27 / 04 / 2024

İBB'den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?

İBB'den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?

İstanbul’da Avrupa Yakası’nda bulunan ve su sağlayan Terkos ile Büyükçekmece barajlarında su seviyesinin kritik seviyelere inmesinden dolayı İBB, Büyükçekmece Barajı’ndan su alınmaması, Terkos Barajı’ndan ise yüzde 50 daha az su alınarak sistemin işletilmesine karar verildi.



Son aylarda yaşanan kuraklık, yağmurların yağmaması sebebi ile İstanbul'a su sağlayan barajlarının doluluk oranı, 2007 senesinden sonraki en az seviyeye gerileyerek yüzde 19.62 seviyesine kadar düştü. İBB'den alınan bilgiye göre 2022-2023 yağış senesinde baraj havzalarında ölçülen toplam yağış miktarı metrekareye 579,02 kg ile 22 yıllık ortalama yağış miktarının yüzde 23 altında oldu.

Bu süreçte Melen Havzasının kuraklıktan etkilenmemesi nedeni ile Ömerli Barajı ve Cumhuriyet SAT sistemine 2023 senesinde yaklaşık 490 milyon metreküp su aktarıldığı belirtildi. Istrancalar Havzası'nda ise kuraklık yaşandığı belirtilerek yoğun tüketim ve yüksek buharlaşma gibi faktörler de eklenince Avrupa Yakası'na su sağlayan iki büyük baraj Terkos ve Büyükçekmece'de su seviyesi kritik seviyelere düştüğü bildirildi.

İBB'nin bu sebep ile bir dizi tedbir aldığı da kaydedilerek “Asya Yakası'ndan Avrupa Yakası'na günlük yaklaşık 380 bin metreküp daha fazla su iletilerek Terkos ve Büyüçekmece Barajlarına katkı verilmiş ve herhangi bir susuzluk yaşatılmadan yağışlı sezona ulaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre mevcut durumda da arıza, yoğun tüketim gibi istisnai durumlarla karşılaşılmadığı sürece Büyükçekmece Barajı'ndan su alınmadan, Terkos Barajı'ndan ise yüzde 50 daha az su temin edilerek sistemin işletilmesinin sağlandığı belirtildi.

İBB den İstanbul’da iki baraj için kritik karar! Hangi iki barajdan su alınmayacak?

SUSUZLUK SORUNU ÖNGÖRÜLMÜYOR

İBB'den yapılan açıklamalara göre “Mevcut işletme şartlarında kısa ve orta vadede İstanbul'da bir susuzluk sorunu yaşanması beklenmemektedir. Yağışların yağması ile birlikte baraj seviyelerimizin artması ve yağış sezonunun sonuna kadar azami doluluk oranlarına ulaşılması hedefleniyor. Bu süreçte vatandaşlarımızın da su kullanımı konusunda tasarruf ve duyarlılıkları önem arz etmektedir” diye belirtildi.

SU SEVİYESİ EN DÜŞÜK BARAJ PABUÇDERE

İstanbul'a su sağlayan barajlar arasında ise su doluluk seviyesi en düşük olan baraj Pabuçdere oldu. Pabuçdere Barajı'nda su doluluk oranı geçen yıl 26 Ekim'de yüzde 10,66 seviyesindeydi, bugün ise doluluk oranı yüzde 3,25 olarak kaydedildi.

İstanbul'da barajlar son 16 yılın en düşük seviyesinde, su seviyesi yüzde 20'nin altına indi

İstanbul barajları alarm veriyor! Su seviyesi yüzde 21’e düştü


Geri Dön