30 / 04 / 2024

İstanbul'da 103 bin dönüm 2B arazisi kayda alındı

İstanbul'da 103 bin dönüm 2B arazisi kayda alındı

İstanbul'da 2B arazilerden en fazlasına 20 bin 500 parselle Beykoz ilçesi sahip bulunuyor. İkinci ve üçüncü sıraları Ümraniye ve Sultanbeyli paylaşıyor



Milyonlarca kişinin merakla beklediği 2B arazilerinin satışıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Kentteki 2B kadastro ve ölçüm çalışmaları tamamlanarak askıya çıkarıldı. 66 bin 893 adet 2B parselinin tespit edildiği İstanbul'da 103 bin dönüm 2B arazisi kayda alındı.

EN AZ KÜçÜKçEKMECE'DE
İstanbul' da 19 ilçede 2B arazisi yer alıyor. İlçe sıralamasında en fazla 2B arazisinin bulunduğu ilçe 20 bin 500 adet 2B parseliyle Beykoz. Ümraniye 12 bin 936 parselle ikinci sırada, Sultanbeyli 15 bin 653 parsel ile üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul genelinde 3 bin 748 arazi eylemli orman olarak kayıtlara geçildi. İlçesinde en az 2B arazi yer alan ilçe ise 8 adetle Küçükçekmece olurken, şžişli'de 212 adet parsel 2B olarak belirlendi. Tapu kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2B kapsamında olan tüm arazi ve taşınmazlar tek tek incelenirken, dava konusu olan veya itirazlı parseller değerlendirme dışında kayda alındı. 2B arazi tespitlerinin yapılmasının kayıtdışı kalarak herhangi bir kullanımda olmayan parseller de hazine ve kamu adına kayıtlara geçildi. TBMM taraıfndan çıkarılacak kanunla bölge imar plan çalışmalarına istinaden planlara uygun olan arazilerin satışı gerçekleştirilecek. Satışlar sırasında arsanın pratikteki kullanım durumu, planlara uygunluğu göz önünde bulundurulacak. Buna göre bazı araziler tarla, sanayi veya konut olarak kullanılabilecek.

Türkiye'de 473 milyon metrekare
2B arazilerinin Türkiye genelinde toplam büyüklüğünün 473 milyon metrekare olduğu belirtiliyor. 2B'lerin en fazla olduğu il ise Antalya. Orman özelliğini yitirmiş arazilerin 22 milyon metrekarelik bölümü üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. Bunların arasında İstanbul'un Beykoz, şžişli, Sarıyer, Sultanbeyli ve çekmeköy ilçeleri de var.
Sabah/Zeynel Yaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Herkesin gözü 2B'de
Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin geri sayım başladı. Sadece İstanbul'da belirlenen 70 bin parsel 2B arazisinden 3 milyar lira gelir bekleniyor. Satış için gün sayanlar arasında Tansu çiller, Hamza Yerlikaya, Fatih Kasırga ve İsmail Türüt de var

KAMUOYUNDA '2B' olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili taslak hazır. İlk Bakanlar Kurulu'nda konunun ele alınması ve düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülüyor. Yasa çıktıktan sonraki üç ay içerisinde ise başvurular alınacak. Bu çerçevede, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü de 2B arazilerini tespit çalışmalarını tamamladı. Buna göre, Türkiye genelinde 473   milyon metrekare 2B arazisi var. 2B'lerin en fazla olduğu il ise Antalya. Orman özelliğini yitirmiş arazilerin 22 milyon metrekarelik bölümünün üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor.
 
SADECE İSTANBUL'DA 70 BİN PARSEL
İstanbul'da ise Beykoz, Küçükçekmece, şžişli, çatalca, Ümraniye, Kartal, Sarıyer, Silivri, Arnavutköy, Sultanbeyli, Sancaktepe, çekmeköy, Eyüp, Sultangazi, Kağıthane, Pendik, Tuzla, Maltepe, şžile gibi 19 ilçede, 70 bin parsel 103 milyon metrekare 2B arazisi olduğu belirlendi. Bu tespitler, Tapu Kadastro müdürlüklerinde askıya çıkartılıp itirazlar alındı ve kesinleştirildi.  

BEKLENEN GELİR Üç MİLYAR
İstanbul'da 2B arazilerinin fiyatlarının ilçelere göre değişeceği ancak bir dönümünün ortalama 30 bin liraya satılacağı ifade ediliyor. Bu şekilde elde edilmesi beklenen gelir ise 3 milyar lira.

REKOR BEYKOZ'DA
YapIlan çalışmalarda İstanbul'da en fazla 2B arazisi 20 bin 500 parsel ve 26 milyon 700 bin metrekareyle Beykoz'da tespit edildi.

Buradaki arazilerin satışından 800 milyonla 1 milyar lira arası gelir beklendiği ifade ediliyor. Diğer ilçelerdeki 2B tespitleri şöyle:
- çatalca'da 16 milyon 870 bin metrekare,  
- Silivri'de 14 milyon 700 bin ,
- Arnavutköy'de 2 milyon 900 bin metrekare.
- Ümraniye'de 4 milyon 515 bin,
- çekmeköy'de 4 milyon 756 bin,
- Sancaktepe'de 763 bin 500,
- Sultanbeyli'de 4 milyon 937 bin,
- Sarıyer'de 1 milyon 908 bin,
- şžile'de 18 milyon 400 bin,
- Pendik'de 3 milyon 215 bin,
- Maltepe'de 110 bin,
- Tuzla'da 212 bin,
- Kartal'da 35 bin,
-   şžişli'de 535 bin,
- Kağıthane'de 85 bin Eyüp'te 1 milyon 985 bin ,
- Üsküdar'da 550 bin,

BİNLERCE Kİşžİ GÜN SAYIYOR
İstanbul'da siyasetçisinden, işadamına, sanatçısından tarlasını eken çiftçisine kadar binlerce kişi TBMM'deki 2B yasasını bekliyor. 2B kapsamında İstanbul'da 70 bin parsel arazi tespit edildi. Bu arazilerin, 150 binin üzerinde sahibi olduğu belirtiliyor. 2B'yi bekleyen ünlü isimler arasında eski başbakanlardan Tansu çiller, AK Parti Milletvekili Hamza Yerlikaya, Gazeteci Ahmet Taşgetiren, işadamları Ali Aytemiz, Galip Öztürk, Tuncer Hunca, Tuncay Kopuz, Ahmet Kopuz, Sultan Selim Kosif, türkücü İsmail Türüt, oyuncu Halit Ergenç, eski müsteşar Fahri Kasırga   ve eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç da var.
Akşam/Ercan Sarıkaya


Geri Dön