Kent Haberleri

İstanbul'da bu ay 493 bin metrekarelik alan orman sınırları dışına çıkarıldı!

Mega kent İstanbul'da 493 bin metrekarelik alan bu ay içerisinde orman sınırları dışına çıkarıldı ve şehre dahil edildi. İstanbul'un genişleme sürecine mercek tutan araştırmalar, şehre bağlı köylerin "kırsal mahalle" statüsü ile nasıl büyüdüğünü de sözler önüne serdi.

Mega kent İstanbul’da orman sınırları dışına çıkarılan alanlarla ilgili kararname bu ay yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan söz konusu kararnameye göre Beykoz ilçesi sınırları içerisinde bulunan Cumhuriyet, Çayağzı (Riva), Bozhane, Çengeldere, Elmalı, Gümüşsuyu, Örnekköy, Tokatköy, Zerzevatçı yerleşimleri orman sınırları dışına çıkarıldı. Böylelikle söz konusu kararla mega kent İstanbul’da 493 bin metrekarelik alan kente dahil edilmiş oldu. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nda 2021 yılında yapılan düzenlemeye göre orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen, üzerinde ağaç toplulukları olmayan ormancılık faaliyetleri ve ekonomisi yönünden orman kurulmasında fayda olmayan yerler ile 2018 tarihi itibarıyla üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler orman alanlarının dışına çıkarılabiliyor.


KIRLAR ŞEHRE KATILDI


Haber Global'den Ertan Altan imzalı habere göre Türkiye'de kent yönetimi 1984 yılında başlayan süreçten sonra 2012 yılında köklü bir dönüşüme uğradı. Yerleşim yerlerinin "kır-kent" sınıflandırılması baştan sona değişti. 1984 yılında önce 3030 Sayılı yasayla İstanbul, Ankara ve İzmir ‘büyükşehir’ şeklinde tanımlandı. 2004'te büyükşehir belediyelerinin görev ve yetki alanları yeniden düzenlendi. Ayrıca Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırları olarak belirlenirken İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediye sınırları, il mülkî sınırının tamamını kapsayacak biçimde genişletildi. Söz konusu bu durum Türkiye genelinde kır ve kent kategorilerine yeni tanımlar getirdi. Mega kent İstanbul sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesinin mahalleleri arasına katıldı.

100 YILLIK DÖNÜŞÜM


Türkiye Genel Nüfus Sayımları verilerine göre 1927'de mega kent İstanbul’da toplam nüfusun yüzde 87’lik kısmı şehirde yaşarken; 1950'de söz konusu bu oran azalmaya başladı. 1980 yılında kentsel nüfusun oranı yüzde 61’e kadar indi. Mega kent İstanbul’un "büyükşehir belediyesi" statüsünü kazandığı 1985 yılında toplam nüfusun yüzde 95'i kentte, yüzde 5'i ise kırsal alanda yaşıyordu. Büyükşehirlerle ilgili düzenlemelerden sonra bugün son verilere göre İstanbul nüfusunun yüzde 1'i kırsal alanda yaşıyor. Söz konusu bu durum şehrin etrafındaki neredeyse bütün kırsal yerleşimlerin büyükşehrin mahalleleri haline geldiğini ortaya koyuyor.


BOŞLUKLAR DOLDU


1950'li senelerden itibaren yükselen göç dalgası adeta İstanbul'un kırsal alanlarını hedefledi. İstanbul'a bağlı olan birçok köy yerleşimiyle şehir arasındaki boşluklar doldu; köyler şehirle birleşip şehrin birer mahallesi haline geldi. Mega kent İstanbul’un mahalleye dönüşen köylerle ilgili 1930'lu yıllardan bugüne kadar Beyoğlu, Şişli, Kağıthane'de yaşananlar önemli bir veri kaynağı sunuyor. Bugün İstanbul'un büyük ilçelerinden bir tanesi olan Kağıthane, 1950'de nüfusu 1431 kişi olan küçük bir köydü. Bir süre sonra Şişli ilçesine bağlı büyük bir mahalle haline gelen Kağıthane 10 sene içinde neredeyse bugünkü sınırlarına ulaşmıştı.

ÖNCE KÖY SONRA BELDE

1950’li yıllarda kırsal yerleşim olan Sultanbeyli de 2012 yılındaki büyükşehirler yasasına kadar önce belde sonra da ilçe haline geldi. Mega kent İstanbul'da kent-kır ayrımının ortadan kalktığı bir başka örnek de Çatalca. Söz konusu ilçeye bağlı Çiftlikköy kırsal mahallesi tarımsal üretim gerçekleştirilen bir köy olarak bugünlere kadar gelmişti. Bugün Sancaktepe ilçesine bağlı bir mahalle olan Yenidoğan’da da ilk yerleşimler köy şeklinde konumlanmıştı.


100 SENE ÖNCE 276 KÖY


1927'de mega kent İstanbul’da toplamda 276 köy bulunuyordu. Aynı tarihlerde Büyükada, Burgazada, Heybeliada ve Kınalı ada 4 ayrı köy statüsünde Adalar ilçesine bağlıydı. Ancak 1935 yılında söz konusu bu yerleşimler şehre dahil edildi. 1935 yılında İstanbul’un köy sayısı 260’a düştü. 1935-1950 sürecinde İstanbul’un köy sayısının sabit kalırken 1950 yılında köy sayısı 267’ye çıktı. Bugün de İstanbul’un toplamda 39 ilçesinden 11’inde 173 “kırsal mahalle” (köy) yerleşimi bulunuyor. “Kırsal mahalle” yerleşimi barındıran bulunan ilçelerin 6 tanesi Avrupa yakasında, 5 tanesi Anadolu yakasında yer alıyor.

 

ATEM Başkanı Akçam: Site ve apartmanlarda şarj istasyonu zorunlu olmalı!

Kredi kartı sahipleri dikkat! O kısıtlama kaldırılıyor!

Konut pazarında 'Bir milyoncu' dönemi!