İstanbul'da 15 yılda 29 bin 552 hektarlık tarım, orman ve donatı alanı imara açıldı!
İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, 2004-2019 yılları arasında İstanbul’da 29 bin 552 hektarlık tarım, orman ve donatı alanının imara açıldığının altını çizerek, depremi işaret etti. Balyalı, İBB binalarının da riskli olduğunu söyledi.
İBB Meclisi'nin eylül ayı oturumları Saraçhane'deki başkanlık binasında başlatıldı ve Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapılan ilk oturumda siyasi partilerin grup başkanvekilleri konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 4.5 senedir İstanbul'un iyi yönetilemediğini savunarak, açıklamasında "Biz bu filmi 30 sene önce de izledik. İstanbul'a yazık edeceklerini, geleceğini karartacaklarını biliyorduk. CHP'li İBB Başkanı'nın İstanbul'u yönetmek gibi bir niyeti yok dedik" ifadelerini kullandı.
Göksu, İBB'nin elektrik faturası ödememek için Melen'den barajlara su basmadığına, İBB'nin borcunun 5 kat arttığına, 23 bin kişinin işten atıldığına ve 66 bin kişinin işe alındığına ilişkin iddiaları gündeme getirdi.
Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı da İstanbul'da kentsel dönüşüm ve deprem konusunda geçmiş dönemde ve bugün yapılanları karşılaştırmalı şekilde açıkladı.
Resmi rakamlara göre 2004-2019 yılları arasında hem İBB hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul'da 29 bin 552 hektarlık tarım, orman ve donatı alanının imara açıldığına dikkat çeken Balyalı, "Bu rakam; Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Esenler, Esenyurt, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Şişli ilçelerinin toplamına denk geliyor" dedi ve buna 3.Köprü ve 3. Havalimanı için imara açılan alanların dahil olmadığını söyledi.
Afete karşı hazırlık için kullanılmak amacıyla riskli alan ve rezerv alan ilan edilen yerleri sıraladı ve Zeytinburnu'ndaki tank fabrikası arazisi, Maslak 3. Kolordu Komutanlığı arazisi, 16/9 Kuleleri, Zekeriyaköy Füze Üssü arazisi, Çekmeköy Kışlası, Beşiktaş Jandarma Dikimevi arazisi, Nakliyeciler Sitesi arazisinde inşa edilen lüks konut projelerine dikkat çekti.
Balyalı, söz konusu açıklamasında "Rezerv yapı alanlarını amaçları dışında kullanmayı alışkanlık haline getirdiniz. 131 büyük projede 85 milyar dolar emlak değeri yarattınız. 85 milyar dolara İstanbul'da riskli binaları 4 kere dönüştürebilirdiniz" ifadelerine yer verdi ve İstanbul'da emlak pazarı oluşturulduğunu ileri sürdü.
CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı söz konusu açıklamasında, "Birkaç yıldır İBB binalarının güvenliğini test ediyoruz ve ortaya çok vahim bir tablo çıktı. 170 İBB binasının testleri yapıldı ve raporları çıktı. Deprem olduğunda ilk müdahaleyi yapacak olan itfaiyenin 132 binasının 36'sı güvenli çıktı" diyerek, 22 itfaiye binasının depremde yıkılma tehlikesi olduğunu dile getirdi.
Depremde görev yapacak İBB personelinin yaşadığı lojmanların 22 tanesinin de riskli olduğuna dikkat çeken Balyalı, "Sağlık tesislerinin 9'u riskli. Yurtların birinde sorun var" dedi ve İBB binaları için güçlendirme çalışmaları başlatıldığını söyledi.
1999 depreminin ardından barajlara da çivi çakılmadığını ileri süren Balyalı, "Şimdi barajların güvenliği için biz çalışma yapıyoruz. DSİ sorumluğunda olan Büyükçekmece, Alibeyköy ve Ömerli barajlarının zemininde sıvılaşma tespit ettik" şeklinde konuştu ve bu tehdidin ortadan kaldırılması için DSİ ile protokol imzalanacağını belirtti.
DİSK-AR resmen açıkladı! İşsiz sayısı 8.7 milyon oldu!
Kayseri TOKİ projesi yarın ihaleye çıkıyor! 618 konutluk yeni proje!