25 / 11 / 2024

İstanbul'da 40 bin YTL'ye konut!

İstanbul'da 40 bin YTL'ye konut!

Özellikle büyük şehirlerde "küçük daire furyası" var. Projelerde de daireler giderek küçüldü.




Bazı projelerde 1+1 ve 2+1 daireler, toplamın dörtte üçünü, bazılarında tamamını oluşturuyor. Amerikan mutfakla bitişik, tek salonlu (stüdyo tipi) konutlar ve 1 oda 1 salon tipindeki daireler öylesine ilgi görüyor ki, bu dairelerin çoğunu yatırımcılar; daha projeler açıklanır açıklanmaz alıp kiraya veriyor. İstanbul'da 30-40 bin YTL'den başlayıp, rezidanslarda milyon doları geçen stüdyo daireler var.

İstanbul'da peşpeşe açıklanan konut projelerinde en çok ilgiyi stüdyo 1+1 daireler görüyor. Çocukluğu kalabalık ailelerde ve çok odalı evlerde geçenler, büyük şehirlerin değişen şartlarına ayak uydurmaya başladı. Özellikle genç-bekar çalışanlara, yeni evlilere hitap eden bu küçük daireler o kadar hızlı satılıyor ki, büyük konut projelerinde en çok güvenilen daireler de stüdyo ve 1+1 daireler oluyor. Eve istediği saatte girip çıkabilmek isteyen genç çalışanlar, trafik çilesini, iş yerine yakınlığını bahane ederek küçük evleri seçmeye başladı. Hatta bazen genç kızlar da yeni eve çıkmak istediğini söyleyip ailelerini ikna etmeye başardı. Bugün özellikle İstanbul'da; çalışan genç erkek ve genç kızlar, üniversite öğrencileri, yeni evliler, yabancı uyruklu çalışanlar 30-40 metrekare bile olsa küçük evleri kiralamaya veya maddi gücü yetiyorsa satın almaya başladı.

20 yıl kira ödemektense..
Ev sahibi olma yaşı da son yıllarda büyük bir hızla düştü. Bir iş bulup ayaklarının üzerinde durmayı başarabilen gençler, kendi evinin sahibi olma fikrine sıcak bakarken; ömür boyu çalışıp emekli ikramiyesiyle 3+1 veya 4+1 ev almak yerine "Tek göz oda yeter" demeye başladı. Bazı projelerde 1+1 daireler, yüzde 10-20 peşinatla satılıyor. Nitelikli siteler hariç, yeni apartman dairelerinde 70-80 bin YTL'ye bile bulunabilen stüdyo ve 1+1 daireleri; yüzde 10 veya yüzde 20 peşinatı olanlar alıyor ve kira öder gibi taksitlerle ev sahibi olmuş oluyor. TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Hatta genç evliler bu peşinat sorununun da çözümünü buldu: Düğünde takılan altınlar! Alın size peşinat. Uzak-yakın, geniş-dar demeyip bir evi gözüne kestiren, soluğu bankada alıyor. Haksız da sayılmazlar: 20 yıl kira ödemektense, biraz dişini sıkıp kredi taksiti ödemek çok daha karlı görünüyor. 50-100 metrekarelik küçük daireler, büyük evlerden çok daha çabuk satılıyor" ifadelerini kullanıyor.

Rezidanslarda ilginç rakamlar
Yıllar boyunca kirada oturmalarındansa, imkanlarını seferber eden ailelerin de evlatlarına bir yuva sahibi olması fikrine sıcak baktığını ifade eden Başak Soner, mevcut faizlerin yüksek olmasına rağmen, kredi kullanarak ev sahibi olmanın doğru bir seçim olacağını vurguluyor.
Türkiye'de "stüdyo daire" denilince 1+1 anlaşılıyor; fakat Batı'da mutfak-salonun birleştiği, ikinci bir odası bile olmayan evlere "stüdyo daire" deniliyor. Batı tarzı stüdyo dairelerde salon, aynı zamanda yatak odası hüviyetinde... Türk ailesi ise yatağı, eve gelen herkesin görmesini istemiyor. Bu nedenle 70 metrekarelik tek salonlu daire yerine 30+30'luk 2 odalı olanlar benimsendi. Stüdyo veya 1+1 dairelerin fiyatları da, gördükleri ilgiyle orantılı olarak 2+1'lere yaklaşıyor. Rezidanslarda, 1+1 daireler 3-4 bin Euro aralığında bile kiracı bulabiliyor.
Stüdyo dairelere ilginin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı belirtiliyor. Bu tip daireler, "konut masrafını minimuma indirmek" isteyenler için de ideal... Küçük evin yakıt, temizlik, elektrik, su giderleri de minimum oluyor. Temizleyeceğiniz, ısıtacağınız oda sayısı 1'e düşüyor.

1+1'lik yalı daireler de var
İstanbul'da sayıları hızla artan lüks rezidanslarda stüdyo ve 1+1 tipi dairelerin fiyatları 1 milyon 250 bin dolara, yani 1.6 milyon YTL'ye kadar çıkıyor. Süzer Plaza, Kanyon, Metrocity, Bellevue Residences by Kempinski, Selenium.. gibi her türlü lüksün sunulduğu rezidanslarda 1+1 daire fiyatları 600-700 bin Euro aralığında satılıyor. Konumuna göre bu rezidaslardaki 1+1'lerin fiyatı 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Bu rezidanslarda, aylık 600-700 doları bulan aidatlar ödenen stüdyo dairelerin kiraları ise 4-5 bin doları bulabiliyor. Ayrıca, Boğaz manzaralı bir yalı dairesinde oturmak isteyenler; Bebek, Arnavutköy gibi semtlerde 1+1 yalı dairelerine yine 3-4 bin doları bile geçebilen kiralar ödemeyi göze alıyor.
İstanbul'da, tarihi dokusu olan Galatasaray, Galata, Sultanahmet, Gümüşsuyu gibi semtlerde yabancılar da 25-30 metrekareden başlayan stüdyo dairelere 1-2 bin Euro'yu bulan kiraları verebiliyor. Sultanahmet ve Galatasaray, bu anlamda öne çıktı. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, stüdyo tipi evlerin son 5-10 yılın gözdesi olduğunu belirterek, "Eskiden daha geniş mekanlı evler tercih ediliyordu. Aileler kalabalıktı, geniş evlere ihtiyaç vardı. İstanbul'da sosyal yapı değişti. Yalnız yaşayan insanlar çoğaldı... Üniversite öğrencileri, ailesiyle oturmak istemeyen gençler var. Yeni evlenen çiftler de buna ekleniyor" şeklinde değerlendirmede bulunuyor.
Nizamettin Aşa, çalışan gençlerin "Öyle aman aman büyük ev olmasına gerek yok" düşüncesinde olduğunu, genç evlilerin de "Nasılsa yakın zamanda çocuk yapmayız" deyip stüdyo tipi veya 1+1 evlere yöneldiğini aktarıyor.
Dış semtlerde büyük evler tercih ediliyor
Bu tip evlerin, merkezi semtlerde daha çabuk kiracı bulduğunu, merkezi semtlerdeki sitelerde veya apartmanlarda bu tip dairelerin daha çabuk satıldığını ifade eden Nizamettin Aşa, sözlerine şöyle devam ediyor: :
"Merkezi semtlerden uzaklaştıkça bu ilgi azalıyor. Ama yine de bazı yeni gelişen semtlerde, sanayi bölgelerine yakın semtlerde ihtiyaç doğabiliyor. Kentin dış semtlerinde büyük ev ihtiyacı devam ederken; üniversitelerin, iş merkezlerinin yoğunlaştığı merkezi semtlerde öğrenci, bekar veya yalnız yaşayanlar ile çocuksuz çiftler küçük ev arayışına giriyor."

Tatil köyü havası için ikinci ev
Rezidanslardaki stüdyo ve 1+1 daireler ile Kumburgaz, Büyükçekmece gibi bölgelerdeki 20-25 bin YTL'lik yazlıkların "spesifik örnekler" olduğunu düşünen Nizamettin Aşa, "Yazlık tipi 1+1'leri bu kategoriye koyamayız. Merkezi semtlerde 40-50 bin YTL'lik 1+1'ler var. Beşiktaş'ta bile 60-70 bin YTL'ye rastlanıyor. Yaygın olmamakla birlikte, ikinci ev olarak kullananlar da çıkabiliyor" diyor.
Tarihi doku içinde yaşama isteği
Stüdyo ve 1+1 dairelerin kolay kiracı bulduğunu, kolay satıldığını bildiren Nizamettin Aşa, şu ifadeleri kullanıyor:
"Kolay kiralanması, sosyal yapının değişmesi ile ilgili. İlla satın alacak diye bir şey de yok. 'Ben bekar yaşayacağım' diye alacak hali yok. Kiralamak isteyebilir. Bu tip fırsatlar dolduğunu bilen yatırımcılar, alıp kiraya veriyor. 3+1 daire alıp 3 ay sonra kiraya vereceğine, 1+1 alırsın, 5-10 gün içinde kiracısını bulur. Kira fiyatlarında da öyle büyük farklar yok, hatta bu tip küçük evlerin kendini amorti etme süresi daha kısa"
İstanbul'daki tarihi dokunun olduğu semtlerle ve merkezi bölgelerdeki eski binaları alan bir yatırımcı kitlenin ortaya çıktığını söyleyen Nizamettin Aşa, "Eski binaları alıp küçük bölmelere ayırıp içinde ciddi yatırıp yapıyor ve otel odası gibi stüdyo daireler oluşturup çok yüksek fiyatlara kiraya verebiliyorlar. Bana da bu tip yatırımcılardan 'Bize eski bina bul' diye talep geliyor. Bu yatırımcılar evi alıyor içini komple yapıyor" şeklinde açıklamada bulunuyor.
Yabancılar 'stüdyo' talep ediyor
Türkiye'de yaşayan yabancı uyrukluların veya çeşitli sebeplerle birkaç aylığına gelen yabancılar için de bu tip stüdyo daireler oluşturulduğu biliniyor.
İstanbul'da, turistik SİT alanı ilan edilen Eminönü'nün bu tip 1+1 konutlara yönelmesinin, turizm açısından da önemli bir katkı sağlayabileceğini söyleyen Nizamettin Aşa, "Eminönü'nde turizme yönelik yapılaşma söz konusu. Eminönü, pilot bölge olabilir. Sultanahmet civarı zaten ilgi görüyor. Bu işi ticarete dökenler var. Eski binayı alıp içinde önemli değişiklik yapıp, 30-40 metrekare stüdyo daireleri kiraya veriyor. Bu daireler, insanlara otelde yaşıyormuş havası sunuyor" diyor.
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası'nın bir araştırmasına göre, İstanbul'da, Anadolu'dan üniversite için gelen gençlerin aileleri de kira ödemektense, 1+1 daire alımına yöneldi. Bu nedenle bu sonbaharda, 1+1 daire kiraları merkezi semtlerde beklendiği kadar hızlı artmadı. Güvenlikli sitelerdeki 1+1'lerin yıldızı da parlarken, özellikle kız öğrencilerin ailelerinin bu tip sitelerde daire alımı yaptığı dikkat çekiyor. Güvenlikli site arayışı, eski semtlerde ve bakım isteyen 1+1 dairelerin fiyatlarını da aşağı çekti.

Mütevazı 1+1'ler 40-50 bin YTL'ye rezidanslar milyon dolara satılıyor
İstanbul'da yeni başlayan konut projelerinde 1+1 veya stüdyo daireler 60 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satılıyor. Eski binalardaki krediye uygun 1+1'lere ise en az 40 bin YTL isteniyor. Rezidanslarda ise 1+1 ve stüdyo daire fiyatları dudak uçuklatıyor... Emlak piyasasında durgunluk yaşanmasına rağmen, rezidanslarda 1 milyon doları geçen fiyatlara 1+1'lerin alıcı beklemesi ilginç bulunuyor. Biz de, İstanbul'da 500 bin dolardan yüksek fiyatla yeni sahibini bekleyen bazı 1+1'leri ve 40 bin YTL'den başlayan stüdyo daireleri derledik. İstanbul'da en pahalı 1+1 ve stüdyo daireler, herkesin tahmin edebileceği gibi Taksim-Levent hattında uzanan rezidanslarda; Etiler, Ulus gibi semtler ve Boğaz hattında yer alıyor.
Ulus'taki lüks bir sitede yer alan 1+1'lik lüks çatı dubleksi, 140 metrekare büyüklüğünde ve 500 bin dolara alıcı bekliyor. 500 bin dolarlık (yaklaşık 640 bin YTL) bu lüks 1+1, İstanbul'daki 40-50 bin liralık mütevazi 1+1'lere nazaran 15-16 kat daha pahalı... İkinci Ulus'ta, 110 metrekarelik bir diğer 1+1'e de 500 bin dolar isteniyor. Levent'te 100 metrekarelik, Etiler'de 90 metrekarelik, Ulus'ta 90 metrekarelik 1+1'ler de 500 bin dolarlık fiyatlara sahip. Levent Loft Residences'te 3 farklı 1+1 daire ise 600, 610 ve 620 bin dolarlık fiyatlarla satılığa çıktı. 600 bin ve 610 binlik daireler 105'er metrekare iken, 620 bin dolarlık 1+1'in büyüklüğü 130 metrekareyi buluyor. Etiler'de, 60 metrekarelik 1+1 daire de, 420 bin Euro'luk, yani yaklaşık 765 bin YTL'lik fiyatı ile dikkat çekti. Bu dairenin metrekare fiyatı 13 bin dolara geldi.

"Rezidans bana lüks kaçar" diyorsanız, 40'ta biri fiyata 1+1 daire var
Milyon dolarlık 1+1'lerin 40'ta biri fiyata satılan krediye uygun 1+1'lerden de çok sayıda örnek var. Üstelik bu mütevazı dairelerde 600-700 dolarlık aidatlar istenmiyor! Üsküdar, Kadıköy, Bağcılar, Avcılar, Fatih, Bahçelievler gibi semtlerde çok sayıda 1+1, 40-50 bin YTL'den başlayan fiyatlara satılmayı bekliyor. "1+1 bile alamam" diyen ve kiralık 1+1 arayanlar ise çeşitli semtlerde 300 YTL'den başlayan alternatiflere sahip olabilir. 300 YTL'lik 1+1 kirası bile, lüks rezidansların 700 doları geçebilen aidatlarının üçte birine denk geliyor.
İşte ucuz 1+1'ler:
o Avcılar Gümüşpala'da 47 metrekarelik daire 40 bin YTL.
o Bahçelievler Yayla'da 45 metrekare daire 40 bin YTL.
o Eyüp Güzeltepe'de 55 metrekare daire 40 bin YTL.
o Fatih Molla Şeref'te 50 metrekare daire 40 bin YTL
o Şirinevler'de 65 metrekare daire 45 bin YTL.
o Kocamustafapaşa'da 50 metrekare daire 45 bin YTL.
o Kurtuluş'ta 30 metrekare daire 49 bin YTL.
o Bahçelievler Hürriyet'te 70 metrekare daire 50 bin YTL.
o Siyavuşpaşa'da 50 metrekare daire 50 bin YTL.
o Bayrampaşa'da 60 metrekare daire 53 bin YTL.
o Bahçelievler Basın Sitesi'nde 60 metrekare 55 bin YTL.
o Bakırköy'de 65 metrekare daire 55 bin YTL.
o Fındıkzade'de 60 metrekare daire 55 bin YTL.
o Küçükyalı'da 60 metrekare daire 58 bin YTL.
o Üsküdar Zeynep Kamil'de 65 metrekare daire 58 bin YTL.
o Yenibosna'da 55 metrekare daire 59 bin 500 YTL.
o Fatih'te 60 metrekare daire 60 bin YTL.
o Kadıköy İnönü'de 70 metrekare daire 60 bin YTL.
o Halkalı Toplu Konut'ta 57 metrekare daire 60 bin YTL.

Hürriyet Emlak Dergisi Ekim sayısı

Geri Dön