Genel

İstanbul'da çelik evler, standart yapılara alternatif olabilir!

Pratik konutlar zaman, tüketicilerin ilgisini çekiyor. İstanbul'da yılda ortalama 250 bin konut ihtiyacının bulunduğunu söyleyen uzmanlar çelik evlerin, standart yapılara alternatif olabileceğini savunuyor

KONUT mimarisindeki teknolojik gelişmeler artık sınır tanımıyor. Müstakil ve villa yapımında betonarmenin yerini, prefabrik hazır evlerden sonra yavaş yavaş çelik konstrüksiyon yapılar almaya başladı. Pratik konutlar zaman, maliyet, tasarım gibi bir çok açıdan sunduğu avantajla tüketicilerin ilgisini çekiyor. İstanbul'da yılda ortalama 250 bin konut ihtiyacının bulunduğunu söyleyen uzmanlar çelik evlerin, standart yapılara alternatif olabileceğini savunuyor.

KONUT mimarisindeki teknolojik gelişmeler artık sınır tanımıyor. Müstakil ev ve villa yapımında betonarmenin yerini, prefabrik hazır evlerden sonra yavaş yavaş çelik konstrüksiyon yapılar almaya başladı. Her bakımdan avantajları olan bu evler, istenilen özelliklere göre inşa edilebiliyor. Pratik konutlar zaman, maliyet, tasarım gibi bir çok açıdan sunduğu avantajla tüketicilerin ilgisini çekiyor. İstanbul'da yılda ortalama 250 bin konut ihtiyacının bulunduğunu söyleyen -uzmanlar çelik evlerin, standart yapılara alternatif olabileceğini savunuyor.

Yüksek güvenlik
çelik yapılarda inşaat süresinin kısalığı finansmanda kolaylık ve ekonomi sağlıyor. Yapılarda ses ve ısı yalıtımı, yangın güvenliğinin en üst seviyede olması da maliyetleri, bu yapıların tercih edilme sebeplerinin başında geliyor. Tercih edilmesine diğer bir sebep ise, yapının ihtiyaca ve zevke göre şekillendirilebilmesi. Dış cephede yapılan doğalsuni taş uygulamaları ve çeşitli sayesinde doğa ile bütün, eski, ya da çok modern görünümler oluşturulabiliyor.

çelik konstrüksiyon evler, inşaat maliyetlerinin betonarmeye göre son derece avantajlı olmasının dışında, ileride konutun satış fiyatının ne olacağı belirsizliği, yatırım açısındansa, çoğunlukla yazlık, çiftlik, hafta sonu evi, gibi yapılar için ya da ciddi deprem riski taşıyan bölgelerde tercih edilmektedir.

4 günde tamamlıyor
çelik ev sistemlerin basit kurulumunda sistem, 0.5-2.5 milimetre galvaniz saç malzemenin soğuk halde kıvrılarak şekillendirilmesiyle imal ediliyor. Uniform aralıklarla dizilerek, çapraz yatay ve dikey elemanlarla birbirine bağlanıyor. Dolu gövdeli çelik profillerle desteklenerek çelik vida ve bulonlarla sistem birleştirilir. Dış ve iç mekandan panellerle kaplanıyor. Sistem kurulum için, alt zemin betonuna, sürekli ya da radye temele ihtiyaç duyuyor. çelik yapı sistemleri projeye göre fabrikalarda boyutlandırılıp, şantiye mahalline geldiğinde ise 3 - 4 gün sürede montajı tamamlanıyor.

çelik evler alternatif oluyor

İSTANBUL'da yılda ortalama 250 bin konut ihtiyacının bulunduğunu söyleyen uzmanlar, 'Tapu, Kadastro, Tedaş, Telekom, Valilik, Sivil Savunma, Belediye kurumları ile, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Harita Mühendisleri Odalarıyla muhatap olmak, buralarda işlemlerin tamamlanabilmesi için de 62 kalem evrak ve 255 mevkideki yetkili kişinin imzası gerekiyor. Bir bina ruhsatı için ortalama 45 gün bekleniyor' şeklinde belirtirken, çelik evler bir bunlara bir alternatif olarak görülü ¬yor. çelik konstrüksiyon evlerin tercih edilmesine diğer bir sebep ise, ihtiyaca ve zevke göre yapının şekillendirilebilmesi oluyor. Dış cephede yapılan doğal suni taş uygulamaları ve çeşitli kaplamalar sayesinde doğa ile bütün, esM, ya da çok modern görünümler oluşturulabiyor.


Pratik yapıların ortaya çıkışı

YERLEşžTİKLERİ arazüer üzerinde kendi ahşap evlerini yapan Amerikan halkı, 1800'li yıllarda kentleşmede de aynı malzemeyi kullanarak yeni tekniklerle kendine yaşam mekanları yarattı. Gelişen teknoloji ahşaba olan arzuyu engelleyemese de, talep fiyatları artırdı. Alternatif ise çok gecikmeden bulundu. Sanayi ve yüksek bina teknolojilerinde ağır çelik konstrüksiyon yapılar konusunda ileride olan Almanya, hafif çelik çerçeveli taşıyıcı sistemlLyapüarı 1950'li yılların sonlarmda üretmeye başladı.

Hürriyet