27 / 04 / 2024

İlber Ortaylı: İstanbul'da beklenen deprem için gerekli tedbirler alınmıyor! Anadolu'ya taşınma başlamalı!

İlber Ortaylı: İstanbul'da beklenen deprem için gerekli tedbirler alınmıyor! Anadolu'ya taşınma başlamalı!

Beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili yorumlar peş peşe geliyor. Türk tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı da İstanbul'da beklenen deprem için gerekli tedbirlerin alınmadığına dikkat çekerek, yapılması gerekenleri tek tek açıkladı.



Türk tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, İstanbul tarihindeki yıkıcı depremleri kaleme aldı. Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde "İstanbul tarihinde çok yıkıcı depremler hatta tariflere göre tsunami olan felaketler yaşamış. 557’deki deprem İstanbul’u hâk ile yeksan etmişti.

İstanbul’u Osmanlı zamanında sarsan depremlerden sonuncusu ise “1894 Depremi” oldu" açıklamasında bulunan Ortaylı, Konstantinopolis'in jeolojik özellikleri dolayısıyla Küçük Asya ve İstanbul denen köprü yarımadanın en sorunlu bölgesinde olduğuna dikkat çekti. 

İlber Ortaylı: İstanbul da beklenen deprem için gerekli tedbirler alınmıyor! Anadolu ya taşınma başlamalı!

İlber Ortaylı, 557’deki depremin, İstanbul’u resmen yerle bir ettiğini aktardı ve "Hatta imparatorun yeni inşa ettirdiği ve çok iftihar ettiği eseri gerçekten de yeryüzü mimari tarihinin ulu bir eseri olan Ayasofya’nın kubbesi çatlamış ve depremden bir yıl sonra da kubbede ağır hasar görmüştü" diye konuştu. 

Bu tür depremlerin hasarlarını önlemek için Mimar Sinan'ın tam 5 asır önce, aynı caminin taşıyıcı duvarlarına mesnet payandaları ilave ederek mimari bir çözüm getirdiğinin altını çizen Ortaylı, "İftihar ettiği bu mühendislik tedbirini Tophane’deki Kılıç Ali Paşa Camii’nde âdeta Ayasofya’nın bir modeli ieklinde kullanıldı" dedi. 

14 Aralık 557 tarihindeki depremin de büyük bir yıkıntıya neden olduğunu aktaran Ortaylı, "Halk sokaklardaydı hatta bazıları yarı çıplaktı. Depremden kurtulanlar arasında ise hayatta kalabildikleri için sevinenler, şükredenler, birbirlerine sarılanlar varmış. Kentin surları da bu depremde zedelenerek 6. asırdaki kavimler göçü ve Hunların akınlarına açık kalmış" bilgilerini verdi. 

İlber Ortaylı: İstanbul da beklenen deprem için gerekli tedbirler alınmıyor! Anadolu ya taşınma başlamalı!

İlber Ortaylı, İstanbul’u Osmanlı zamanında sarsan depremlerden sonuncusunun Fatih Camii’nin büyük hasar görmesine sebep olan 19. asırdaki “1894 Depremi” dediğimiz hemen hemen 130 yıl evvelki deprem olduğuna dikkat çekti.

Marmara sahillerinde denizin önce 200 metre çekildiğinin sonrasında ise şiddetli dalgaların geldiğinin, kıyıdaki kayık ve teknelerin parçalandığının yazıldığını belirten Ortaylı, Fatma Ürekli’nin “İstanbul’da 1894 Depremi” kitabının büyük bir depremin İstanbul’a nasıl tahribat verdiğinin, yakın çevredeki il ve ilçelerin bu afetten nasıl etkilendiğinin ve hasar tespit çalışmalarının ayrıntılı şekilde anlatıldığını söyledi. 

İlber Ortaylı: İstanbul da beklenen deprem için gerekli tedbirler alınmıyor! Anadolu ya taşınma başlamalı!

SANAYİ VE BAZI FAALİYETLER ANADOLU'YA TAŞINMALI 

İlber Ortaylı, benzer büyüklükte depremler için İstanbul’da gerekli önlemlerin alınmadığının görüldüğüne vurgu yaptı. 

"En büyük önlemsizliklere neden olan ve kontrol imkânı olmayan gökdelenler hâlâ dikiliyor" açıklamasında bulunan Ortaylı, kentin nüfusunun artmasını engelleyecek tek tedbirin sanayinin ve bazı faaliyetlerin Anadolu’ya taşınması olduğunu belirtti. 

İlber Ortaylı, bu ciddi planlanma gerektiren konunun sözünün edildiğine ancak girişim olmadığına dikkat çekti.

Ortaylı, söz konusu yazısını "İnsanların hayat ve geleceklerini İstanbul’da görmesiyle deprem felaketinin engellenemeyeceği, daha doğrusu muhtemel bir depremde büyük kayıpların yaşanmasının önüne geçilemeyeceği açıktır" diyerek tamamladı. 

Yargıtay'dan emsal karar! Boş kağıda atılan imza ile kiracının tahliyesini hukuka uygun buldu!

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan'ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

Yabancıya konut satışı resmen çakıldı: Son 31 ayın en düşük seviyesi!

Asgari ücrette ikinci toplantı yarın: Zamlı yeni asgari ücret 17 bin 673 TL mi olacak?


 


Geri Dön