdeki dönemde bölgeye yeni eğitim kurumları da zengnilik katacak. Akfırat'ta; İstanbul Park'a bağlanan yol üzerinde ilk proje Royal Park. Bu projede 72 villa ve 3 konut bloğu bulunuyor. Bautek Kuğu Evleri 98 villadan oluşuyor. Bölgede, Aziz Yıldırım'ın Millenium Park Evleri (219 konut) projesi de dikkat çekiyor. Ayrıca; D-Yapı'nın 143 villalık Akfırat Evleri de iddialı bir proje olarak öne çıkıyor. Arkeon Evleri (329 konut), Tepeören Villaları, Sultan Konakları, Ecesan Vilları (104 konutluk), Kırklar Vadisi, Tepe Park, Parkville, Kanarya Evleri, Koru Evleri, İstanbul Park Konakları, F2 Evleri, Akfırat Villaları, İspanyol Evleri, Korupark Evleri gibi projeler de bölgeye değer katıyor. Tuzla Aydınlı'da ise Dumankaya'nın Gizli Bahçe ana ismi altında geliştirdiği değişik projeler dikkat çekiyor. Gizli Bahçe Evleri; Manzara ve Akdeniz Evleri gibi isimler taşıyor. Gizli Bahçe Manzara Konakları; 29 dönüm üzerine geliştirilmiş. Konak tarzında 9 blok, 103 daire var. Daireler 65 metrekare ile 153 metrekare arasında. Gizli Bahçe'nin 4. etabı Manzara Konakları adını taşıyor. Proje, Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan Adalar'a kadar geniş bir görüş açısı sunuyor. Gizli Bahçe Akdeniz Evleri ise yine Aydınlı'da 30 bin metrekare arazi üzerine geliştirilmiş. Proje, beş farklı mimari tarzda, toplam 17 bloktan ve 203 daireden oluşuyor
Haftasonu kalmak için ev alanlar da var
İstanbul'un giriş kapısı niteliğindeki Tuzla'da Akfırat, Tepeören gibi villa bölgeleri ile Formula pistine yakın köylerde varlıklı kesimin hafta sonlarını geçirmek için aldığı çiftlik evleri ve villalar da var. Bunun yanında, havuzlu sitelerdeki 1+1 dairelere bile hafta sonu kalmak için talep gösterenler olması dikkat çekiyor. Akfırat'ın villa bölgesine komşu olan Orhanlı Konutları'nın Satış ve Pazarlama Müdürü Baturalp Onan, "Projemizden mimar, doktor gibi kişiler ve havalimanı personeli alım yaptı. Küçük daireleri, 'Hafta sonu gelip kullanırız' diye alanlar bile oldu. Sitemiz tatil köyü havasında olduğu için bu yönde talepler ilginç oldu. Hem daire yatırımı yapmış oluruz, hem değişim olur mantığı ile alanlar var" diye konuşuyor.
Hürriyet Emlak dergisi Kasım sayısı