28 / 04 / 2024

İstanbul'da barajlar alarm veriyor son 40 günlük su kaldı!

İstanbul'da barajlar alarm veriyor son 40 günlük su kaldı!

Son dönemde beklenen yağışların gelmemesi sebebi ile her geçen gün barajlardaki kuraklık giderek gün gün artarken, konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Aylardır yağışsız geçen yazın ardından gelen kurak sonbahar ile barajlarda dip seviyeyi görüyor. Alarm veren barajların son durumu, işte haberin ayr



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) yapılan açıklamaya göre 31 Ekim 2023 itibarı ile barajlarda doluluk oranı yüzde 18.59 olarak kaydedildi. Öte yandan, Hava Forum, X (Twitter) hesabından yapılan değerlendirmede de İstanbul'da 40 günlük su kaldığı bildirildi.

Türkiye'nin sıcak bir yaz mevsimi geçirmesi, yağmurların yağmaması ile birlikte susuzluk sorunu başladığı kaydediliyor. Her geçen gün uzmanlar kuraklık konusunda uyarılarda bulunarak İstanbullulara tedbirli olmaları konusunda sürekli çağrı yapıyorlar.Yağışların olmaması halinde susuzluk sorunu baş gösterebileceği kaydediliyor.

BARAJ DOLULUK ORANI YÜZDE 30'UN ALTINDA

Öte yandan bugün itibari ile beklenen yağışların olmaması ise durumu kritik bir noktaya taşıdı. İSKİ tarafından yapılan açıklamara göre yüzde 30'un altına inen baraj doluluk oranlarına dair uyarılar gelmeye devam ediyor. Yağışların gelmemesi durumunda barajlar maalesef dibi görecek.

İstanbul da barajlar alarm veriyor son 40 günlük su kaldı!

YAĞMUR YAĞMAZSA SORUN ÇOK BÜYÜK

Meteorolojik kaynaklardan edinilen bilgilere göre bugün için beklenen İstanbul yağışı gerçekleşmediği kaydedilerek yaz mevsiminde aşırı sıcaklıklar ve El Nino'nun etkisiyle mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklık kuraklığı da beraberinde getirdiği belirtildi. Tüm bunlarla birlikte düşüş gösteren baraj doluluk oranları yüzde 30'un altına gerilediği bildirildi.

40 GÜNLÜK SU KALDI!

Hava Forum tarafından yapılan paylaşımda İstanbul'un son 55 günlük suyu kaldı. Önümüzdeki 55 gün boyunca yağmur yağmaması halinde durumun daha da kötü olabileceği belirtilirken paylaşımında, "Önümüzdeki 15 günde metrekareye toplam 8-13 kg yağış bekliyoruz. Bu çok çok az. Barajları doldurucu asıl yağışlara kavuşmamız 30-40 günü bulabilir." ifaldeeri kullanıldı.

İBB'DE BİR DİZİ TEDBİR UYGULUYOR

İBB yaşanan bu kuraklık ve barajlardaki suların her geçen gün azalması nedeni ile bir dizi tedbir aldığı da kaydedilerek “Asya Yakası'ndan Avrupa Yakası'na günlük yaklaşık üç yüz seksen bin metreküp oranında çok daha fazla su vererek Terkos ve Büyüçekmece Barajlarına katkı verilmiş ve herhangi bir susuzluk yaşatılmadan yağışlı sezona ulaşılmıştır” ifadeleri kaydedilmişti.

 

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul'da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı

İstanbul'da barajlar son 16 yılın en düşük seviyesinde, su seviyesi yüzde 20'nin altına indi

İstanbul barajları alarm veriyor! Su seviyesi yüzde 21’e düştü

 

 


Geri Dön