02 / 05 / 2024

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul'da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul'da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ, dün yüzde 19.13 olan barajlardaki doluluk oranını bugün itibarı ile yüzde 18.88 olarak açıklandı. İşte haberin ayrıntıları...



Geçtiğimiz günlerde İBB'den yapılan açıklamada da, son aylarda yaşanan kuraklık, yağmurların yağmaması nedeninden dolayı İstanbul'a su sağlayan barajlarının doluluk oranı, 2007 senesinden sonraki en az seviyeye azalarak yüzde 19.62 seviyesine kadar düştüğü belirtilmişti. İBB'den alınan bilgiye göre 2022-2023 yağış senesinde baraj havzalarında ölçülen toplam yağış miktarı metrekareye 579,02 kg ile 22 yıllık ortalama yağış miktarının yüzde 23 altında olmuştu.

Bugün ise, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) tüm İstanbullulara su tasrrufu çağrısı geldi. Havaların maalesef mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava sebebi ile kuraklık devam ederken, baraj ve göllerdeki su miktarı da her geçen gün giderek azalıyor.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ, verilerine göre 30 Ekim 2023 Pazartesi günü itibarı ile İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 18.88'e kadar düştü.

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı

Barajlardaki kritik düşüşün ardından İstanbullulara su tasarrufu çağrısı geldi. İSKİ su tasarrufu için şu önerilerde bulundu;

• Banyo değil duş alın ve banyo süresini kısaltın.
• Tüm muslukların altında bulunan vanaları kısın veya musluk başlıklarına perlatör takın.
• Meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkamayın.
• El yıkarken ve dişlerinizi fırçalarken suyu kapalı tutun.

İBB'DE BİR DİZİ TEDBİR UYGULUYOR

İBB yaşanan bu kuraklık ve barajlardaki suların her geçen gün azalması nedeni ile bir dizi tedbir aldığı da kaydedilerek “Asya Yakası'ndan Avrupa Yakası'na günlük yaklaşık üç yüz seksen bin metreküp oranında çok daha fazla su vererek Terkos ve Büyüçekmece Barajlarına katkı verilmiş ve herhangi bir susuzluk yaşatılmadan yağışlı sezona ulaşılmıştır” ifadeleri kaydedilmişti.

Fakat son zamanlardaki bu kuraklık ve havanın mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesinden dolayı mevcut durumda da arıza, yoğun tüketim gibi istisnai durumlarla karşılaşılmadığı sürece Büyükçekmece Barajı'ndan su alınmadan, Terkos Barajı'ndan ise yüzde 50 daha az su temin edilerek sistemin işletilmesinin sağlandığı bildirildi.

İBB'den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?

 


Geri Dön