Kent Haberleri

İstanbul'da 2030'a kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 62!

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatarak, İstanbul depremi ve Kıbrıs adasındaki deprem riskine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçmişken, Doç. Dr. Sinan Cansız da deprem gerçeği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Açıklamasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın her taraftan faylarla çevrili olduğunu ve deprem riskinin her zaman olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sinan Cansız'dan ilk önlemin riskli konutları güçlendirmek veya yıkıp yenilemek olduğunu kaydetti.

Ada TV'ye önemli açıklamalar yapan İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız Türkiye'nin bir sene önce, 6 Şubat tarihinde iki büyük depremle sarsıldığını ve binlerce cana ve geniş çaplı yıkımlara mal olan depremlerin Kıbrıs adasında da güçlü şekilde hissedildiğini söyledi.

Açıklamasında aktif fay hatlarının yer aldığı bölgede deprem riskinin her zaman mevcut olduğunu belirten İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız bu gerçeğe de dikkat çekti.

İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Cansız, uzmanların beklendiğini açıkladığı İstanbul depremi ve Kıbrıs adasındaki deprem riski ile ilgili soruları yanıtladı.

Star Kıbrıs'ta yer alan habere göre 'İstanbul'un deprem periyodu zaten bütün jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi hocalarımız tarafından sürekli beyan edilir; 250 senede bir İstanbul'da her zaman büyük depremler yaşanır ki biz buna ‘Depremin periyodu’ diyoruz.' diyen Doç. Dr. Sinan Cansız, şu şekilde devam etti: "Özellikle, 1999 (Marmara) depreminden sonra konu ile ilgili olarak yapılan pek çok uluslararası çalışmada, ‘2030'a kadar İstanbul'da büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 62 şeklinde hesaplandı. Yani biz aslında çok yakın bir zamanda, büyük bir depremin olma olasılığını çok kuvvetli görüyoruz ve mega kent İstanbul'a baktığımız zaman en son 1766'da bir deprem meydana gelmiş. 250 senelik periyot artık doldu, bundan sonra depremin büyüklüğü sürekli artıyor. Yani depremin gecikmesi, büyüklüğünü de sürekli olarak arttıran bir faktör şeklinde karşımıza çıkıyor.'

Mega kent İstanbul'un Marmara içerisindeki faydan etkilenecek biçimde depreme maruz kalabileceğini fakat yalnızca İstanbul'un değil tüm Türkiye'nin tamamının bir fay hattının çevresinde yaşadığına değinen Sinan Cansız, Kıbrıs adasının da benzer durumda olduğunu söyledi.

 

Renault Şubat fırsatını açıkladı: ÖTV'den muaf Megane Sedan sahibi olabilirsiniz!

2024'te konut fiyatları artacak! Piyasayı yükseltecek 3 neden!

Avrupa'daki gayrimenkul fonlarından 1 milyar Euro'luk çıkış!