28 / 04 / 2024

İstanbul'da beklenen deprem konut satışlarını vurdu! 

İstanbul'da beklenen deprem konut satışlarını vurdu! 

Kahramanmaraş depremlerinden sonra yabancıya konut satışlarında düşüş yaşandı. Özellikle satışlarda en büyük darbeyi İstanbul aldı. Uzmanlar gerilemedeki unsurlardan ilkinin kentte beklenen büyük deprem olduğuna işaret etti.



Türkiye'de son iki yılda konut fiyatları uçtu. Konut fiyatlarının fırlamasının nedenlerinden biri olan yabancıya konut satışları oldu. Ancak Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden sonra konut satışları toparlanamadı. 

Yabancıya konut satışları Ocakta yüzde 0,6 ile sınırlı olan bu düşüş şubat ayında yüzde 27'ye çıktı ve eylülde ise yüzde 42 ile sert gerilemeyi sürdürdü. Korku depreminden en büyük darbeyi ise İstanbul aldı.

Bu yılın ikinci ayında meydan gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremler, konut piyasasını da derinden etkiledi.

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satışları Covid-19 döneminden itibaren de zirve seviyelere ulaşmıştı.

Bu kapsamda Akkuyu’da çalışan Rus personeller ve savaş sonrası ülkeye göç eden Ukraynalıların da etkisiyle bu satışlar yüksemiş ve bu durumdan kiralık ve satılık konut fiyatlarıda etkilenmişti.

Sözcü'nün haberine göre, yabancılara konut satışlarının, 2022 Aralık ayının 6 bin 300 adetlik yüksek bir satış adediyle tamamlanmasından sonra özellikle 2023 yılının ikinci ayından yani Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı büyük yıkımın ardından düşmeye başlaması dikkat çekti.

Yabancıya konut satışlarının en çok azaldığı il ise İstanbul oldu.

İstanbul da beklenen deprem konut satışlarını vurdu! 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDEN SONRA SATIŞLAR DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıya satışlar ocak ayında yıllık bazda yüzde 0,6 gerilerken bu oran depremin meydana geldiği şubat ayında yüzde 27’ye ve mart ayında da yüzde 38,7’e fırladı. Bu düşüş yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde de artarak devam etti.

İSTANBUL’DAKİ DÜŞÜŞ ANTALYA’YI SOLLADI

Antalya’da yabancıya konut satışları 2023 Eylül ayında bir geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 36,4 azalarak 1007 adede geriledi.

Aynı dönemde İstanbul’da yabancıya konut satışı ise 1795 adetten 978’e geriledi ve yüzde 45,5 azalmış oldu.

2022 Ocak-Eylül aralığındaki yabancıya konut satışları ise, Antalya’da yüzde 29,2 düşerek 14 bin 656’dan 10 bin 372’ye olurken; İstanbul’da bu düşüş yüzde 54’ü aştı.

Buna göre, Magakentte geçen sene Ocak-Eylül döneminde toplam 19 bin 594 konut yabancılara satılırken, bu senenin ilk 9 ayında bu rakam 8 bin 965’e geriledi.

İstanbul da beklenen deprem konut satışlarını vurdu! 

OLASI DEPREM KOUT SATIŞLARINI DÜŞÜRDÜ

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, İstanbul’daki satışlarda yabancıların payının yüzde 10’lara kadar ulaştığını ancak deprem sonrasında İstanbul’da yabancılara konut satışı yüzde 5’lere kadar gerilediğini söyledi ve bu gerilemedeki unsurlardan ilkinin kentte beklenen büyük deprem olduğuna işaret etti.

FİYATLARIN DOLAR BAZINDA ARTMASI DA ETKİLEDİ

Gerilemedeki unsurlardan birincisinin deprem iken ikincisinin ise ‘yüklenmiş olan talebin sönümlenmesi’ olarak dikkat çeken Erdoğdu, “Üçüncü neden de Türkiye’de konut fiyatlarının döviz bazında yükselmiş olması” diye konuştu.

Natura Göksu'da sınırlı sayıda daire için yüzde 10+yüzde 10 indirim fırsatı! 

Fiat Egea Hatchback'te indirimlar tam gaz! İşte indirimli Egea Hatchback Ekim 2023 fiyatları!

Park Modern Vadi fiyat listesi Ekim 2023! Park Modern Vadi nerede?


Geri Dön