Kent Haberleri

İstanbul'da 4 kişilik ailenin ortalama yaşam maliyeti 71 bin 431 TL! 

İstanbul’da aylık enflasyonun yükseldiği geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Şimdi de yaşam maliyetinde yaşanan artış gündeme geldi. İşte İstanbul Planlama Ajansı Başkanı, Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce'nin konuyla ilgili paylaşımı... 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Eylül’de perakende fiyatlar yüzde 3,9 yükselirken, senelik artış yüzde 59,18 seviyesinde oldu. Geçtiğimiz gün açıklanan İstanbul enflasyonu verilerine göre, Eylül 2024'te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yüzde 13,24, giyim harcamaları grubunda yüzde 6,67, konut harcamaları grubunda yüzde 4,18, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 3,62, gıda harcamaları grubunda yüzde 2,63 yükseliş oldu. 

İstanbul'da perakende fiyat hareketlerini ölçen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi de Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 59,18 yükseldi. Bu yükselişlerin ardından şimdi de İstanbul'da 4 kişilik ailenin ortalama yaşam maliyeti gündeme geldi. 

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı, Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökce, https://x.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından İPA tarafından yapılan İstanbul’da Yaşam Maliyeti – Eylül 2024 araştırması ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Dr. Buğra Gökce, söz konusu paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"İstanbul’da yaşam maliyeti bir önceki yıla göre yüzde 60,3 oranında artış gösterdi.

4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti geçtiğimiz aya göre 2 bin 498 lira artarak 71 bin 431 liraya çıktı. Aylık artış oranı yüzde 3,6 oldu. AB üyesi ülkelerde ortalama enflasyon yıllık yüzde 2,4 düzeyinde gerçekleşti. İstanbul’da sadece 1 aylık artış oranı Avrupa’daki bir çok ülkenin yıllık enflasyon oranından daha yüksek.

İstanbul’daki yaşam maliyetindeki artış TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranının üstünde seyretmeye de devam ediyor."

Yıllık kira artışında kırılma devam ediyor!

Altın fiyatlarında ibreler yeşile döndü! Yükseliyor! Kuyumcuya gitmeden önce bakın! 4 Ekim Cuma altın fiyatları

Marmara için 7.8 büyüklüğünde deprem uyarısı! Prof. Dr. Orhan Tatar, Bursa'yı işaret etti!