03 / 01 / 2025

İstanbul’da 5 yılda 2 bin 58 kaçak yapı yıkıldı!

İstanbul’da 5 yılda 2 bin 58 kaçak yapı yıkıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019-2024 döneminde şehir genelindeki uhsatsız ve kaçak 2 bin 58 yapının yıkıldığı açıklandı.



Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019-2024 döneminde şehir genelinde ruhsatsız ve kaçak 2 bin 58 yapının yıkıldığı, kamusal alanların yeniden halkın hizmetine açıldığı açıklandı.  

Özellikle Üsküdar, Fatih, Beyoğlu ve Maltepe gibi ilçelerdeki müdahalelerle mega kent  İstanbul’un tarihi, doğal ve kamusal alanlarının yeniden düzenlendiği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapılan açıklamaya göre, 2019’dan itibaren şehir genelinde özellikle kamusal alanların ve tarihi dokuların korunması amacıyla kapsamlı bir yıkım operasyonu başlatıldı. 


SALACAK SAHİLİ KURTARILDI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Salacak Sahili, kaçak yapıların yoğun olduğu bölgeler arasındaydı. 2022 yılında  tamamlanan yıkımlar sayesinde Mimar Sinan’ın tarihi Kuşkonmaz Camii etrafı temizlenerek, sahil halkın hizmetine açıldı. Sahil boyunca imar planına aykırı olan toplamda 47 kaçak yapı tamamen kaldırıldı.

TARİHİ YARIMADA’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Fatih’te kentin kalbi niteliğindeki Sultanahmet Meydanı, Ayvansaray ve Beyazıt gibi bölgelerdeki zinsiz yapılar yıkıldı. Söz konusu bu çalışmalar, tarihi dokunun korunmasına yönelik önemli bir adım oldu.

İstanbul’da 5 yılda 2 bin 58 kaçak yapı yıkıldı!

MALTEPE SAHİL’DE DOĞAL DOKU KORUNDU

Maltepe sahilinde Kıyı Kanunu’na aykırı olan binaların yıkılmasıyla sahil bandı yeniden düzenlendi. Özellikle Şelale Parkı’nda bulunan kaçak yapıların kaldırılması, halkın bu alanlara erişimi de kolaylaştırıldı.


BEYOĞLU’NDA KENTSEL SİT ALANLARINDA KORUMA 

Tarihi ve kültürel mirasın korunması için Beyoğlu ilçesinde de çalışmalar yürütüldü. Kentsel sit alanı şeklinde  ilan edilen bölgelerde, izinsiz kafeler ve ticari yapılar da  kaldırıldı. Ayrıca bunlar dışında Tepebaşı'ndaki kaçak kafeler yıkıldı.


ÇEKMEKÖY VE ŞİLE’DE TARIMSAL ALANLAR KORUNUYOR

Ülkemizin en  önemli tarımsal alanları arasında yer alan Çekmeköy ve Şile’de, doğal sit alanı şeklinde belirlenen alanlardaki kaçak yapıların yıkılması, bölgelerin doğal dengesinin korunmasına katkı sağladı.

SENELERE GÖRE YIKIMLAR


Yapılan çalışmalar kapsamında, 2019’da 798, 2020’de 610, 2021’de 117, 2022’de 257, 2023’te  117, 2024’te 159, toplam  ise 2058 yıkım yapıldı.

Yıkımlar esnasında bazı yapı sahiplerinin mahkemelere yaptığı itirazlar, yasal zemin üzerinde çözülerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi ekipleri, hukuka uygunluk ilkesinden taviz vermeden operasyonları gerçekleştirdi.


DAHA YAŞANABİLİR BİR İSTANBUL


Yapılan müdahalelerin, mega kent İstanbul’un tarihi, doğal ve kamusal alanlarının korunması için önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, denetimlerin aralıksız süreceği ve kamuya ait alanların halkın hizmetine sunulması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.

Söz konusu bu çalışmalar sayesinde İstanbul, yaşam kalitesinin daha yüksek, doğal ve tarihi alanları korunmuş bir kent olma yolunda önemli bir adım daha atıldığı kaydedildi.

 

Belediyeler, iki şehirdeki 55 adet arsa ve araziyi 15 bin TL'den başlayan fiyatlarla satıyor! 

Gram altın 2024’te yüzde 51 yükseldi! İşte A’dan Z’ye altının son 1 yılı…

Upland'da teslimler 2027'de! Koray GYO'dan Göktürk'e 187 konutluk yeni proje! 


Geri Dön