22 / 12 / 2024

İstanbul'da artık kule inşa edilemeyecek!

İstanbul'da artık kule inşa edilemeyecek!

İstanbul'un tarihi silüetini bozan ve trafikteki keşmekeş yanında hızla betonlaşmayı getiren çok katlı binalar dönemi kapandı. Çevre Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle artık dikey yapılaşma tarih oluyor.



İstanbul'da her gün birbiri ardına yükselen binalar ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir düzenleme getirdi. Türkiye nüfusunun beşte birini barındıran Megakent sürekli göç alması ve hızla yapılan çok katlı binalar nedeniyle her gün giderek betonlaşıyor. Özellikle Başakşehir, Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, Bakırköy, Kadıköy, Ümraniye, Büyükçekmece, Esenyurt, Halkalı, A taş el lir gibi ilçelerde yoğunluk kazanan gökdelenler nedeniyle başta trafik olmak üzere çeşitli sorunlar giderek artış gösteriyor. 


İstanbul önde geliyor 

Türkiye'de en yüksek binalar sıralamasında da İstanbul başı çekiyor. 234,9 metre yüksekliğiyle 54 kat olarak inşa edilen İstanbul Sapphire binası, İstanbul'un en yüksek binası olarak kabul ediliyor. Kağıthane'den yükselen kule Avrupa'nın da 17. en yüksek binası olma özelliğini taşıyor. 


Paralel meclis gibi 

İstanbul'da yoğunluk artıran rezidans, AVM gibi binaların yapımına dur diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "İstanbul'da şu anda 2 bin 500 tane rezidans türü 100 metrekarelik yapıyı iptal ettim ve bu yoğunluktan İstanbul'u kurtarmış oldum" demişti. 

Bakan Özhaseki açıklamasında İstanbul'daki imar planlarının, birçoğunun iptal edildiğini belirtmiş, "Bizim bakanlık 'paralel belediye meclisi'gibi çalışmış. İnsanlar ellerine almış parsellerini, 'plan tadilatı istiyoruz'diye gelmişler. Yoğunluk arttıran onlarca plan yapılmış. Ben bu makama oturduğum günden itibaren ilan ettim, 'Burası belediye meclisi değil, yoğunluk artışıyla bana gelmeyin'dedim" diyerek, kentin kalbine hançer gibi saplanan beton kulelerin artmasına engel olduğunu söylemişti. 


Benzer bir açıklamada Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'ndan gelmiş ve Kadıköy'de bina yüksekliklerinin artık 15 kat ile sınırlandırıldığını belirtmişti. 


Kule dönemi bitti 

Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen bir açıklama yüreklere su serpti. Bakanlığın açıklamasına göre, artık dikey yapılaşma tarihe karışacak. Şehirlerin anayasası olacak. Yatay yapılaşma teşvik edilecek. Bu teşvik kapsamında da binalardaki kot farkı da ortadan kaldırılacak. Önden baktığımızda 5 arkadan baktığımız da 10 katlı görünen binalar da bu düzenleme ile yok edilecek. 


Aynı zamanda balkonlar eski sistemde odalara dahil ediliyordu. Yeni sistemde bunun da önüne geçilerek 

balkonlar bağımsız bir şekilde ele alınacak. Eski yönetmeliğe göre avlu, çatı bahçesi, kapıcı dairesi, yangın merpenleri, sığmak, asansör boşlukları, kreş ve mescit ile tesis alanlarına bitişik depoların her katta yüzde 20 olarak emsal kabul ediliyordu ve bu alanlar suistimale uğruyordu. Şimdi bu yanlışlık da düzenlendi. Yeni düzenlemeyle emsal harici alanlar parsele emsali esas alanların yüzde 30'unu geçemeyecek. Zemin, altı emsal dışı sayılacak. Bunun yanı sıra inşaat ruhsatı almadan önce kazı izin belgesinin de alınması zorunlu olacak. Kazı ancak ve ancak ruhsattan en az 3 ay sonrası başlayabilecek.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön