27 / 04 / 2024

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan'ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan'ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, İstanbul'daki evlerin kira bedellerinin yüksekliği sebebiyle ev tutamadığını ve annesinin yanına yerleştiklerini açıkladı. Peki İstanbullular, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın kira isyanına ne dedi? İşte o açıklamalar...



Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki yükselişler, Türkiye genelinde barınma sorununun yayılmasına sebep oldu. Emlak piyasası adeta alt üst olmuşken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yaptığı bir açıklama dikkatleri çekti. 

Erkan, "İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" açıklamasında bulundu. 

Sözcü Gazetesi'nden Ali Selim Yamanlı ve Hakan Kaya'nın haberine göre; İstanbullu vatandaşlar Hafize Gaye Erkan'ın açıklamalarını değerlendirdi. 

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

BU TESPİT İÇİN GEÇ KALINDI 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bu ifadesine inanamadığına dikkat çeken Erdal Hergün, kiraların çok korkunç olduğunu belirtti ve "2 maaş almama rağmen kiramı çok zor ödüyorum. 2 bin TL ile girdim şu an kiram 14 bin TL oldu. Merkez Bankası Başkanı bu durum tespitinde geç kaldı, hükümet geç kaldı" dedi. 

Bayram Aslan ise bu tespit için çok geç olduğuna vurgu yaptı ve "Kiralar çok yüksek, yüzde 25'lik yükseliş sınırına uyulmuyor. Kiracılar mağdur, bence çok geç kalınmış bir tespit. O mertebedeki bir insanın bu tespiti çok önceden yapması gerekliydi" diye konuştu. 

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

YILBAŞINDA DAHA DA ARTACAK

'Merkez Bankası Başkanı'nın konut bulamadığı İstanbul'da vatandaş nasıl bulacak?' sorusunu yönelten Muammer Kürekçi, emekli olduğunu ve çocukları olmasa geçinemeyeceğini söyledi. "Konut sahibinin de vicdanı yok devletin de vicdanı yok" diyen Kürekçi, olanın vatandaşa olduğunun altını çizdi. 

Üniversite öğrencisi Ata Şentürk de bu değerlendirmenin geç olduğuna dikkat çekti. 

Hafize Gaye Erkan'ın da mezunu olduğu Boğaziçi Üniversitesi'nde okuduğunu dile getiren Şentürk, "Manhattan'dan daha pahalı fakat oradaki insanların ortalama geliri dolar üstünden, bizim TL üzerinden ya da ailemizden aldığımız paralarla veya borçlar üzerinden olduğu için çok sağlıklı bir değerlendirme yapıldığını düşünmüyorum" dedi ve herhangi bir öğrencinin 3 arkadaş bir eve girmek dışında şansı olmadığını, KYK yurtlarının da çok az kişiye çıktığını dile getirdi. Şentürk, kendisinin de 15 bin TL kira verdiğine vurgu yaptı. 

Kira sorununun çözülebileceği ile ilgili inancının olmadığının altını çizen Kübra Nur Bulut, "İstanbul'da kiraların fazla fahiş olduğunu düşünüyorum. Bizim kiramız 3 bin TL civarındaydı bir anda 7 bin TL'ye kadar çıktı. Yılbaşında yüzde 25 değil, yüzde 200 zam gelir diye düşünüyorum. Buna itiraz edilse de çözüme kavuştuğunu sanmıyorum" dedi ve  Bağcılar'da bile böyle olan kiraların diğer ilçelerde nasıl olduğunu düşünemediğini söyledi. 

Bulut, "Bu tespit çok geç yapıldı, zam geçen sene yapıldı bu sene tekrar üstüne zam yapılacak" diye konuştu. 

İstanbullular, TCMB Başkanı Erkan ın yüksek kira açıklamasına ne dedi? Ucuz ev var mı, yok mu?

KİRALARIN DÜŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

Emekli maaşı ile yalnızca kira bile ödenmediğine vurgu yapan Saliha Karadeniz, açıklamasında "Tespitinde geç kaldığını düşünüyorum hem de nasıl geç kalmış. Emekliye zam uygulanıyor ama kaç katı geri alınıyor. Ne anladım ben o zamdan. Hiç yapılmasın daha iyi" ifadelerini kullandı. 

Emlakçı İsmail Elbir, Merkez Bankası Başkanının konut bulamadığı yerde vatandaşın işinin zor olduğunun altını çizdi. Eskiden kapıda kuyruk olduğunu bu yıl ise bir vatandaşın bile gelmediğinin altını çizen Elbir, "Fiyatlar son 2 senedir anormal oldu. Mecidiyeköy'de kiralar 20 bin liradan başlıyor 40 bin TL'ye kadar yükseliyor.  'Kiralar düşer' diyorlar ama ben sanmıyorum" şeklinde konuştu. 

1,5 2 yıl önce aynı binada 3 bin TL'ye verdikleri evi 6 bin TL'ye şimdi verdiklerine dikkat çeken Elbir, "Bir üstündeki ise 20 bin TL'ye oturuyor bunu gören mal sahipleri de kiracılara baskı yapıyor. Kapıda kuyruk olurdu bu sene bir tane kişi bile yoktu" açıklamasında bulundu. 

Yabancıya konut satışı resmen çakıldı: Son 31 ayın en düşük seviyesi!

Asgari ücrette ikinci toplantı yarın: Zamlı yeni asgari ücret 17 bin 673 TL mi olacak?

450 AVM'den 70'i bankalara devredildi! AVM'lerde borç krizi!

TOKİ'den Ankara'ya 210 dükkan geliyor! Kahramankazan GİMAT Gıda Hali’nin temeli atıldı!


Geri Dön